Ako príloha sa hodí pivový chlieb
Ten si pripravíme tak, že do cesta pridáme miesto vody čierne pivo.
Na pivový chlebík budeme potrebovať 250 g hladkej múky, 250 g chlebovej múky, 320 ml čierneho piva, 25 ml kvasného octu, 15 g droždia, lyžičku soli a celú rascu.
Ako na to:
Z piva najprv necháme vyprchať bublinky a spolu s ostatnými surovinami (okrem rasce) vypracujeme hladké cesto. Treba ho poriadne vymiesiť, kľudne s robotom.
Vypracované cesto vyklopíme na múkou posypanú dosku a vytvarujeme bochník, ktorý poprášime múkou, zakryjeme suchou utierkou, aby cesto nevyschlo a necháme hodinu kysnúť.
Potom ešte cesto trochu ručne prepracujeme, opäť z neho urobíme bochník a vložíme do ošatky alebo guľatej misy vybavenej utierkou, poprášenou múkou.
Ďalšiu hodinu kysneme:)
Nakoniec presunieme bochník chleba na pekáč, posypeme rascou a pečieme zhruba 40 minút na 180 °C. Na tomto linku tiež nájdete recept na koláč z čierneho piva s orechami.
co ma tento clanok s dojcenim ?