Zelenina má v strave našich najmenších nezastupiteľné miesto. Niektoré druhy ako mrkva či zemiaky deťom chutia viac, iné menej.
Napríklad cvikla napriek svojej významnej výživovej hodnote neobsadzuje v priečkach obľúbenosti prvé miesta. A to je škoda!
shutterstock Cvikla je totiž vitamínová bomba. Obsahuje nielen dôležitý vitamín A a C, ale aj vitamín B, betakarotén, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, vlákninu, vápnik, železo, mangán, horčík, zinok, meď či selén.
Jednoducho, cvikla je poklad pre detské zdravie a naviac narozdiel od mnohých „zázračných“ zahraničných potravín je cenovo dostupná a práve teraz ju kúpite naozaj všade.
Jeseň skrátka patrí cvikle a my vám prinášame niekoľko nápadov, ako ju pridať do detského jedálnička tak, aby si na nej pochutili aj naši najmenší.
shutterstock Krémová cviklová polievka Chutná krémová polievka je obľúbená súčasť detských jedálničkov. Pri menšej úprave ňou môžete jednoducho nahradiť detskú výživu.
Na prípravu potrebujeme:
2 cvikle
1 väčšiu cibuľu
½ citróna
1 kyslú smotanu
soľ
mleté čierne korenie
Postup
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na olivovom oleji, kým nezmäkne. Pridáme očistenú, na kocky nakrájanú cviklu a chvíľu dusíme, aby pustila šťavu. Zalejeme 1 a ½ litrom vody a varíme, kým cvikla nie je mäkká.
Potom polievku odstavíme, zeleninu rozmixujeme a pridáme kyslú smotanu. Necháme prevrieť na nižšej teplote a ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
Ak chceme polievku podávať namiesto výživy, vynechajme cibuľu a pri varení môžeme pridať jeden zemiak. Krémovú cviklovú polievku môžeme podávať s trochu nastrúhaného syra, kopčekom smotany, krutónmi alebo posypanú petržlenovou vňaťou.
shutterstock Zdravá cviklová nátierka Raňajky treba začať s veľkou porciou vitamínov. V chladnejších jesenných ránach môžete deťom budovať imunitu aj vďaka dostatočnému príjmu vitamínu C, ktorý nájdete v cvikli. Vyskúšajte toasty so zdravou cviklovou nátierkou.
Na prípravu potrebujeme:
1 cviklu
menšie nátierkové maslo (180 g)
1 biely jogurt (napríklad grécky)
soľ
mleté čierne korenie
horčicu na ochutenie
Postup
Uvarenú a vychladenú cviklu postrúhame najemno. Pridáme nátierkové maslo, jogurt, lyžičku horčice na ochutenie, soľ a korenie. Nátierku odložíme do chladničky, ideálne cez noc, aby sa chute prepojili.
Podávať ju môžeme s nakrájaným tofu, trochou chrenu (pre dospelých), čerstvými bylinkami či šunkou.
shutterstock Cestovinový šalát s cviklou Obľúbený a veľmi rýchly recept slovenských gazdiniek, kde môžete použiť čerstvú, ale i zavarenú cviklu.
Potrebujeme:
1 balík cestovín (400 g)
2 cvikle
1 konzervu kukurice
100 gramov šunky
2 kyslé smotany
soľ, korenie
syr podľa chuti
Postup
Cestoviny uvaríme v slanej vode al dente. Pokvapkáme trochu rastlinného oleja. Cviku uvaríme, očistíme a necháme vychladnúť. Potom ju nastrúhame na rezančeky. Použiť môžeme aj zaváranú cviklu.
Cestoviny a nastrúhanú cviklu starostlivo premiešame. Pridáme natvrdo uvarené a nakrájané vajíčka, kukuricu a najemno nakrájanú šunku. Do šalátu vmiešame kyslú smotanu, pre chuť môžeme pridať aj dve polievkové lyžice majonézy.
Ochutíme soľou a korením. Šalát odložíme do chladničky. Pred podávaním každú porciu posypeme trochou nastrúhaného syra.
Loading...