Raňajky
Šalát z hovädzieho mäsa
Potrebujeme
mäso z polievky zo včera na drobno nakrájané (varené hovädzie mäso asi 300 g), 4 vajíčka na tvrdo, 1 polievková lyžica nasekaného kôpru, 150 ml bieleho jogurt, 150 ml majonézy, soľ, mleté čierne koreniePostup
Nakrájané mäso a vajíčka zmiešame so všetkými surovinami. Necháme vychladiť a podávame s krajcami tmavého chleba.
Obed
Hovädzí vývar a lievance
Potrebujeme
Na polievku: 2 litre vývaru zo včera, 2 vajíčka, 14 polievkových lyžíc detskej krupice, 1 polievková lyžica na jemno nasekanej petržlenovej vňate
Na lievance: 2 dl teplého mlieka, 15g droždia, 1 žĺtok, 150g hladkej múky, 50g hrubej múky, 70g oleja, trochu soli a citrónovej alebo pomarančovej kôryPostup
Polievka: Vajíčka dobre vymiešame s detskou krupicou a petržlenovou vňaťou. Necháme postáť asi 15 minút, aby krupica nabrala objem. Potom malou lyžičkou nahádžeme do vriaceho vývaru drobné halušky a necháme prevrieť asi 2 minúty. Vývar prikryjeme a necháme zakrytý do podávania.
Lievance: V teplom mlieku rozmrvíme droždie, pridáme žĺtok, hladkú múku, hrubú múku, olej, trochu soli a citrónovej kôry. Nakoniec vmiešame sneh z 1 bielka. Necháme vykysnúť a opekáme z oboch strán.
Podávame potreté lekvárom.
Večera
Bryndzové pagáčiky
Potrebujeme
350g hladkej múky, soľ, 100g masla, 150g bryndze, 3 lyžice kyslej smotany, 10g droždia, 1 vajcePostup
K múke pridáme tuk, bryndzu, v smotane rozmiešané droždie a vajce. Všetko spolu zamiesime, dobre vypracujeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5cm. Povykrajujeme pagáčiky, poukladáme na plech, necháme chvíľu postáť. Potrieme žítkom a v dobre vyhriatej rúre upečieme.