
Raňajky
Falošná treska
Potrebujeme
250 g jemného tvarohu, 3 vajíčka uvarené natvrdo, 3 sladko-kyslé uhorky, 1 cibuľa, soľ, horčica, 3 polievkové lyžice majolky, 1 menšia mrkvaPostup
Vajíčka a cibuľu pokrájame, uhorky a mrkvu postrúhame. Pridáme tvaroh, korenie soľ, majolku a premiešame.
Podávame na hrianke.

Obed
Hovädzí vývar a mäso v paradajkovej omáčke
Potrebujeme
Na vývar: 400 g hovädzieho zadného, 4 mrkvy, 2 petržleny, soľ, mletá červená paprika, muškátový oriešok
Na mäso: Mäso z vývaru, 250 ml 100% paradajkovej šťavy, 1 dl mlieka, 1 pol. lyžica hladkej múky, 1 čajová lyžička cukru, 2 klinčeky, knedľa z obchoduPostup
Vývar: Mäso zalejeme asi 4 litrami vody a pod pokrievkou necháme variť asi hodinu. Potom vložíme zeleninu, okoreníme a osolíme. A zase necháme variť asi 30 – 40 minút. Potom vývar zlejeme. Asi 1,5 litra si dáme do polievkového hrnca. Nakrájame do neho zeleninu polievky a necháme ešte raz prevrieť, prípadne dochutíme koreniami. Zvyšok vývaru si necháme zamraziť na inokedy. Mäso nakrájame na plátky a položíme si na tanier.
Mäso: Do hlbokej panvice vlejem paradajkovú šťavu spolu s klinčekmi. V hrnčeku si vymiešame cukor, múku a mlieko. Túto zmes za stáleho miešania vlejeme do paradajkovej šťavy a necháme prevrieť asi 3 minúty. Potom vložíme mäso, čo sme si položili na tanier a už necháme len prehriať.
Podávame s knedľou.

Večera
Iný perník
Potrebujeme
600 g hladkej múky T650, 500 g kryštálového cukru, 1 prášok do perníka, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 2 vajíčka, 5 dl čierneho studeného čaju, posekané orechy alebo hrozienkaPostup
Všetko spolu dobre vymiesime, až vznikne hladké cesto. Vlejeme do vymasteného pekáča vysypaného polohrubou múkou. Pečieme pri 180 °C, skúšame špajlou, či je dopečené (podľa hrúbky cesta), väčšinou stačí 20 minút.
Podávame s mliekom.
