Letné ovocné kaše pre bábätká od 6 mesiacov (recepty)

redakcia 0

Ak vaše bábätko dovŕšilo vek, aby mohlo začať ochutnávať aj niečo iné ako mliečko, leto je ideálne obdobie pre prvé príkrmy. Toľko chutného, čerstvého, šťavnatého a najmä sezónneho ovocia! Z toho sa kašičky vyrábajú jedna radosť. V nasledujúcich riadkoch nájdete recepty na tieto letné ovocné kaše pre bábätká:

  • broskyňové pyré, nektarinkové pyré
  • marhuľové pyré, slivkové pyré
  • melónovo-jablkové pyré
  • mangové pyré
  • ryžová kaša z letného ovocia
  • slivková kaša s amarantom
  • pšenová kaša z letného ovocia
  • broskyňová kaša s pšenom
  • ovocná kaša s amarantom
Shutterstock

Broskyňové pyré (od 6 mesiacov)

Potrebujeme:

  • broskyňa alebo nektarinka
  • voda alebo jablková šťava
  • banán alebo čučoriedky

Postup:

Broskyňu nakrájame na menšie kúsky, dáme do hrnca, podlejeme trochou vody alebo jablkovej šťavy a dusíme 2-3 minúty. Rozmixujeme na jemné pyré. Vmiešame banán roztlačený vidličkou.

Nevarená verzia: kúsky broskyne zmixujeme so ¼ šálkou umytých čučoriedok.

Obdobne pripravíme pyré aj z nektaríniek.

Prečítajte si aj:

https://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat/prve-prikrmy-ako-zavadzat-kedy

Marhuľové pyré (od 6 mesiacov)

Potrebujeme:

  • marhule
  • banán

Postup:

Marhule zbavíme šupiek, narežeme na kúsky a dusíme vo vode domäkka. Uvarené zmixujeme na jemné pyré. Môžeme skombinovať aj s banánom.

Obdobne pripravíme pyré aj zo sliviek.

Shutterstock

 

Melónovo-jablkové pyré (od 10 mesiacov)

Potrebujeme:

Kúsky melónu bez jadierok a polovičku jablka (zbavíme šupky, narežeme na kúsky) zmixujeme ponorným mixérom na hladké pyré. Melón aspoň hodinu pred podávaním vyberieme z chladničky, aby kaša nebola príliš chladná.

Obmenou môže byť kombinácia melón a banán alebo melón s jahodami.

 

Mangové pyré (od 10 mesiacov)

Potrebujeme:

  • mango
  • banán alebo karotka

Postup:

Dužinu manga nakrájame na malé kúsky a zmixujeme na jemné pyré. Môžeme skombinovať s banánom, ktorý popučíme vidličkou alebo s karotkou. Predtým karotku udusíme na vode, zmixujeme.

Shutterstock

Ryžová kaša z letného ovocia (od 6 mesiacov)

Potrebujeme:

  • 1 marhuľu,
  • 1 menšiu hrušku,
  • 1 väčšiu slivku a 
  • 60 g uvarenej ryže (integrálnej)

Postup:

  • Uvaríme ryžu.
  • Ovocie zbavíme šupiek a krátko podusíme vo vode.
  • Zmixujeme s ryžou na hladkú kašu.

Slivková kaša s kukuričnou krupicou (od 6 mesiacov)

Potrebujeme:

  • 90 g uvarenej kukuričnej krupice,
  • 60 ml materského mlieka (alebo formula),
  • 50 g sliviek

Postup:

  • Kukuričnú krupicu uvaríme v pomere 1:4 (20 g krupice na 90 ml vody).
  • Zvlášť udusíme slivky (bez šupiek, pokrájané na malé kúsky).
  • Keď krupica aj slivky trochu vychladnú, zmiešame ich, pridáme mlieko a vymixujeme na hladkú kašu.

Slivková kaša s amarantom (od 6 mesiacov)

Potrebujeme:

  • 1 väčšiu slivku,
  • 1 menšiu hrušku,
  • 60 g uvareného amarantu.

Postup:

  • Amarant uvaríme podľa návodu.
  • Hrušku a slivku zbavíme šupiek, nakrájame na menšie kúsky, podlejeme v hrnci trochou vody a podusíme 2-3 minúty.
  • Uvarené zmixujeme s amarantom na hladkú kašu.

Prečítajte si aj:

https://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat/zaciname-papat-dojcene-deti
Ingimage

Pšenová kaša z letného ovocia

Potrebujeme:

  • 60 g uvareného pšena,
  • ¼ šálky čučoriedok,
  • ¼ šálky černíc,
  • 2 slivky

Postup:

  • Uvaríme pšeno.
  • Čučoriedky, černice, umyjeme. Môžeme ich preliať vriacou vodou, čím znížime mikrobiologické riziká, ale uchováme vitamíny.
  • Slivky zbavíme šupiek.
  • Ovocie a pšeno zmixujeme na hladkú kašu.

Broskyňová kaša s pšenom

Potrebujeme:

  • 30 g broskyne,
  • 20 g čučoriedok,
  • 30 g dyne,
  • 80 g vareného pšena,
  • štipka škorice

Postup:

  • Broskyne bez šupiek a dyňu pokrájame na malé kúsky.
  • Čučoriedky dobre umyjeme.
  • Ovocie popučíme vidličkou na požadovanú konzistenciu.
  • Podľa návodu uvaríme pšeno, precedíme a vmiešame doň ovocnú kašu.
  • Môžeme pridať štipku škorice pre ešte lepšiu vôňu.

Ovocná kaša s amarantom (od 12 mesiacov)

Potrebujeme:

  • 1 biely jogurt,
  • 80 g uvareného amarantu,
  • 50 g brusníc a čučoriedok,
  • 1 čajová lyžička medu

Postup:

Uvaríme amarant. Osladíme medom, pridáme jogurt, zamiešame. Do kaše vmiešame umyté brusnice a čučoriedky.

Odporúčaný vek 12 mesiacov je s ohľadom na to, že recept obsahuje med. Ak med vynecháte, môžete kašu podávať aj bábätkám, ktoré ešte nemajú rok.

Prečítajte si aj:

7-dňové obedové menu pre bábätká.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (11 hlasov, priemerne: 4,60 z 5)
Loading...

Pridaj komentár