Ak vaše bábätko dovŕšilo vek, aby mohlo začať ochutnávať aj niečo iné ako mliečko, leto je ideálne obdobie pre prvé príkrmy. Toľko chutného, čerstvého, šťavnatého a najmä sezónneho ovocia! Z toho sa kašičky vyrábajú jedna radosť. V nasledujúcich riadkoch nájdete recepty na tieto letné ovocné kaše pre bábätká:
broskyňové pyré, nektarinkové pyré
marhuľové pyré, slivkové pyré
melónovo-jablkové pyré
mangové pyré
ryžová kaša z letného ovocia
slivková kaša s amarantom
pšenová kaša z letného ovocia
broskyňová kaša s pšenom
ovocná kaša s amarantom
Shutterstock
Broskyňové pyré (od 6 mesiacov)
Potrebujeme:
broskyňa alebo nektarinka
voda alebo jablková šťava
banán alebo čučoriedky
Postup:
Broskyňu nakrájame na menšie kúsky, dáme do hrnca, podlejeme trochou vody alebo jablkovej šťavy a dusíme 2-3 minúty. Rozmixujeme na jemné pyré. Vmiešame banán roztlačený vidličkou.
Nevarená verzia: kúsky broskyne zmixujeme so ¼ šálkou umytých čučoriedok.
Kúsky melónu bez jadierok a polovičku jablka (zbavíme šupky, narežeme na kúsky) zmixujeme ponorným mixérom na hladké pyré. Melón aspoň hodinu pred podávaním vyberieme z chladničky, aby kaša nebola príliš chladná.
Obmenou môže byť kombinácia melón a banán alebo melón s jahodami.
Mangové pyré (od 10 mesiacov)
Potrebujeme:
mango
banán alebo karotka
Postup:
Dužinu manga nakrájame na malé kúsky a zmixujeme na jemné pyré. Môžeme skombinovať s banánom, ktorý popučíme vidličkou alebo s karotkou. Predtým karotku udusíme na vode, zmixujeme.
Shutterstock
Ryžová kaša z letného ovocia (od 6 mesiacov)
Potrebujeme:
1 marhuľu,
1 menšiu hrušku,
1 väčšiu slivku a
60 g uvarenej ryže (integrálnej)
Postup:
Uvaríme ryžu.
Ovocie zbavíme šupiek a krátko podusíme vo vode.
Zmixujeme s ryžou na hladkú kašu.
Slivková kaša s kukuričnou krupicou (od 6 mesiacov)
Potrebujeme:
90 g uvarenej kukuričnej krupice,
60 ml materského mlieka (alebo formula),
50 g sliviek
Postup:
Kukuričnú krupicu uvaríme v pomere 1:4 (20 g krupice na 90 ml vody).
Zvlášť udusíme slivky (bez šupiek, pokrájané na malé kúsky).
Keď krupica aj slivky trochu vychladnú, zmiešame ich, pridáme mlieko a vymixujeme na hladkú kašu.
Slivková kaša s amarantom (od 6 mesiacov)
Potrebujeme:
1 väčšiu slivku,
1 menšiu hrušku,
60 g uvareného amarantu.
Postup:
Amarant uvaríme podľa návodu.
Hrušku a slivku zbavíme šupiek, nakrájame na menšie kúsky, podlejeme v hrnci trochou vody a podusíme 2-3 minúty.