Zimné mesiace sa nemajú čím chváliť, pokiaľ ide o výber čerstvého ovocia a zeleniny. Na každom rohu síce nájdeme citrusy, ale na tie môžu malé bábätká, práve začínajúce s kašičkami a príkrmami, akurát tak zabudnúť.
No aj v tomto ročnom období môžeme nájsť suroviny plné výživných látok, vďaka ktorým dokážeme vykúzliť bábätkám plnohodnotný jedálniček. Prinášame zopár tipov, ako na to.
Tekvicový príkrm
(plný betakaroténu, vápnika a železa)
Potrebujeme:
1 menšiu tekvičku, pol šálky vody alebo materského mlieka
Príprava:
Zohrejte rúru na 180 °C. Odrežte vrch tekvice, potom prerežte po dĺžke na polovičku. Vydlabte vnútro, dajte preč semiačka. Nasekajte tekvicu na menšie kúsky a položte ich šupkou dole na plech, použite papier na pečenie. Pečte, dokým sa nebude dať prepichnúť vidličkou.
Keď sa tekvica trochu vychladí, dajte preč šupku a začnite mixovať. Použite vodu alebo materské mlieko podľa toho, akej konzistencie chcete príkrm. Ako obmenu môžete podávať s jogurtom alebo s ovsenými vločkami.
Prečítajte si aj: Kaše pre bábätká na lepšiu imunitu
Kaša zo zeleného hrášku
(plná vitamínu A, C, železa, bielkovín a vápnika)
Potrebujeme:
3 šálky hrášku, vodu
Príprava:
Ak používate mrazený hrášok, najprv ho uvarte na pare 2 minúty. Dajte hrášok a vodu do mixéra, resp. zmixujte ponorným mixérom na želanú konzistenciu. V chladničke vydrží hrášková kaša 3 dni (v uzavretej nádobe), v mrazničke aj 3 mesiace.
Prečítajte si aj: Fotorecept, ako uvariť prvú mrkvu
Kaša z batátov (sladkých zemiakov)
(plná vitamínov, antioxidantov a vlákniny)
Potrebujeme:
2 stredne veľké batáty.
Príprava:
Zohrejte rúru na 200 °. Umyte batáty a prepichnite ich zopárkrát vidličkou. Pečte, dokým nezmäknú. Potom ich vyberte, prerežte na polovičku a tyčovým mixérom vymixujte na hladkú kašu. Túto kašu by ste nemali dávať do mrazničky na „horšie“ časy.
Prečítajte si aj: 7-dňové obedové menu pre bábätká od 6 mesiacov
Avokádovo-banánová kaša
(plná vlákniny, vápnika, vitamínu C)
Potrebujeme:
2 zrelé avokáda, 2 zrelé banány, 2 lyžice citrónovej šťavy (aby kaša nezhnedla)
Príprava:
Prerežte avokádo na polovičku, vyberte kôstku a vydlabte lyžicou. Banány zbavte šupky. Avokádo a banán posekajte alebo zmixujte, kým kaša nebude hladkej konzistencie.
Zeleninovo-rybičkový príkrm
(plný omega 3 mastných kyselín a antioxidantov)
Potrebujeme:
400 g filety bielej ryby, 3 očistené mrkvy, pór, pol šálky vody, materského mlieka alebo formuly
Príprava:
Necháme zovrieť v hrnci približne 50 ml vody. Rybu, mrkvu a pór uvaríme na pare zakryté 15 minút. Necháme trochu vychladnúť a potom vymixujeme na hladšiu kašu, a to pri súčasnom pridávaní vody (1/4 šálky) alebo mlieka.