Raňajky
Liaty medovník
Potrebujeme
500 g hladkej múky T650, 150 g práškového cukru, 10 polievkových lyžíc medu, 50 g masla, 4 dl mlieka, 1 vajce, 1/2 kypriaceho práškuPostup
V teplom mlieku rozpustíme maslo a med. V miske si zmiešame cukor, múku a kypriaci prášok. Primiešame mliečnu zmes. Vlejeme do vymasteného a múkou vysypaného pekáča. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30 minút.
Obed
Kapustová polievka a spišáky
Potrebujeme
Na polievku: 1 hrnček nakrájanej bielej kapusty, 1 hrnček nakrájaných zemiakov na drobno, 1 čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička rasce, 5 hrnčekov vody, 3 polievkové lyžice kyslej smotany
Na mäso: 600 g bravčového karé bez kosti, 1 polievková lyžica majzeny, 2 vajcia, 1 čajová lyžička horčice, soľ, 1/2 čajovej lyžičky drvenej rascePostup
Polievka: Kapustu a zemiaky necháme variť vo vode asi 10 minút. Osolíme, orascujeme. Z polievky si odoberieme do misky, kde zmiešame s kyslou smotanou. Túto zmes vlejeme za stáleho miešania do polievky. Necháme prejsť varom. Odstavíme a až do podávania necháme prikryté.
Mäso: Vajíčka, soľ, majzenu, horčicu a rascu vymiešame s asi 1 polievkovou lyžicou oleja. Touto zmesou zalejeme naklepané rezne. Necháme v chlade stáť asi 2 hodiny. Potom rezne na oleji opečieme z oboch strán.
Podávame s tarhoňou alebo dusenou ryžou.
Večera
Bryndzové šatôčky
Potrebujeme
1 balenie lístkového cesta, 280 g bryndze, 100 g masla, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 1 čajová lyžička nasekaného kôpru, 1 žĺtok na potretiePostup
Bryndzu zmiešame s maslom, paprikou a kôprom. Vyvaľkané lístkové cesto rozkrájame na štvorce. Do stredu štvorca položíme trochu plnky, preložíme štvorec tak, aby sme vytvorili šatôčku, okraje pozatláčame vidličkou. Potrieme šatôčky žĺtkom, položíme na papierom vyložený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C do zlatova.
Podávame s mliekom.