Raňajky
Šunková omeleta
Potrebujeme
4 vajíčka, 4 polievkové lyžice mlieka, 60 g hladkej múky, 100 g šunky, soľ, olejPostup
Vajcia vyšľaháme do biela. Ručne vmiešame mlieko, múku, soľ a nadrobno posekanú šunku. Z pripravenej masy opečieme 4 omelety.
Podávame so sterilizovanou, dobre odkvapkanou zeleninou a rožkom.
Obed
Vývar s rezancami a rizoto
Potrebujeme
Na polievku: 200 g bravčového pliecka, 4 mrkvy, 1 petržlen, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mletá červená paprika, 3 zrnká nového korenia, 200 g polievkových rezancov
Na rizoto: 200 g ryže, soľ, 200 g na malé kocky nakrájaného údeného syraPostup
Polievka: Mäso a zeleninu vložíme do hrnca. Zalejeme asi 4 litrami vody a necháme variť pod pokrievkou asi hodinu. Potom pridáme korenie a soľ. Necháme prevrieť asi 10 minút. 1,5 litra vývaru zlejeme do hrnca, pokrájame do neho dve mrkvy, prípadne dochutíme a necháme prejsť varom. Polievkové rezance uvaríme podľa návodu a podávame. Zvyšok vývaru si odložíme v miske do mrazničky na inokedy.
Rizoto: Necháme zovrieť asi 3 litre osolenej vody. Do vriacej vsypeme ryžu. Zmiernime plyn a za občasného premiešania varíme 14 minút. Potom zlejeme a necháme dobre odkvapkať. Ryžu premiešame s nadrobno nakrájaným mäsom z polievky a zeleninou. Primiešame syr a podávame.
Večera
Syrové pagáče
Potrebujeme
350 g polohrubej múky, jeden téglik kyslej smotany, 250 g Palmarinu, 1 lyžičku soli, 100 g strúhaného tvrdého syra, 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, strúhaný parmezán (jedno vajce, strúhaný tvrdý syr, soľ na potretie)Postup
Polohrubú múku zmiešame s kyslou smotanou, kypriacim práškom, so zmäknutým Palmarinom, soľou a strúhaným tvrdým syrom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a odložíme na dve hodiny do chladničky. Po odležaní cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi jeden centimeter a pomocou okrúhlej formičky vykrajujeme pagáče. Ukladáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posolíme a posypeme strúhaným syrom. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Upečené a ešte teplé pagáče posypeme strúhaným parmezánom.