Košíčky s rôznymi plnkami alebo pestrá večera
Aj vy máte niekedy problém s tým, že niektorí členovia rodiny inklinujú k sladkým jedlám, iní zase k slaným? Skúste tieto moje košíčky. Môžete naraz urobiť viacero druhov a zavďačiť sa celej rodine. Podávam ku nim prevarené vychladnuté mlieko.
Základné cesto
Zmäknuté maslo dobre vymiešame s ostatnými surovinami. Zabalíme ho igelitu a necháme v chlade odležať asi hodinu.
Príprava košíčkov
Cesto si na pomúčenej (polohrubou múkou) doske vyvaľkáme na hrúbku 5 mm. Vykrojíme pomocou misky kruhy, ktoré vtlačíme do formičiek. Z papiera na pečenie si vystrihneme kruhy s asi o 2 cm menším priemerom, ako boli kruhy z cesta. Papierové kruhy položíme na cesto a zaťažíme veľkou fazuľou. Takto pripravené cesto vo formičkách vložíme do predhriatej rúry na 200 °C na 5 minút. Potom vyberieme formičky, vyberieme papier s fazuľou a košíčky naplníme plnkou. Naplnené košíčky vrátime do rúry na asi 15 minút.
Orechová alebo maková plnka (od 3 rokov)
Teplé mlieko zmiešame s cukrom a orechami. Necháme postáť asi 10 minút, kým plníme do košíčkov. Plnka by mala byť redšia ako na bežné plnenie závinov.
Tvarohová plnka (od 1 roka)
Všetko dobre vymiešame. Plnka by mala byť redšia ako na bežné plnenie závinov. Zriediť ju môžete prevareným mliekom.
Pizzová plnka (od 18 mes.)
Mlieko so žĺtkom a kečupom vymiešame a zalejeme v košíčkoch nasypanú salámu/šunku. Vrch posypeme syrom a petržlenovou vňaťou.
Niekedy košíčky upečiem len tak samé, prázdne (pečiem aj s fazuľou asi 12 minút). Nechám ich vychladnúť, potom ich naplním nakrájanými marhuľami, broskyňami, jahodami alebo ananásom a zalejem želatínou, prípadne hustým pudingom. Vtedy ich však robím väčšie na výšku, aby sa do nich zmestilo viac ovocia. Namiesto tohto cesta môžete použiť linecké cesto z obchodu alebo lístkové.
Pýtate sa, čo s fazuľou?
Vždy ju vložím po vybratí z rúry do horúcej vody (v studenej by fazule praskli, lebo už boli zohriate) a nechám variť asi 40 minút spolu s bobkovým listom. Odstavím a nechám do druhého dňa v chlade. Na druhý deň prisypem nakrájanú mrkvu, petržlen a zemiaky a povarím asi 20 minút. Nakoniec ochutím soľou a mletým čiernym korením. Je to výborná polievka.
Foto: autorka
Dnes som košíčky robila na večeru aj so špenátovou plnkou: 150 g mrazeného špenátu som nechala rozmraziť, zmiešala som ho s 2 strúčikami pomletého cesnaku, s trochou soli, 1 žĺtkom a 3 pol. lyžicami bieleho jogurtu.
Tiež nám chutili.
zaujimave