Raňajky
tvarohová nátierka
Potrebujeme
250 g mäkkého tvarohu, 1 polievková lyžica masla, 5 polievkových lyžíc bieleho jogurtu, 100 g šunkovej salámy, 100 g póru, soľ, mleté čierne koreniePostup
Pór nakrájame spolu so salámou na drobné kúsky a vymiešame do hladka s ostatnými surovinami. Podávame na celozrnnom pečive spolu s čiernym čajom.
Obed
Šošovicová polievka a rybie filé
Potrebujeme
Na polievku: 150 g šošovice, polovicu cibule, 50 g mrkvy, 50 g petržlenu, soľ, štyri zrnká celého čierneho korenia, jednu kocku masoxu, 100 ml bieleho vína, 80 g klobásy
Na filé: 200 g cibule, 200 g mrkvy, 200 g baklažánu, 200 g zemiakov, 5 strúčikov cesnaku, 2 polievkové lyžice oleja, 2 polievkové lyžice bazalky, 500 g file, 150 ml kečupuPostup
Polievka: Prebratú umytú šošovicu namočíme na dve hodiny do vody. Potom prepláchneme a scedenú nasypeme do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť. Pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu, očistenú, na kocky nakrájanú zeleninu, polievku trošku posolíme, okoreníme celým korením a uvaríme takmer domäkka. Masox rozmiešame v 100 ml horúcej vody, vlejeme do polievky, pridáme víno, nakrájanú klobásu, premiešame a uvaríme domäkka.
Filé: Na oleji opečieme na drobno nakrájané zemiaky, po chvíli pridáme cibuľu, baklažán, cesnak. Osolíme a okoreníme čiernym mletým korením. Asi po 5 minútach pridáme na menšie kocky nakrájané filé. Potom bazalku a zalejem 1 dl vody a 150 ml kečupu. Odokryté dusíme asi 10 minút.
Podávame s tmavým chlebom.
Večera
Syrové pagáče
Potrebujeme
350 g polohrubej múky, jeden téglik kyslej smotany, 250 g Palmarinu, jednu lyžičku soli, 100 g strúhaného tvrdého syra, dve lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, strúhaný parmezán (jedno vajce, strúhaný tvrdý syr, soľ na potretie)Postup
Polohrubú múku zmiešame s kyslou smotanou, kypriacim práškom, so zmäknutým Palmarinom, soľou a strúhaným tvrdým syrom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a odložíme na dve hodiny do chladničky. Po odležaní cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi jeden centimeter a pomocou okrúhlej formičky vykrajujeme pagáče. Ukladáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posolíme a posypeme strúhaným syrom. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Upečené a ešte teplé pagáče posypeme strúhaným parmezánom.