V ruke pár gaštanov z trhu a spomienky z detstva mi mriškajú pred očami. Ten nezabudnuteľný puch, gaštanový odór, vanúci po celom šírom trojizbovom petržalskom byte. Rodinná idylka.
Spokojný otec pred televízorom s hŕbou gaštanových šupiek na stole a mama naštartovaná v kuchyni, že musí drhnúť hrniec, hnedý jak oné po jeho gaštanoch. Gender ako vyšitý.
Niet nad gaštany
Otec mal každú gaštanovú sezónu nejakú novú prupovídku, povedľa ktorej farbil mamine hrnce. V gaštanoch je vraj C-éčka toľko, koľko v citrónoch, takú kopu vápnika ani krava nevydojí, gaštany ako prevencia kardiostimulátora.
Zasýtili vždy chudobný proletariát, ktorý nemal na krumple, dokonca múku z nich vyrábali, moriakov s nimi plnili (asi keď ukradli buržoázii z komory). Ktovie, ako sa dostali k škrobovej, mazľavej hmote oni, tipujem, že pazúrikom z doby kamennej, veď spôsobov, aké predvádzal tata, bolo neúrekom.
Gaštany, von zo šupky
Skúšal gaštany variť celé v šupke, potom každý vyfasoval nožík a špárali sme im po bruchách. Iná finta bola, keď ich dal variť trochu narezané, ale neváhal aj tak spraviť, že celkom obielil vrchnú šupku a hodil do vriacej vody. Zopárkrát gaštany nevaril, ale piekol v pekáči.
Až raz dostal nápad, že to skombinuje: predvaril si gaštany a dal piecť. Až do najbližšej šupy, keď mu začali strieľať v trúbe. No kým sa nedá po domácky vyrábať Molotovov koktejl, fantázii sa medzery nekladú.
My sme teda zvykli konzumovať gaštany iba tak, stačila hladná huba. Ale s gaštanmi sa dá aj čo to povyvádzať. Asi každý cukrárenský štamgast pozná, ako sa chuťové poháriky zakrochkajú po takom gaštanovom pyré-ovi, či ako sa to skloňuje.
Prečítajte si tiež: Sezóna tekvice. 5 receptov, kam ju zašiť
Gaštanové pyré. Alebo fízolne?
Komu sa nelení, ten si „mäso“ na gaštanové pyré urobí svojpomocne. Mazľavo-škrobovitú hmotu vydrankanú zo zdráhajúcej sa gaštanovej šupky vymixuje obohatenú smotanou a cukrom.
Komu sa zelení, ten príde po hotové do obchoďáku, len potom nech reve nad rozliatym mliekom, že za ťažké peňáze kúpil gaštanové pyré takpovediac z uprdenej fazule.
Pyré sa dá pripraviť na sto aj dvesto spôsobov. Medzi našimi receptami som našla napríklad tento základný na pyré, kde sa stretlo a zmixovalo: pol kila uvarených gaštanov, 100 g práškového cukru, 1 lyžica rumu, 2 decky sladkej smotany.
Potom sa treba už len vyhrať s tvarmi, papierovými košíčkami a inými kudrlinkami, podľa toho, či sa s tým chceme pinkať alebo ani nie.
Gaštany ala torta
Tak ako sa gaštany dajú nahovoriť na gaštanové pyré, to sa ďalej pašuje do rôznych lakôt a mlsanín, po ktorých vás prilepí do polohy ležmo, že sa zdvihnúť neviete.
Moja kamarátka Adelka (nie tá Banášová) robí takúto vraj klasiku, gaštanovú tortu, na ktorú si zaobstará kakaový korpus, na ten potom packá krém z gaštanového pyré:
„Pridám len práškový cukor podľa chuti a zmäknuté maslo, pár kvapiek rumu neublíži. Šupneš to na korpus, dáš vyšľahanú šľahačku, posypeš strúhanou čokoládou, grankom, alebo čím chceš a mňamka je hotová.“
Z nášho fóra sem dávam prevelice zaujímavý recept od hannah, ktorá gaštanové pyré zahrabala do kvázikrtkovej torty.
Radí čokoládové cesto obliať pressom s javorovým sirupom, aby bolo šťavnaté, a na to na striedačku takto vrstviť: parížska šľahačka – cesto – a gaštanový krém (a.k.a vyšľahaná šľahačka, v ktorej je zľahka premiešané postruhané gaštanové pyré) a aby radosti nebolo málo, na vrch celé oplacať ešte jednou vyšľahanou šľahačkou, prípadne posypať kakaom.
Prečítajte si tiež: Recept na poctivý jablkový koláč
Gaštanový krém podľa Nigelly
Ak si chcete spraviť gaštany ako Nigella, okrem jej knihy Vianoce s Nigellou budete potrebovať:
175 g kvalitnej horkej čokolády, 125 ml smotany na šľahanie, 125 ml plnotučného mlieka, 1 vajce, 250 g sladeného gaštanového pyré, 2 PL tmavého rumu
Postup je viac menej taký, že čokoládu buď rozdrvíte v mixéri alebo nasekáte na drobné kúsky. Do hrnca nalejete mlieko aj so smotanou a necháte zovrieť. Nechajte chvíľu stáť a nalejte to do mixéra.
Mixujte asi 30 sekúnd, potom pridajte vajíčko a zase mixujte. Pridajte gaštanové pyré a rum a zase mixujte, až kým sa všetko nespojí do hladkej zmesi. Následne je toto treba vyliať do pohárikov, nechať vychladnúť a ešte aj vychladiť v chladničke, aspoň na 3 hoďky. Dozdobiť šľahačkou a čau.
Gaštanové guliny
Tieto guľky priniesla moja sesternica Maca na vianoce a bol to úplný masaker. Asi pre tú višňu namočenú v rume, ktorá kraľovala uprostred každej úhľadne zaguľatenej načasovanej bomby. Vraj tam dala toto, pôvodne podľa tohto receptu:
200 g maslových keksíkov rozdrtených na padrť, 200 g gaštanového pyré, 100 g práškového cukru, 250 g mascarpone, 80 g mletých mandlí, 2 lyžice rumu, 3 lyžice nutely.
Toto všetko najprv zmiešala a potom z toho tvarovala guliny, samozrejme, aby sa jej masa až tak nelepila na prsty, dala ju pred tým oddýchnuť do chladničky. V medzičase koštovala aj tie rumové višne. Ale výsledok bol krásny, poprášený rôznorodými orieškami.
No ale s vianocami a inými prupovídkami radšej inokedy, lebo zase by si gender zgustol na rodinnej idylke. A nám ide o iné s gracióznymi receptami – nezdvihnúť sa z gauča, lebo jeseň beží v priamom prenose.
Ja zbožňujem gaštany a aj keď si každý rok poviem, že to bolo naposledy, čo som ich kúpila a varila a hlavne šúpala (pretože si už od noža veľakrát necítim prsty), na ďalší rok sa s nimi mordujem zase Posielam vám recept na vynikajúcu jemnulinkú tortu, do ktorej nejde ani múka, ani cukor. Verím, že bude chutiť
korpus: 8 vajec, 2 gaštanové pyré
plnka: 2 šľahačky v prášku, 3 dcl mlieka, 1 gaštanové pyré
+ kyslý lekvar, rum/sirup/džús
So štipkou soli si pripravíme tuhý sneh z 8 bielkov. Žĺtky rozšľaháme, pridáme 2 kusy rozmrazeného gaštanové pyré a šľaháme až kým nám vznikne tuhý nadýchaný krém. Postupne po lyžiciach pridávame sneh do žĺtkovo – gaštanovej masy.
Vylejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy. Vložíme do rúry predhriatej na 180°C, ale po vložení znížime na 160°C. Pečieme 40 – 45 minút. Najlepšie je po vybratí korpusu vpichnúť do stredu špajdlu. Ak po vytiahnutí budú na špajdli stopy cesta, treba ešte cca 5 minút dopiecť. Tortu necháme chvíľu odležať, vychladnúť. Vychladený korpus prerežeme na polovicu (najlepšie nitkou). Spodnú časť pokropíme rumom, ja som robila zatiaľ vždy detskú verziu – pokvapkala som sirupom/džúsom. Potrieme kyslejším lekvárom.
Plnka: V mlieku dotuha vyšľaháme šľahačky a pridáme rukou rozmrvené gaštanové pyré. Spolu šľaháme cca 3 minúty, kým sa to spojí.
Polovicu plnky natrieme na rozkrojený korpus, zvyšnú dáme na vrch a na boky a dozdobíme podľa fantázie.
gastany ani gastanove pyre nemam rada, ale ta romanticka idylka jesene, kedy sa pecu gastany, potom sa vylupuju a nejdu od supky…. ta stoji za to
tiež nemusím gaštany nejako extra moc, ale keď idem okolo trhu a vidím ich, spomeniem si na otca, ako sa najprv spýtal, či už mám napísané úlohy a potom ma poslal kúpiť vrecko gaštanov: “Drobné si nechaj za cestu.” zarobila som na tom celý majetok