
Raňajky
Hotdog po domácky
Potrebujeme
6 rožkov, 6 párkov, 6 polievkových lyžíc horčice, 6 polievkových lyžíc strúhaného syra, alobalPostup
Rožky rozrežeme a vyberieme vnútro. Jednu polovicu rožku potrieme horčicou, druhú posypeme syrom. Rožky zase spojíme spolu s párkom. Každý rožok zabalíme do alobalu a vo vyhriatej rúre pri 180°C zapečieme asi 5 – 8 minút.
Podávame teplé.

Obed
Šampiňónová polievka a morčacie prsia
Potrebujeme
Na polievku: 150 g šampiňónov, 6 plátkov bieleho toustového chleba, 2 polievkové lyžice masla, soľ, 2 polievkové lyžice sušenej pažítky, 4 dl kuracieho vývaru zo včerajšej večere, 2 dl mlieka
Na mäso: 4 rezne z morčacích pŕs, mleté biele korenie, soľ, 4 polievkové lyžice oleja, 4 polievkové lyžice vývaru (lepší je zeleninový), 8 stredne veľkých zemiakov, 1 dl mliekaPostup
Polievka: Na masle opražíme nalámané šampiňóny. Posolíme ich a necháme nech pustia šťavu. Pridáme pažítku. Potom do nich vmiešame na malé kúsky nalámaný chlieb. Počkáme, kým chlieb vsaje tekutinu. Dobre premiešame a zalejeme vodou. Necháme prevrieť asi 10 minút a jemne zamiešame do šampiňónov smotanu. Už necháme prejsť varom asi 2 – 3 minúty. Prikryjeme až do podávania.
Mäso: Mäso osolíme a okoreníme z obidvoch strán a necháme asi 15 minút postáť. Potom ho prudko opečieme na oleji, podlejeme vývarom a necháme dusiť do mäkka, asi pol hodiny. Zemiaky položíme na pekáč vysypaný hrubozrnnou soľou (môže byť aj obyčajná) a upečieme pri 180°C asi 40 minút. Potom vyberieme vnútro zemiakov a vymiešame spolu s vlažným mliekom. Zvyčajne už nemusíme soliť, lebo si zemiaky zobrali soľ pri pečení.

Večera
Sladký chlebík
Potrebujeme
1/2 litra mlieka, 3 polievkové lyžice medu, 1 polievková lyžica mletej škorice, 350 g hladkej múky T650, 100 g hrozienok, 2 vajíčkaPostup
Do horúceho mlieka mlieka vlejeme med. Dobre vymiešame. Vsypeme škoricu, múku, hrozienka a dobre premiešame s vajíčkami. Dáme do múky medzi prsty soli. Dobre premiešanú masu vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy od biskupského chlebíka. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 60 minút.
Podávame s pomarančovým džúsom.
365 nápadov na Denné menu – na každý deň v roku »»»
