Denné menu č.358

0

Raňajky

 

Biela káva a chleb s maslom

Potrebujeme
Na kávu: 2 polievkové lyžice melty, pol litra vody, liter mlieka, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
Na chlieb: 6 krajcov chleba, maslo, 6 plátkov salámy, 6 plátkov syra

Postup
Káva: Kávu zalejeme vriacou vodou a necháme asi 10 minút vyluhovať. Medzitým si necháme zovrieť mlieko s cukrom. Kávu potom necháme prekvapkať cez sitko do mlieka.
Chlieb: Krajce chleba natrieme maslom, položíme na každý plátok syra a salámy.

 

Obed

 

Opekance

Potrebujeme
Cesto: 400 g hladkej múky, štipku soli, 20 g práškového cukru, mlieko
Kvások: 200 ml mlieka, 20 g droždia, 10 g práškového cukru
Posýpka: 200 g zomletého maku, 150 g práškového cukru, 2 dl teplého mlieka

Postup
Do vlažného mlieka vložíme droždie, cukor, zamiešame a keď začne kysnúť, primiešame ho do múky, pridáme cukor a soľ. Podľa potreby pridáme do cesta ešte vlažné mlieko a dobre ho vypracujeme. Z vymieseného cesta tvarujeme na pomúčenej doske asi jeden centimeter hrubé šúľky, ktoré uložíme na vymastený plech. Šúľky každé dva centimetre narežeme nožom, preložíme ich na plech, necháme vykysnúť a potom upečieme (lepšie je si ich urobiť deň vopred). Po odležaní ich oddelíme v miestach, kde sme šúľky narezali. Opekance vhodíme do vriacej vody a keď vyplávu na hladinu, rýchlo ich vyberieme, aby veľmi nepresiakli vodou. Odložíme ich na tanier, prelejeme mliekom, makom a cukrom. Dobre premiešame.

 

Večera

 

Kapustnica a kapor v alobale

Potrebujeme
Na kapustnicu: 1 cibuľa, 150 g bravčového pliecka, 400 g kyslej kapusty, 30 g sušených húb, 2 polievkové lyžice oleja, soľ, mletá červená paprika, čierne korenie, bobkový list
Na kapra: 4 podkovy z kapra, soľ, rasca, maslo, 4 štvorce z alobalu

Postup
Kapustnica: Na masti opražíme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso nakrájané na kocky, osolíme a okoreníme, mäso opečieme, podlejeme a asi 10 minút podusíme. Pridáme pokrájanú kyslú kapustu, vopred namočené sušené huby, zalejeme asi 1,5 litrom vody a varíme domäkka. Zvyčajne je to asi 40 minút.
Kapor: Každý štvorec alobalu vytrieme maslom. Položíme naň podkovu posolíme a orascujeme. Alobal dobre uzavrieme a položíme na pekáč. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 – 25 minút.
Podávame so zemiakovou kašou.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár