Motýľ od Ester

Ester 4

Torta MOTÝĽ k narodeninám 🙂

Ester je programátorka, pôvodne učiteľka matematiky, pečenie je jej koníček a pre svoje detičky vytvorila krásne tortičky. Upiekla takéhoto nádherného motýľa, inšpirujte sa J.

Piškótový korpus:

Potrebujeme:

6 vajec

120 g práškového cukru

140 g polohrubej múky

2 lyžičky prášku do pečiva

Postupujeme:

Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme múku s práškom do pečiva a vymiešaný sneh z bielkov a opatrne zmiešame vareškou. Ak máme plechovú formu motýľa, vymažeme ju margarínom a vysypeme múkou. Ja som mala požičanú formu, ktorá nemala dno, takže som túto formu vymazala, vysypala a položila na plech, ktorý som vyložila papierom na pečenie. Opatrne vlejeme cesto, dávame pozor, aby sme s formou nehýbali (vyplatí sa pomocník, ktorý formu pridŕža). Korpus pečieme v dobre vyhriatej rúre na 175 st. C cca 30 min. (záleží od rúry, ťažko radiť presný čas!). Osvedčilo sa mi upiecť korpus večer, nechať ho cez noc stáť a ráno rozkrojiť na 3 pláty – potom to už ide lepšie ako pri čerstvom korpuse.

Ak nemáte formu

Ak by som formu nemala, tak by som pravdepodobne upiekla 3 tenšie piškótové pláty, z tých by som podľa papierovej predlohy vyrezala motýľa.

Krém na naplnenie i na ozdobu:

Potrebujeme:

1 l mlieka

3 vanilkové pudingy alebo Zlaté klasy

1 maslo alebo Helia

cca 150 g práškového cukru

Postupujeme:

Z pudingov uvaríme hustú kašu a necháme úplne vychladnúť (toto je veľmi dôležité!). Do vychladnutej postupne vmiešavame šľahačom 250 g masla a 150g práškového cukru (resp. podľa chuti).

Je dobré, keď je maslo čiastočne zmäknuté (hodinu – dve pred použitím ho vyberieme z chladničky).

Zdobenie:

Potrebujeme:

Ľubovoľné ovocie (čerstvé alebo kompót), ktoré má pekný celý tvar, resp. sa dá nakrájať na estetické kúsky, jedlé strieborné guličky

Postupujeme:

Krém si rozdelíme na 3 diely. Dvoma dielmi naplníme pláty, tretím dielom zdobíme. Ja som si nastriekala na vrchnom dieli pomocnú mriežku (viď obrázok), do ktorej som vkladala ovocie. Boky som ozdobila nastriekaním zvyšného krému, do hlavičky motýľa som pripevnila špáradlá s malinkým hroznom. Dozdobila som drobnými potravinárskymi striebornými guličkami. Výsledný dizajn je však na fantázii cukrárky a fantázii, ako je známe, sa medze nekladú 🙂

Kto chce, môže ešte ovocie jemne potrieť priesvitnou želatínou, aby sa pekne lesklo – ja som to už ani nerobila, lebo torta sa aj tak hneď zjedla 🙂

Radi uverejníme vaše ďalšie výtvory. Dajte o sebe vedieť. Čakám na dagmar@babetko.sk.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 1,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Ahoj Ester!

    Ďakujem za dobrý tip, cez víkend sme mali oslavu 6-tich narodenín a lámala som si hlavu s tortou. Najskôr som sa potešila tomu motýľu, ale bohužiaľ nikto v mojom okolí nemal takú formu. Nakoniec som vymyslela z guľatej formy – hlavu macka, ktorého som vyrezala aj s uškami. Bolo to veľmi ľahké a dorobila som ho šľahačkou, myslím tým ušká, oči, nos. Dcéra sa strašne tešila. Teraz v novembri nás čakajú ešte 3-tie narodeniny, tak to možno skúsim s tým motýľom. Ešte raz díky…

  2. Ahojte, dik za pochvalu!

    Minka, urcite sa ti podari, treba vyskusatsmile

    Silvi, mám dvojročnú Petrušku a želatínu nepapá, lebo jej ani nechutí. Takže jej to z torty vždy oškrabkámsmile Ale! polozila si fakt dobrú otázku, pozerala som to teraz na Internete a podľa toho, čo tam píšu (údajne aj želatína obsahuje “éčka”:( ), by som to radšej malým deťom nedávala..

  3. Motýľ je úplne super. Vyskúšam s deťmi urobiť. Ďakujem za radu aj recept. Prosím ťa ako staré máš deti, keď im dávaš želatinu? Ja sa ju akosi bojím dávať malej dvojročnej. Vo výrobni tort mi povedali, že asi od roka. Môže to byť? Oni vraj robia pre ročné deti ovocné torty so želatinou na objednávku bežne. Pritom rada robím zo želatiny. Ďakujem za radu vopred.

  4. Ahoj Estika,Ty si ale šikulka-maminka.Krásne tortičky,iste boli aj velmi chutné.Ten ovocný motýlik musím vyskúšať ked budem mať trochu času.

    Teším sa na ďalšie tvoje receptíky.

    Pá MINKA

Pridaj komentár