Viac ako 50-tisíc detských utečencov hľadá pomoc

ts 0

Konflikt v Sýrii má na svedomí viac ako 120 000 utečencov, ktorí hľadajú pomoc a bezpečie v Jordánsku, Libanone, Iraku a Turecku. Asi polovica z nich sú deti.

Pretrvávajúce boje ich pripravili o pocit bezpečia aj možnosť chodiť do školy, sťažili im prístup k lekárskej pomoci a mnohé deti prežívajú hlboké traumy – na vlastnej koži zažili násilie alebo boli jeho svedkami. Okrem nich sú interne, v rámci krajiny, presídlené ďalšie desaťtisíce ľudí, ktorí hľadajú bezpečie v školách, mešitách a u príbuzných. Predpokladá sa, že počet utečencov môže byť do konca roka takmer dvojnásobný.

Zažiť ozbrojený konflikt na vlastnej koži predstavuje pre deti obrovskú traumu – mnohé z nich sa stali obeťami, zasiahli ich výstrely, úlomky výbušnín, ktosi vypálil ich domovy alebo ich prevrátil naruby, keď hľadal zbrane a tých, ktorí by sa mohli ukrývať. Mnohé deti prišli o rodičov, súrodencov, kamarátov a pocit bezpečia. Mnohé deti aj s rodinami hľadajú útočisko v školách, mešitách, u príbuzných alebo kdekoľvek, kde sa nestrieľa. Mnohé deti prekročili hranice. A všetky potrebujú našu pomoc – jedlo, ošetrenie, ošatenie, prístrešie a rehabilitáciu. Aj preto sa UNICEF na Slovensku pripája k medzinárodnej výzve a vyhlasuje zbierku, aby mohla pokračovať pomoc detským utečencom aj deťom, ktoré ostali na území Sýrie.

Prispieť je možné na číslo účtu 20219886 / 6500 (Poštová banka), variabilný symbol: 0412

Nepokoje v Sýrii trvajú od marca 2011 a podľa odhadov OSN potrebuje humanitárnu pomoc až 1,5 milióna sýrskych obyvateľov. Okrem nich potrebujú pomoc aj tí, ktorí zo Sýrie utiehli a hľadajú pocit bezpečia v okolitých krajinách. Hranice prehročilo viac ako 120 000 ľudí a podľa údajov UNHCR je väčšina z nich v záchytných táboroch – až 115 000. Približne polovica z nich sú deti a tínedžeri.

Humanitárnu pomoc v Sýrii koordinuje Úrad OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci (OCHA) a Detský fond UNICEF, v úzkej spolupráci so sieťou Sýrskeho arabského červeného polmesiaca (SARC).

Napriek pokračujúcemu násiliu sa darí pomáhať najmä vďaka spolupráci. Dodávky UNICEF sa v priebehu júla dostali k takmer 85 000 deťom. Išlo najmä detskú stravu a špeciálnu výživu (vysokonutričné sušienky, syr a halaweh – pastu, ktorá sa pripravuje z vody, cukru a citrónovej šťavy), hygienické a dojčenské sady, hračky a tiež prikrývky a matrace, ktoré dodalo UNHCR. Od januára 2012 sa pomoc dostala k viac ako 185 000 deťom (plus 65 000 ich rodinných príslušníkov) na území Sýrie a v spolupráci so sýrskym ministerstvom zdravotníctva bolo zaočkovaných 284 000 detí.

Naši medzinárodní kolegovia pomáhajú v teréne od vypuknutia nepokojov. Zbierkou na Slovensku sa chceme k ich práci pripojiť a pomôcť najmä detským utečencom v Jordánsku a Libanone, kde je sýrskych utečencov najviac. Vyzbierané peniaze prispejú nielen k zvýšeniu dodávok pre rodiny s deťmi, ale aj na rehabilitáciu a psychologickú pomoc traumatizovaným deťom,” zdôrazňuje   z UNICEF Slovensko.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár