Raňajky
Zeleninová praženica
Potrebujeme
200 g miešanej koreňovej zeleniny, 40 g masti, 30 g cibule, 8 vajec, soľ, pažítkaPostup
Miešanú zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájame na rezance. Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuĺu, pridáme očistenú zeleninu a odkryté udusíme do mäkka. Do zmesi rozklepneme vajíčka, osolíme, posypeme pažítkou, premiešame a prikryté dusíme asi 5 minút.
Podávame s tmavým chlebom.
Obed
Bryndzová polievka a kuracie prsia
Potrebujeme
Na polievku: 300 g bryndze, 500 g zemiakov, 300 g údeného syra, 2,5 l vody, petržlenová vňať, červená paprika, soľ
Na mäso: kuracie prsia, 100 g šunky, 200 syru Niva, 1 syr bambino, 120 g konzervovaných šampiňónovPostup
Polievka: Do mierne osolenej vriacej vody dáme variť zemiaky a sušenú alebo čerstvú petržlenovú vňať. Medzitým si v malom hrnčeku rozpustíme bryndzu v horúcej vode (najlepšie odobratej z hrnca pred vložením zemiakov, do ktorej vmiešame 1 lyžičku mletej červenej papriky. Do uvarených zemiakov vlejeme rozmiešanú bryndzovú kašu a po znovuzovretí polievku hneď odstavíme. Polievku dochutíme na hrubo nastrúhaným tvrdým syrom.
Mäso: Prsia a šunku nakrájame narezance. Opražíme prudko na oleji, pridáme Nivu, bambino a šampiňóny, necháme roztopiť (miešame) a dusíme. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
Podávame s hranolkami.
Večera
Lekvárové perky
Potrebujeme
300 g hrubej múky, 1 vajce, 2 dl vody, štipka soli, hustý lekvár na plnkuPostup
Múku, vajce, vodu a štipku soli zmiešame. Necháme asi 15 minút postáť. Potom vyvaľkáme a vykrojíme štvorčeky, ktoré plníme lekvárom. Vyvárame vo vode.
Podávame posypané kakaom, alebo tvarohom.