Na raňajky šunková omeleta, na obed paradajková polievka a hovädzie ragú, na večeru bryndzové koláčiky.
Raňajky
Šunková omeleta
Potrebujeme
4 vajíčka, 4 polievkové lyžice mlieka, 60 g hladkej múky, 100 g šunky, soľ, olejPostup
Vajcia vyšľaháme do biela. Ručne vmiešame mlieko, múku, soľ a nadrobno posekanú šunku. Z pripravenej masy opečieme 4 omelety.
Podávame so sterilizovanou, dobre odkvapkanou zeleninou a rožkom.
Obed
Paradajková polievka a hovädzie ragú
Potrebujeme
Na polievku: 200 g paradajkového pretlaku, 2 polievkové lyžice detskej krupice, 2 polievkové lyžice oleja, soľ, cukor, 150 g strúhaného syra
Na mäso: 300 g hovädzej krkovičky, 1 polievková lyžica múky, 1 polievková lyžica oleja, 1 polievková lyžica masla, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 2 väčšie cibule, soľ, 250 ml červeného vína, 100 g šampiňónov, 3 polievkové lyžice kyslej smotany, 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňatePostup
Polievka: Na oleji speníme múku. Zalejem ju 300 ml vody, v ktorej sme rozmiešali pretlak. Privedieme k varu a varíme za stáleho miešania asi 3 minúty. Dochutíme soľou a cukrom. Podávame v hlbokom tanieri posypané strúhaným syrom.
Mäso: Mäso nakrájame na malé kúsky. Premiešame ho s múkou a mletou paprikou. Na panvici rozpálime olej aj maslo a opečieme mäso zo všetkých strán. Znížime teplotu, pridáme cibuľu, premiešame a osolíme, podlejeme vínom. Necháme dusiť pod pokrievkou asi 45 minút. Pridáme šampiňóny nakrájané na štvrťky, premiešame a necháme dusiť asi 10 minút. Vmiešame smotanu a petržlenovú vňať.
Podávame s varenými zemiakmi.
Bryndzové koláčiky
Potrebujeme
Na cesto: 500 g polohrubej múky, 40 g droždia, 1 vajíčko, štipka soli, 2,5 dl mlieka, 40 g rozpusteného masla
Plnka: 300 g bryndze, 125 ml kyslej smotany, 1 vajíčko, 1 polievková lyžica sušeného kôpru, 100 g prerastenej slaninyPostup
Cesto: Všetko vymiešame a necháme podkysnúť asi 30 minút. Potom vyvaľkáme. Vykrojíme krúžky s priemerom asi 5 cm. Naplníme plnkou a prikryjeme druhým krúžkom. Kraje dobre popritláčame a položíme na papierom vystlaný plech. Pečieme vo yvhriatej rúre pri 180 °C asi 25 – 30 minút. Pred pečením potrieme žĺtkom.
Plnka: Slaninu pokrájame na menšie kúsky opečieme a pridáme ostatné suroviny. Všetko premiešame a odstavíme.