Ovocný jogurt
- 150 g bieleho jogurtu
- 2 PL nadrobno nakrájaného ovocia
Všetko zmiešame. Ak treba, tak ovocie prepasírujeme.
Ukryté vločky
- 2 PL kukuričné vločky
- 2 PL jablkovej kaše
- 2 PL bieleho jogurtu
Jablkovú kašu pripravíme z 1 ošúpaného a jadier zbaveného jablka. Rozpolené varíme v troške vody alebo pripravíme na pare. Hotové roztlačíme vidličkou. Pridáme ostatné suroviny a všetko spolu zmiešame. Podľa potreby rozmixujeme.
Musli s ovocím
- 75 g pšeničných klíčkov
- 75 g ovsených vločiek
- 500 ml nesladenej jablkovej šťavy
- 2 jablká, ošúpané, zbavené jadierok a nakrájané na malé kúsky (alebo nastrúhané)
- 2 hrušky, ošúpané, zbavené jadierok a nakrájané na malé kúsky
- 500 g hrozna, nakrájané na štvrtinky a zbavené jadierok
Klíčky, vločky a jablkovú štavu zmiešame a necháme v chladničke cez noc odstáť. Nasledujúce ráno pridáme jablká a hrušky. Všetko dobre premiešame a krátko pomixujeme. Požadované množstvo dáme do misky a pridáme hrozno.
Ovocný kompót
- 1 jablko
- 1 hruška
- 1 PL hrozienok
- škorica
- 2 klinčeky
Ovocie umyjeme, ošúpeme a zbavíme jadier. Nakrájame na malé kúsky, dáme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby bolo ovocie zakryté, pridáme hrozienka, klinčeky a necháme zovrieť. Odstavíme a necháme na horúcej platničke dovariť. Dochutíme škoricou.
Prečítajte si aj: 7-dňové obedové menu pre bábätká od 6 mesiacov
Jablkové prekvapenie
- 2 jablká
- 125 ml jablkovej štavy, alebo vody
- 2 PL hrozienok
- trochu škorice
- trochu masla
Z jabĺk odstránime jadrovníky, šupku popicháme vidličkou a položíme do ohňovzdornej nádoby. Na dno nalejeme jablkovú štavu alebo vodu. Do každého jablka dáme 1 PL hrozienok, posypeme škoricou. Na každé jablko dáme trochu maslových plátkov. V predhriatej rúre pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Podľa potreby vydlabeme jablko zo šupky a roztlačíme s hrozienkami a trochou jablkovej šťavy.
Mliečna cesta
- 600 ml mlieka
- 60 g ryže
- 1 škoricová tyčinka
- 2 zrelé broskyne
- 125 ml jablkovej štavy
Mlieko privedieme do varu, pridáme ryžu, škoricu a na miernom ohni varíme. Medzičasom ošúpeme broskyne, a roztlačíme. Hrozienka podusíme v jablkovej štave. Ked je ryža dostatočne mäkká, pridáme broskyňové pyré, hrozienka a jablkovú štavu.
Krupicová hora
- 1 PL krupice
- 125 ml mlieka
- 1 zrelá hruška, ošúpaná a zbavená jadra
Krupicu s mliekom privedieme do varu a necháme 3 – 4 minúty povariť. Hrušku roztlačíme a zmiešame s uvarenou krupicou.
Farebná polievka
- 1 mrkva
- 1 petržlenový koreň
- 1PL čerstvého príp. mrazeného hrášku
- 1 PL mrazenej kukurice
Očistenú mrkvu a petržlen nastrúhame na hrubom strúhadle. V hrnci zalejeme vodou alebo slepačím vývarom a varíme na miernom ohni.
Karfiolové prekvapenie
- 25 g celozrnnej ryže
- 75 g karfiolových ružičiek
- trochu masla alebo rastlinného oleja
Ryžu varíme vo vode asi 30 minút. Karfiol uvaríme vo vode, cca 5 minút. Pridáme maslo alebo olej. Podávame s uvarenou ryžou.
Prečítajte si aj: Večerné kaše pre bábätko na dobrú noc