Niekoľko rád do kuchyne

Silvia Bodláková 2
_banners

„Bez matematiky ani na krok“ – to bolo heslo nášho matikára, mimochodom super človeka. A mal pravdu, ani do kuchyne. Preto zopár kuchynských jednotiek na začiatok.

1 polievková lyžica = 3 čajové lyžičky,

1 šálka (hrnček)= 16 polievkových lyžíc,

1 čajová lyžička = 5ml,

1 šálka (hrnček)= 250 ml.

Pričom sa myslia vždy zarovnané lyžičky. Ak je v recepte napísané:

2 čajové lyžičky, myslí sa zarovnané. To, že sú naplnené kopcom tam musí byť zdôraznené.

Už nie matematické rady.

  • Chcete postrúhať mäkký syr ? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchatými dierkami.

  • Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, obaľte ho v hladkej múke, potom uložte na cesto.

  • Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.

  • Ak potrebujete naliať horúcu tekutinu do pohárov, položte ich na mokrú utierku. Rovnako urobte, ak otáčate hore dnom práve zavarené poháre.

  • Soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.

  • Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou. (Toto mi tvrdila suseda – kuchárka. Asi na štvrtý pokus sa mi to podarilo a od vtedy to robievam.)

  • Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame v komore špičkou dolu.

  • Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie.

  • Ak odstraňujete šupky z rajčín neodhadzujte ich, ale odložte. Zídu sa vám napr. pri varení hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.

  • Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút do vody, aby zmäkli. zo 100g sušených húb dostanete približne 500g.

  • Ak chcete, aby zostal špenát zelený, musíte ho variť neprikrytý a tesne pred podávaním Ak si chystáte špenát na zmrazenie, prisajte do neho medzi prsti sódy bikarbóny.

  • Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred ošúpaním na chvíľu do horúcej vody. Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky.

  • Ryža pri varení sa nezlepí, ak ju pred varením prepláchnete studenou vodou na hustom sitku a necháte 20 minút odkvapkať. Počas varenia pridajte do ryže pár kvapiek citróna.

  • Chcete mať čisté utierky bez vyvárania? Treba ich na noc namočiť do vody s práškom na pranie, do ktorého pridáte asi 1 dl octu. Potom ich vypláchate v čistej vode a vyperiete v pračke. Utierky budú ako nové.

    A na záver tá najdôležitejšia rada:

  • Keď si pri varení popálite jazyk, rýchlo ho potrite kúskom masla. Bolesť sa rýchlo stratí.

     

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár