Raňajky
Nátierka z hovädzieho mäsa
Potrebujeme
Mäso zo včerajšej polievky, 200 g paradajkového pretlaku, 120 g cibule, 150 g uvarených zemiakov, 150 g tatárky, 50 g sterilizovanej uhorky, 80 g horčice, soľ, mleté čierne koreniePostup
Mäso pomelieme a zmiešame s pomačkanými zemiakmi, najemno nakrájanou uhorkou, cibuľou a ostatnými príradami. Ponecháme asi 15 minút postáť v chlade.
Podávame potreté na bielom pečive.
Obed
Špenátová polievka a bravčové s hubami
Potrebujeme
Na polievku: 1 liter mlieka, 500 g špenátu, 40 g masla, 1 malá cibuľa, 50 g strúhanky, soľ, 250 ml sladkej smotany, 2 uvarené vajíčka natvrdo
Na mäso: 500g mletého bravčového mäsa, 2 polievkové lyžice nasekaného čerstvého tymiánu, 3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate, 4 nakrájané rožky, 3 vajcia, 4 cibule, 150 g sušených namočených húb, pol hrnčeka strúhanky, masť, soľ, mleté čierne koreniePostup
Polievka: Mrazený špenát zalejeme mliekom a rozvaríme za občasného premiešania. Rozmixujeme. V hrnci na masle opečieme cibuľu, prisypeme strúhanku, soľ. Zalejeme rozmixovaným špenátom. Pridáme smotanu a necháme prejsť varom. Na tanieri podávame s polovičkou vajíčka.
Mäso: Na masti podusíme cibuľku do sklovita, pridáme zliate huby, tymián a podusíme spolu 15-20 minút. Mäsko zmiešame s vajíčkom, soľou, korením a rožkami. Vychladnutú zmes húb pridáme k mäsu, vyformujeme do pozdĺžneho tvaru, obalíme v strúhanke a dáme piecť na 35 minút do rúry pri 200 °C.
Večera
Bylinkové guličky
Potrebujeme
1 polievková lyžica petržlenovej vňate, 1 polievková lyžica kôpru, 1 polievková lyžica žeruchy, 200 g mäkkého kozieho syra, 100 g tvarohu, 1 pretlačený strúčik cesnaku, 1 čajová lyžička citrónovej kôry, soľPostup
Všetko dobre premiešame a necháme postáť asi hodinu v chlade. Potom urobíme 16 guličiek.
Podávame s celozrnným pečivom a paradajkovou šťavou.
Chcela som sa inspirovat na dnesny popolec, ale toto je asi nahodny vyber, ze? 🙂