Raňajky
Nátierka z póru
Potrebujeme
2 mladé póry strednej veľkosti, 50 g mäkkej salámy, 1 jablko, 2 lyžice bieleho jogurtu, soľ, citrónová šťava, 1 vajíčko na tvrdoPostup
Póry nakrájame na jemno spolu s vajíčkom. Dobre vymiešame s jogurtom a nastrúhaným očisteným jablkom. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
Podávame na tmavom pečive. Podávame s čiernym čajom s citrónom.
Obed
Francúzska slepačia polievka a údené
Potrebujeme
Na polievku:1 menšia sliepka, 50 g masti, 1200 ml vody, 200 ml dezertného červeného vína, 4 plátky sendviča (1 žemľa), korenie ďumbier, 1 lyžica citrónovej šťavy, zelená petržlenová vňať, kúsok škorice, soľ
Na údené: 3 jablká, 400 g paradajok, 200 ml jablkovej šťavy, 50 ml octu, 1 lyžička cukru, 3 mleté klinčeky, 600 g údeného mäsa bez kosti, 2 polievkové lyžice nastrúhanej pomarančovej kôry, 1/2 lyžičky mletého zázvoruPostup
Polievka: Rozporcovanú sliepku prudko opečieme na rozohriatej masti zo všetkých strán. Zalejeme vodou, dezertným vínom, okoreníme ďumbierom a kúskom škorice. Osolíme a uvaríme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, vykostíme, nakrájame a rozdelíme do tanierov. Polievku precedíme, ochutíme citrónovou šťavou a podávame s kúskami sendviča, ktoré sme nasucho opiekli. Dochutíme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Mäso: Údené položíme na pekáč. Jablká si očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Premiešame ich spolu s pokrájanými paradajkami a ostatnými surovinami. Touto zmesou polejeme údené mäso. Pečieme pri 180°C asi pol hodinu prikryté. Potom odokryjeme a zdvihneme teplotu na 200°C. Dopekáme ešte asi pol hodinu.
Podávame nakrájané na plátky poliate omáčkou a tmavým chlebom.
Večera
Jogurtový koláč
Potrebujeme
200 ml šľahačky, 150 ml jahodového jogurtu, 2 vajíčka, 450 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, štipka soli, 2 vanilkové cukre, asi 6 mrazených jahôdPostup
Všetko vymiešame spolu s naštvrtenými jahodami a vlejeme do vymasteného a polohrubou múkou vysypaného pekáča (napr. tortovej formy). Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 50 minút.