Cvikla v detskom jedálničku

Marcela Beňová 0

Zelenina má v strave našich najmenších nezastupiteľné miesto. Niektoré druhy ako mrkva či zemiaky deťom chutia viac, iné menej.

Napríklad cvikla napriek svojej významnej výživovej hodnote neobsadzuje v priečkach obľúbenosti prvé miesta. A to je škoda! 

shutterstock

Cvikla je totiž vitamínová bomba. Obsahuje nielen dôležitý vitamín A a C, ale aj vitamín B, betakarotén, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, vlákninu, vápnik, železo, mangán, horčík, zinok, meď či selén.

Jednoducho, cvikla je poklad pre detské zdravie a naviac narozdiel od mnohých „zázračných“ zahraničných potravín je cenovo dostupná a práve teraz ju kúpite naozaj všade.

Jeseň skrátka patrí cvikle a my vám prinášame niekoľko nápadov, ako ju pridať do detského jedálnička tak, aby si na nej pochutili aj naši najmenší.

shutterstock

Krémová cviklová polievka

Chutná krémová polievka je obľúbená súčasť detských jedálničkov. Pri menšej úprave ňou môžete jednoducho nahradiť detskú výživu.

Na prípravu potrebujeme:

2 cvikle

1 väčšiu cibuľu

½ citróna

1 kyslú smotanu

soľ

mleté čierne korenie

Postup

Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na olivovom oleji, kým nezmäkne. Pridáme očistenú, na kocky nakrájanú cviklu a chvíľu dusíme, aby pustila šťavu. Zalejeme 1 a ½ litrom vody a varíme, kým cvikla nie je mäkká.

Potom polievku odstavíme, zeleninu rozmixujeme a pridáme kyslú smotanu. Necháme prevrieť na nižšej teplote a ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

Ak chceme polievku podávať namiesto výživy, vynechajme cibuľu a pri varení môžeme pridať jeden zemiak. Krémovú cviklovú polievku môžeme podávať s trochu nastrúhaného syra, kopčekom smotany, krutónmi alebo posypanú petržlenovou vňaťou.

shutterstock

Zdravá cviklová nátierka

Raňajky treba začať s veľkou porciou vitamínov. V chladnejších jesenných ránach môžete deťom budovať imunitu aj vďaka dostatočnému príjmu vitamínu C, ktorý nájdete v cvikli. Vyskúšajte toasty so zdravou cviklovou nátierkou.

Na prípravu potrebujeme:

1 cviklu

menšie nátierkové maslo (180 g)

1 biely jogurt (napríklad grécky)

soľ

mleté čierne korenie

horčicu na ochutenie

Postup

Uvarenú a vychladenú cviklu postrúhame najemno. Pridáme nátierkové maslo, jogurt, lyžičku horčice na ochutenie, soľ a korenie. Nátierku odložíme do chladničky, ideálne cez noc, aby sa chute prepojili.

Podávať ju môžeme s nakrájaným tofu, trochou chrenu (pre dospelých), čerstvými bylinkami či šunkou.

shutterstock

Cestovinový šalát s cviklou

Obľúbený a veľmi rýchly recept slovenských gazdiniek, kde môžete použiť čerstvú, ale i zavarenú cviklu. 

Potrebujeme: 

1 balík cestovín (400 g)

2 cvikle

1 konzervu kukurice

100 gramov šunky

2 kyslé smotany

soľ, korenie

syr podľa chuti

Postup

Cestoviny uvaríme v slanej vode al dente. Pokvapkáme trochu rastlinného oleja. Cviku uvaríme, očistíme a necháme vychladnúť. Potom ju nastrúhame na rezančeky. Použiť môžeme aj zaváranú cviklu.

Cestoviny a nastrúhanú cviklu starostlivo premiešame. Pridáme natvrdo uvarené a nakrájané vajíčka, kukuricu a najemno nakrájanú šunku. Do šalátu vmiešame kyslú smotanu, pre chuť môžeme pridať aj dve polievkové lyžice majonézy.

Ochutíme soľou a korením. Šalát odložíme do chladničky. Pred podávaním každú porciu posypeme trochou nastrúhaného syra.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Marcela Beňová

Vášnivo rada píšem, inšpiráciu zbieram najmä doma. V tom mi pomáhajú moje dve malé slečny. Voľné chvíle trávim najradšej pri knihách, kvalitných filmoch a na dobrodružných výpravách s rodinou. Nikdy neodmietnem kávu a dobrý rozhovor.

články autora...

Pridaj komentár