Denné menu č.7

0

Raňajky

 

Mafiny

Potrebujeme
250 g polohrubej múky, 100 g kryštálového cukru, 100 g rozpusteného masla, 1 lyžička sódy bikarbóny, 1 vajce

Postup
Všetko zmiešame, naplníme papierove košíčky s priemerom 4,5 cm do polovice a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15 minút.

 

Obed

 

Okrova polievka a makové lokše

Potrebujeme
Na polievku: 200 g kuracieho mäsa, 20 g okry, 2 lyžice kyslej smotany, 1 žĺtok, 50 g masla, 2 mrkvy, 1 zeler, 2 petržleny, 2 zelerové listy, 1 lyžica múky, pol citróna, pol viazaničky petržlenovej vňate, 1 bobkový list, mleté čierne korenie, soľ
Na lokše: 700 g uvarených zemiakov, medzi prsty soli, 300 g hladkej múky, 50 g roztopeného masla, 100 g zomletého maku, 3 polievkové lyžice slivkového lekváru, 100 g práškového cukru

Postup
Polievka: Kuracie mäso dáme variť spolu s mrkvou, petržlenom, zelerom, zelerovými listami a petržlenovou vňaťou. Pridáme soľ a mleté čierne korenie. Keď je mäso mäkké, polievku precedíme. Mäso vykostíme a nakrájame spolu s koreňovou zeleninou na kocky. Okru uvaríme osobitne vo vode okyslenej citrónovou šťavou. Z masla a múky pripravíme zápražku a zalejeme horúcim vývarom. Pridáme bobkový list a varíme asi 15 minút. Do polievky vložíme mäso a zeleninu, všetko nakrájané na kocky. Uvarenú okru ochutíme soľou, mletým čiernym korením, citrónovou šťavou a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Polievku necháme zovrieť a odložíme z ohňa. Nakoniec do polievky opatrne primiešame žĺtok rozhabarkovaný v kyslej smotane.
Lokše: Múku s pretlačenými zemiakmi a soľou vymiešame do cesta. Urobíme z neho tučný šúlec. Rozdelíme na rovnaké diely a každý vyvaľkáme na pomúčenej doske na lokšu. Potom na rozohriatom sporáku alebo platničke upečieme lokše. Potrieme slivkovým lekvárom, posypeme makom a cukrom. Stočíme do palacinky.
Podávame s mliekom.

 

Večera

 

Zapečené zemiaky

Potrebujeme
500 g zemiakov, 300 g miešanej mrazenej zeleniny, 250 ml kyslej smotany, 100 g nastrúhaného syra na hrubo, soľ, bazalka

Postup
Zemiaky nakrájame na krúžky a položíme na dno maslom vymasteného pekáča. Posolíme a zasypeme zeleninou. Posolíme a posypeme bazalkou. Zalejeme smotanou. Vložíme na 30 minút do vyhriatej rúry na 180°C, potom zasypeme syrom a zapekáme ešte 10 minút.

 

365 nápadov na Denné menu –  na každý deň v roku »»»

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár