Cvikla v detskom jedálničku
20.09.2018 0Zelenina má v strave našich najmenších nezastupiteľné miesto. Niektoré druhy ako mrkva či zemiaky deťom chutia viac, iné menej.
Napríklad cvikla napriek svojej významnej výživovej hodnote neobsadzuje v priečkach obľúbenosti prvé miesta. A to je škoda!
- shutterstock
Cvikla je totiž vitamínová bomba. Obsahuje nielen dôležitý vitamín A a C, ale aj vitamín B, betakarotén, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, vlákninu, vápnik, železo, mangán, horčík, zinok, meď či selén.
Jednoducho, cvikla je poklad pre detské zdravie a naviac narozdiel od mnohých „zázračných“ zahraničných potravín je cenovo dostupná a práve teraz ju kúpite naozaj všade.
Jeseň skrátka patrí cvikle a my vám prinášame niekoľko nápadov, ako ju pridať do detského jedálnička tak, aby si na nej pochutili aj naši najmenší.
- shutterstock
Krémová cviklová polievka
Chutná krémová polievka je obľúbená súčasť detských jedálničkov. Pri menšej úprave ňou môžete jednoducho nahradiť detskú výživu.
Na prípravu potrebujeme:
2 cvikle
1 väčšiu cibuľu
½ citróna
1 kyslú smotanu
soľ
mleté čierne korenie
Postup
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na olivovom oleji, kým nezmäkne. Pridáme očistenú, na kocky nakrájanú cviklu a chvíľu dusíme, aby pustila šťavu. Zalejeme 1 a ½ litrom vody a varíme, kým cvikla nie je mäkká.
Potom polievku odstavíme, zeleninu rozmixujeme a pridáme kyslú smotanu. Necháme prevrieť na nižšej teplote a ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
Ak chceme polievku podávať namiesto výživy, vynechajme cibuľu a pri varení môžeme pridať jeden zemiak. Krémovú cviklovú polievku môžeme podávať s trochu nastrúhaného syra, kopčekom smotany, krutónmi alebo posypanú petržlenovou vňaťou.
- shutterstock
Zdravá cviklová nátierka
Raňajky treba začať s veľkou porciou vitamínov. V chladnejších jesenných ránach môžete deťom budovať imunitu aj vďaka dostatočnému príjmu vitamínu C, ktorý nájdete v cvikli. Vyskúšajte toasty so zdravou cviklovou nátierkou.
Na prípravu potrebujeme:
1 cviklu
menšie nátierkové maslo (180 g)
1 biely jogurt (napríklad grécky)
soľ
mleté čierne korenie
horčicu na ochutenie
Postup
Uvarenú a vychladenú cviklu postrúhame najemno. Pridáme nátierkové maslo, jogurt, lyžičku horčice na ochutenie, soľ a korenie. Nátierku odložíme do chladničky, ideálne cez noc, aby sa chute prepojili.
Podávať ju môžeme s nakrájaným tofu, trochou chrenu (pre dospelých), čerstvými bylinkami či šunkou.
- shutterstock
Cestovinový šalát s cviklou
Obľúbený a veľmi rýchly recept slovenských gazdiniek, kde môžete použiť čerstvú, ale i zavarenú cviklu.
Potrebujeme:
1 balík cestovín (400 g)
2 cvikle
1 konzervu kukurice
100 gramov šunky
2 kyslé smotany
soľ, korenie
syr podľa chuti
Postup
Cestoviny uvaríme v slanej vode al dente. Pokvapkáme trochu rastlinného oleja. Cviku uvaríme, očistíme a necháme vychladnúť. Potom ju nastrúhame na rezančeky. Použiť môžeme aj zaváranú cviklu.
Cestoviny a nastrúhanú cviklu starostlivo premiešame. Pridáme natvrdo uvarené a nakrájané vajíčka, kukuricu a najemno nakrájanú šunku. Do šalátu vmiešame kyslú smotanu, pre chuť môžeme pridať aj dve polievkové lyžice majonézy.
Ochutíme soľou a korením. Šalát odložíme do chladničky. Pred podávaním každú porciu posypeme trochou nastrúhaného syra.