Raňajky
Pizzové zvitky
Potrebujeme
1 balenie lítkového cesta, 4 polievkové lyžice kečupu, soľ, 1 čajová lyžička oregana, 6 plátkov šunky, 200 g nastrúhaného syraPostup
Lístkové cesto rozvaľkáme, potrieme kečupom, mierne posolíme, posypeme oreganom, poukladáme naň šunku tak, aby sa neprekrývala. Zvinieme do rolády a zabalíme do alobalu. Necháme v chlade asi hodinu. Potom zložíme alobal, nakrájame na asi 1,5 cm hrubé krúžky, ktoré položíme na mierne vymastený plech. Krúžky posypeme nastrúhaným syrom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15 minút.
Obed
Hovädzia polievka a perky
Potrebujeme
Na polievku: 250 g hovädzieho predného, 500 g zemiakov, 500 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 2 polievkové lyžice masla, 2 polievkové lyžice detskej krupice, rasca, soľ, 2 polievkové lyžice petržlenovej vňate
Na perky: 300 g hrubej múky, 1 vajce, 2 dl vody, štipka soli, hustý lekvár na plnkuPostup
Polievka: Mäso zalejeme asi 3 litrami vody a necháme variť asi 1,5 hodiny. Potom mäso vyberieme, pokrájame na kúsky, vložíme späť do vývaru a pridáme nakrájanú zeleninu. Varíme asi pol hodiny. Potom na masle urobíme zápražku, ktorú za stáleho miešania vlejeme do polievky. Necháme prevrieť asi 5 minút.
Perky: Múku, vajce, vodu a štipku soli zmiešame. Necháme chvíľu (asi 15 minút) postáť. Potom vyvaľkáme a vykrojíme štvorčeky, ktoré plníme lekvárom. Vyvárame vo vode.
Podávame posypané kakaom, alebo tvarohom.
Večera
Rezance v bylinkovej omáčke
Potrebujeme
400 g širokých rezancov, 4 polievkové lyžice nasekanej bazalky, soľ, asi 6 polievkových lyžíc olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 50 g píniových orieškovPostup
Rezance uvaríme podľa návodu. Ostatné suroviny vymixujeme a vlejeme na asi 2 polievkové lyžice rozpáleného olivového oleja. Premiešame a pomaly vmiešame aj uvarené rezance.
Podávame s mliekom. Dospelým sa hodí biele víno.