Pomoc v ťažkej životnej situácii – krízové centrum Košice

Tlačová správa 3

Projekt: Blízko pri človeku – Pomoc matkám v núdzi

Slovenská katolícka charita (SKCH) v máji 2007 odštartovala kampaň „Matka nie je robot“, ktorá je zameraná na pomoc matkám v núdzi. Osamelým rodičom a ich deťom už piaty rok pomáha aj Krízové centrum v Košiciach.

Krízové centrum Košice – pomoc v ťažkej

Krízové centrum v Košiciach (KC) je kombinovaným zariadením sociálnych služieb, svoje služby poskytuje ako domov pre osamelých rodičov (DOR) a útulok. Mnohé klientky KC sa stretli s násilím v rodinách vo forme psychického i fyzického týrania, sexuálneho zneužívania ale i so zanedbávaním výchovy. V krízovom centre je im umožnené prechodne na niekoľko mesiacov vyriešiť otázku prístrešia. Deti klientok môžu pokračovať v návšteve školy či škôlky. V súčasnosti (jún 2007) je v časti DOR 62 klientov, z tohto počtu 40 klientov predstavujú maloleté deti od 1 mesiaca do 18 rokov veku. Klientky sú ubytované v 23 bytových jednotkách budovy KC. Starostlivosť o klientov zabezpečuje 6 sociálnych pracovníkov. Prioritou je citlivý prístup ku klientom, poskytovanie sociálneho poradenstva a špeciálnej odbornej pomoci. V priestoroch KC sú pre klientov prostredníctvom pracovných dielní (krajčírska dielňa, hrnčiarska dielňa, tkáčska dielňa) zabezpečené možnosti na vytvorenie pracovných návykov a následné zapojenie sa do pracovného života.

Plány na najbližšie obdobie

V blízkej budúcnosti sa plánuje KC viac orientovať na nácvik a upevňovanie pracovných zručností v pracovných dielňach a tak formou pracovnej terapie napomáhať k zvýšeniu zamestnateľnosti klientok. V KC majú klientky vytvorené možnosti na samostatnú prípravu stravy. Matky, ktoré nemajú dostatočné vedomosti alebo skúsenosti s varením, sú usmerňované sociálnym pracovníkom. Takýmto spôsobom sú vedené k osamostatneniu sa a k vytvoreniu možnosti umiestniť sa na pracovnom trhu v oblasti pomocných kuchynských prác. Pre tento účel plánuje KC doplniť a rozšíriť štandardné kuchynské vybavenie o rýchlovarnú kanvicu, mikrovlnnú rúru a ďalšie kuchynské pomôcky, ktoré by klientkam pomohli pri nadobúdaní zručností s varením. KC plánuje zakúpiť aj osobný počítač s príslušným vybavením. Pomocou PC budú môcť klientky nadobudnúť základnú PC gramotnosť, čím sa taktiež zvýši ich šanca na uplatnenie sa na trhu práce. Okrem vyššie uvedeného by v najbližšej dobe malo KC obnoviť a doplniť aj svoje zariadenie – najmä zariadenie spoločenskej miestnosti, čím sa zvýši komfort ubytovania klientok.

(Prílohou tlačovej správy je aj podrobný projekt pomoci matkám v núdzi v Krízovom centre v Košiciach)

Ako môže verejnosť podporiť činnosť Krízového centra Košice

SKCH vyhlásila na obdobie 15. máj – 30. november 2007 verejnú zbierku na pomoc matkám v núdzi. Výťažok z tejto zbierky bude rozdelený medzi 3 zariadenia, ktoré pomáhajú matkám v núdzi: Krízové centrum v Košiciach (pre osamelých rodičov s deťmi), Dom Charitas Sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi (pre ženy čakajúce svoje prvé dieťa) a Farská charita Lučenec, 984 01 Lučenec (pomoc viacpočetným rodinám). Číslo účtu vyhradené pre zbierku je: 0176875345/0900 VS 153. Názov účtu je Slovenská katolícka charita. Príspevky je možné posielať aj zaslaním ľubovoľnej SMS správy v hodnote 30 Sk na krátke číslo 830 v sieti Orange Slovensko. Suma 30 Sk za SMS správu je konečná. Orange Slovensko ju odvedie na zbierku v plnej výške a jej zaslanie zákazníkom nespoplatňuje. Krízové centrum v Košiciach je možné podporiť aj materiálnym darom, napr. trvanlivými potravinami, z ktorých môžu mamičky variť, zachovalými a funkčnými hračkami pre bábätká a menšie deti, čistým nezničeným detským oblečením a pod. Adresa, na ktorú je možné dary posielať: Krízové centrum Košice, Alejová 2, 040 11 Košice. Za všetky dary úprimne ďakujeme.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Srdecne pozdravujem, mala by som zaujem pracovat vo vasej organizacii ak je to mozne na plny pracovny uvazok, mam bakalarske studium prveho stupna odbor socialna praca, prosim Vas o odpoved dakujem a ostavam s pozdravom

  2. Srdecne pozdravujem, mala by som zaujem pracovat vo vasej organizacii ak je to mozne na plny pracovny uvazok, mam bakalarske studium prveho stupna odbor socialna praca, prosim Vas o odpoved dakujem a ostavam s pozdravom

  3. Váš komentár zwinker hm, Alzjova 2 – mile, no na ruhej strane musim dodat, ze velmi dobre poznam tzv. socialnych pracovnikov na danom kriz.centre 🙂 skandaly, chatovanie v pracovnej dobe, a radsej uz ani nenapisem nic – pretoze inac by to ani nezverejnili. Mile ak sa ludia skladaju na to, aby tzv.soc. pracovnici pocas svojej sluzby chatovali a zneuzivali internet na osobne ucely. Odniest tam saty ? Prosim Vas, ako prvy si horuci tovar rozoberu nasi pracovnici. Teda myslienka je dobra, ale realita je uplne ina -zial uz nikdy viac by som neprispel ani centom.

    iesi to vobec niekto ?

Pridaj komentár