ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
VýživaRecepty

Medovníková chalúpka - návod

 Zuzana Pitoňáková   22.12.2018   3

Receptov na medovníky je habadej, tak to nebudem komplikovať. Urobte si cesto, na aké ste zvyknuté a ktoré sa vám osvedčilo. Potom môžeme ísť na vec.

Zdroj: istockphoto.com

 

Medovníková chalúpka od oka

Pri prvých pokusoch som všetko premeriavala a vyrábala makety. Zistila som, že to len berie vzácny čas a nervy, takže v nasledujúcich riadkoch sa dočítate ako robiť chalúpku od oka, rýchlo, efektívne a aj s veľkým počtom malých detí. Bez ujmy na zdraví a na tvaroch chalúpky.

 

Potrebujeme: 

  • medovníkové cesto
  • váľok
  • maketu A - urobíme si ju na papier od „vlastného“ oka, domček predsa vieme nakresliť každá. Odporúčam - čím menšie, tým lepšie. Základňa – A1- do 10 cm.
  • ostrý nôž, plech s papierom na pečenie, špendlíky
  • cukrovú polevu - 1 bielok a práškového cukru veľa - musí byť hustá asi ako zubná pasta
  • školský štetec, vrecúško na zdobenie - obyčajný mikroténový sáčik, prepichnutý špendlíkom
  • zdobenie všetkého druhu a hlavne farebné CUKRÍKY, vhodné sú tiež mandle, oriešky, klinčeky

Postup: 

  1. Vyvaľkáme si plát cesta - hrúbka do 5 mm.
  2. Urobíme dva kusy A. Ak chceme dvierka, vykrojíme ich z prednej steny chalupy ešte za surova.
  3. Urobíme dva kusy B. Steny B budú vysoké ako A2, široké asi ako A1.
  4. Urobíme dva kusy C. Tie budú mať rozmery asi o 1-2 cm väčšie ako A3 a A2, nech je to efektnejšie, preto je to na obrázku vybodkované.
  5. Komín – kľudne vyrežeme len dva malé obdĺžniky, konečný tvar mu dáme až po upečení.

Pečieme:

Ako normálne medovníky (možno trochu dlhšie). Nezabudnime na to, že pri pečení sa dielce zväčšia, tak im doprajme na plechu dostatok priestoru okolo, aby sa nám navzájom neprilepili.

Tvoríme chalúpku:

Necháme dielce vychladnúť. Ostrým nožom upravíme konečný tvar, aby k sebe potom mohli pekne priliehať. Jednoducho len ich kraje zarovnáme. Pozor, nie všetky, aby to aj nejak vyzeralo!

Zarovnávame nožom: 

  • A: A1, A3 - z oboch strán, A2 nezrezávame
  • B: B1 - zdola rovno, zhora šikmo – lebo o túto hranu bude opretá strecha, B2 – z oboch strán rovno
  • C: nezrezávame vôbec
  • Komín: zrežeme šikmo, aby pekne sedel na streche

Zlepujeme chalúpku:

Na zlepované strany nanesieme hrubším školským štetcom tuhú cukrovú polevu, priložíme k sebe a následne ešte prišpendlíme obyčajným špendlíkom, aby sa nám chalúpka nerozpadla skôr ako poleva stuhne.

Myslíme na to, že A strana chalúpky má byť vidieť celá, B sú akoby v zákryte za A-čkom a C strecha všetko pekne prekryje.

Kľúdne ešte dorezávame na mieste, aby nám to pekne „sedelo“.

Komín: zlepíme oba dielce komína ku sebe a až potom pripevníme komín na strechu.

Všade si to poisťujeme špendlíkmi. O pár dní ich môžme dať dole.

Zdobíme:

Najpríťažlivejšia časť tvorby pre deti.

 

  • Pripravíme si veľa ozdôbok – oetkerácke sú výborné.
  • Neodporúčam lentilky (šmýkajú sa). Taktiež väčšie cukríky – napr. gumené medvedíky sú príliš ťažké, takže buď ich nakrájame na drobno alebo ich dávame ako „primurovku“ na dolné partie chalúpky – nemajú sa už  kam zošmyknúť.
  • Dielo je hotové, ešte môžme robiť rôzne fičúrky: napríklad ponatierame cukrovou polevou aj celé okolie, kde bude zasnežená chalúpka umiestnená. Chodníček k vrátam vysypeme čokoládovým zdobením. Fantázii sa medze nekladú...

Želám vám krásne spoločné chvíle s vašimi  deťmi.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 3.8 z 5. Celkom 23 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Najčítanejšie
Komentáre k článku
Mima napísané 12.12.2011 08:27

ešte by som pridala presny recept na cukor - 150 g práškového cukru - 3 x preosiať - bielko z jedného vajíčka a kávovu lyžičku zemiakového škrobu - miešať - cca 10 min - ručne - nie mixérom - najlepšie vareškou - následne naplniť do mikroténových sáčkov

Zuzka napísané 09.12.2010 21:07

Este maly tip - ak chceme navodit dreveny vzhlad chalupky - tvary A a B - buduce steny domceka - nevykrajujeme z rozvalkaneho platu cesta, ale prichystame si ich tymto sposobom:

 

z cesta si vytvarujeme male dlhe hranolceky hrubky cca 5 mm (= hrubka rozvalkaneho platu cesta), vodorovne ich naukladame na plech tesne vedla seba a okraje orezeme, aby sme dostali ziadane tvary A a B.

 

Pri peceni sa hranolceky spoja do pevnej steny, s reliefom na seba naukladanych hrad.

Daniela napísané 09.12.2010 19:21

Každý rok robíme minimálne tri :-)

už sa tešíme na tohtoročné, cesto je už zarobené...

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Náš TIP
Komentáre k článku
Mima napísané 12.12.2011 08:27

ešte by som pridala presny recept na cukor - 150 g práškového cukru - 3 x preosiať - bielko z jedného vajíčka a kávovu lyžičku zemiakového škrobu - miešať - cca 10 min - ručne - nie mixérom - najlepšie vareškou - následne naplniť do mikroténových sáčkov

Zuzka napísané 09.12.2010 21:07

Este maly tip - ak chceme navodit dreveny vzhlad chalupky - tvary A a B - buduce steny domceka - nevykrajujeme z rozvalkaneho platu cesta, ale prichystame si ich tymto sposobom:

 

z cesta si vytvarujeme male dlhe hranolceky hrubky cca 5 mm (= hrubka rozvalkaneho platu cesta), vodorovne ich naukladame na plech tesne vedla seba a okraje orezeme, aby sme dostali ziadane tvary A a B.

 

Pri peceni sa hranolceky spoja do pevnej steny, s reliefom na seba naukladanych hrad.

Daniela napísané 09.12.2010 19:21

Každý rok robíme minimálne tri :-)

už sa tešíme na tohtoročné, cesto je už zarobené...

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised