Grilujme moderne a zdravo

Mudr. Katarína Babinská 0

Slnečný deň, voňavá príroda, priatelia, grilovačka a dobré jedlo, zábava…

Takáto predstava láka nielen deti, ale i nás „veľkáčov“. Vábivé pochúťky však majú i svoje skryté riziká. Ak ich poznáme a vyhneme sa im, môžeme si na grile pripraviť nielen chutné, ale i zdravé pokrmy.

Takto radšej nie

Plamene ošľahávajú klobásku, slaninku i bravčový bôčik a kvapky tuku padajú do ohňa…. Hotovo – klobáska je už pekne pripečená, k nej si berieme ešte krajček bieleho chlebíka a už len zahryznúť….

Pochutnávajúc si na takejto grilovanej pochúťke dodávame organizmu riadnu dávku zbytočných kalórii, tuku, soli a k tomu aj škodlivých látok. Mastné, do tmava ugrilované ťažko stráviteľné jedlo riadne zamestná našu tráviacu sústavu. Namiesto pôžitku z chutného jedla môžeme skončiť s nepríjemnými tráviacimi ťažkosťami.

Takto áno

– Zdravou, ľahšie stráviteľnou a nemenej chutnou alternatívou sú „chudé“ druhy mäsa s nízkym obsahom tuku, napríklad kuracie, ryby alebo divina, môže byť i bravčové alebo hovädzie stehno. Sú dobrou voľbou najmä ak budú jesť grilované jedlo aj deti.

– Mäso pred grilovaním marinujeme aspoň 2 hodiny. Marináda pokrm zjemní, skráti čas potrebný na tepelnú úpravu, navyše mäso ostane príjemne šťavnaté. Väčšie kusy ponecháme v marináde dlhšie – aj 24 hodín. Uchovávame v chladničke.

– Na prípravu marinády používame rastlinné oleje, ktoré znášajú vyššie teploty. Vhodný je  napríklad olej na fritovanie.

– Podľa druhu použitého mäsa pridáme do marinády vhodné druhy korenín a byliniek. Pokrm  ochutia, vďaka obsahu ochranných zložiek zároveň zmierňujú škodlivé účinky látok vznikajúcich pri grilovaní.

– Snažme sa obmedzovať množstvo použitej soli.

– Grilovať možno nielen mäso, ale aj zeleninu a ovocie. Ľahké a chutné pochúťky sa dajú pripraviť z tekvice, baklažánu, papriky, či paradajok.

– Grilujme nad rozžeravenou pahrebou. Nie je správne opekať priamo v ohni.

– Či mäso alebo zeleninu grilujme do zlatista, nie však do čierna. Ak sa náhodou pokrm na niektorých miestach pripálil, tieto časti pred konzumáciou odstráňme. Pripekaniu môžeme predísť grilovaním v alobale.

– Ak tuk z pokrmu kvapká do ohňa, pri vysokých teplotách vznikajú polycyklické aromatické uhľovodíky a heterocyklické amíny, ktoré majú rakovinotvorné účinky. Škodlivé látky s prúdom horúceho vzduchu stúpajú nahor a usádzajú sa na grilovanom pokrme. Pred grilovaním je preto dobré odstrániť zo surovín mastné časti a nechať odkvapkať aj zvyšky marinády.

– Ku grilovaným jedlám servírujme veľkú porciu čerstvej zeleniny. Pokrm sa tak stane ľahší, lepšie stráviteľný. Zelenina navyše obsahuje zložky chrániace organizmus pred účinkami škodlivých látok, ktoré vznikajú pri grilovaní .

– Namiesto bieleho chleba ponúknime ako prílohu celozrnný chlieb alebo pečivo.

– Niektoré grilované pochúťky patria medzi „kalorické bomby“. Aby sme sa vyhli zbytočným tukovým vankúšikom, zaraďme do programu dňa aj pohyb.

– Gril po použití dôkladne očistíme. Zbavíte ho tak škodlivých látok, ktoré by sa pri nasledujúcej grilovačke mohli dostať do pokrmu.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 4,60 z 5)
Loading...

Pridaj komentár