V ruke pár gaštanov z trhu a spomienky z detstva mi mriškajú pred očami. Ten nezabudnuteľný puch, gaštanový odór, vanúci po celom šírom trojizbovom petržalskom byte. Rodinná idylka.
Spokojný otec pred televízorom s hŕbou gaštanových šupiek na stole a mama naštartovaná v kuchyni, že musí drhnúť hrniec, hnedý jak oné po jeho gaštanoch. Gender ako vyšitý.
Niet nad gaštany
Otec mal každú gaštanovú sezónu nejakú novú prupovídku, povedľa ktorej farbil mamine hrnce. V gaštanoch je vraj C-éčka toľko, koľko v citrónoch, takú kopu vápnika ani krava nevydojí, gaštany ako prevencia kardiostimulátora.
Zasýtili vždy chudobný proletariát, ktorý nemal na krumple, dokonca múku z nich vyrábali, moriakov s nimi plnili (asi keď ukradli buržoázii z komory). Ktovie, ako sa dostali k škrobovej, mazľavej hmote oni, tipujem, že pazúrikom z doby kamennej, veď spôsobov, aké predvádzal tata, bolo neúrekom.
Gaštany, von zo šupky
Skúšal gaštany variť celé v šupke, potom každý vyfasoval nožík a špárali sme im po bruchách. Iná finta bola, keď ich dal variť trochu narezané, ale neváhal aj tak spraviť, že celkom obielil vrchnú šupku a hodil do vriacej vody. Zopárkrát gaštany nevaril, ale piekol v pekáči.
Až raz dostal nápad, že to skombinuje: predvaril si gaštany a dal piecť. Až do najbližšej šupy, keď mu začali strieľať v trúbe. No kým sa nedá po domácky vyrábať Molotovov koktejl, fantázii sa medzery nekladú.
My sme teda zvykli konzumovať gaštany iba tak, stačila hladná huba. Ale s gaštanmi sa dá aj čo to povyvádzať. Asi každý cukrárenský štamgast pozná, ako sa chuťové poháriky zakrochkajú po takom gaštanovom pyré-ovi, či ako sa to skloňuje.
Prečítajte si tiež: Sezóna tekvice. 5 receptov, kam ju zašiť

Gaštanové pyré. Alebo fízolne?
Komu sa nelení, ten si „mäso“ na gaštanové pyré urobí svojpomocne. Mazľavo-škrobovitú hmotu vydrankanú zo zdráhajúcej sa gaštanovej šupky vymixuje obohatenú smotanou a cukrom.
Komu sa zelení, ten príde po hotové do obchoďáku, len potom nech reve nad rozliatym mliekom, že za ťažké peňáze kúpil gaštanové pyré takpovediac z uprdenej fazule.
Pyré sa dá pripraviť na sto aj dvesto spôsobov. Medzi našimi receptami som našla napríklad tento základný na pyré, kde sa stretlo a zmixovalo: pol kila uvarených gaštanov, 100 g práškového cukru, 1 lyžica rumu, 2 decky sladkej smotany.
Potom sa treba už len vyhrať s tvarmi, papierovými košíčkami a inými kudrlinkami, podľa toho, či sa s tým chceme pinkať alebo ani nie.

Gaštany ala torta
Tak ako sa gaštany dajú nahovoriť na gaštanové pyré, to sa ďalej pašuje do rôznych lakôt a mlsanín, po ktorých vás prilepí do polohy ležmo, že sa zdvihnúť neviete.
Moja kamarátka Adelka (nie tá Banášová) robí takúto vraj klasiku, gaštanovú tortu, na ktorú si zaobstará kakaový korpus, na ten potom packá krém z gaštanového pyré:
„Pridám len práškový cukor podľa chuti a zmäknuté maslo, pár kvapiek rumu neublíži. Šupneš to na korpus, dáš vyšľahanú šľahačku, posypeš strúhanou čokoládou, grankom, alebo čím chceš a mňamka je hotová.“
Z nášho fóra sem dávam prevelice zaujímavý recept od hannah, ktorá gaštanové pyré zahrabala do kvázikrtkovej torty.
Radí čokoládové cesto obliať pressom s javorovým sirupom, aby bolo šťavnaté, a na to na striedačku takto vrstviť: parížska šľahačka – cesto – a gaštanový krém (a.k.a vyšľahaná šľahačka, v ktorej je zľahka premiešané postruhané gaštanové pyré) a aby radosti nebolo málo, na vrch celé oplacať ešte jednou vyšľahanou šľahačkou, prípadne posypať kakaom.
Prečítajte si tiež: Recept na poctivý jablkový koláč

Gaštanový krém podľa Nigelly
Ak si chcete spraviť gaštany ako Nigella, okrem jej knihy Vianoce s Nigellou budete potrebovať:
175 g kvalitnej horkej čokolády, 125 ml smotany na šľahanie, 125 ml plnotučného mlieka, 1 vajce, 250 g sladeného gaštanového pyré, 2 PL tmavého rumu
Postup je viac menej taký, že čokoládu buď rozdrvíte v mixéri alebo nasekáte na drobné kúsky. Do hrnca nalejete mlieko aj so smotanou a necháte zovrieť. Nechajte chvíľu stáť a nalejte to do mixéra.
Mixujte asi 30 sekúnd, potom pridajte vajíčko a zase mixujte. Pridajte gaštanové pyré a rum a zase mixujte, až kým sa všetko nespojí do hladkej zmesi. Následne je toto treba vyliať do pohárikov, nechať vychladnúť a ešte aj vychladiť v chladničke, aspoň na 3 hoďky. Dozdobiť šľahačkou a čau.

Gaštanové guliny
Tieto guľky priniesla moja sesternica Maca na vianoce a bol to úplný masaker. Asi pre tú višňu namočenú v rume, ktorá kraľovala uprostred každej úhľadne zaguľatenej načasovanej bomby. Vraj tam dala toto, pôvodne podľa tohto receptu:
200 g maslových keksíkov rozdrtených na padrť, 200 g gaštanového pyré, 100 g práškového cukru, 250 g mascarpone, 80 g mletých mandlí, 2 lyžice rumu, 3 lyžice nutely.
Toto všetko najprv zmiešala a potom z toho tvarovala guliny, samozrejme, aby sa jej masa až tak nelepila na prsty, dala ju pred tým oddýchnuť do chladničky. V medzičase koštovala aj tie rumové višne. Ale výsledok bol krásny, poprášený rôznorodými orieškami.
No ale s vianocami a inými prupovídkami radšej inokedy, lebo zase by si gender zgustol na rodinnej idylke. A nám ide o iné s gracióznymi receptami – nezdvihnúť sa z gauča, lebo jeseň beží v priamom prenose.




(10 hlasov, priemerne: 4,80 z 5)
Loading...
Daňový bonus od januára 2025: koľko máš detí, koľko zarábaš, koľko dostaneš?
Môžu si rodičia daňový bonus na deti rozdeliť?
Koľko eur dostanem na dieťa v roku 2026: kompletný prehľad dávok
Príplatok k prídavku na dieťa
Rodičovský príspevok nad 500 €: Pozor, zmena od 1.1.2026!
Rodičovský príspevok pri neprijatí do škôlky - zmena
Hrajte o tri balíčky detskej kozmetiky Child FARM
Súťaž o 2x Philips AVENT Ohrievač fliaš a sterilizátor 2v1
Vyhrajte darčekovú sadu zubných pást biela perla®
Výhercovia súťaží 2025
UKONČENÁ: Súťaž o 3 x balenie novej kávy TIRA od BILLA
Všeobecné podmienky súťaží
gastany ani gastanove pyre nemam rada, ale ta romanticka idylka
jesene, kedy sa pecu gastany, potom sa vylupuju a nejdu od supky…. ta stoji za to 
tiež nemusím gaštany nejako extra moc, ale keď idem okolo trhu a vidím ich, spomeniem si na otca, ako sa najprv spýtal, či už mám napísané úlohy a potom ma poslal kúpiť vrecko gaštanov: „Drobné si nechaj za cestu.“ zarobila som na tom celý majetok