Recepty Pečieme na Silvestra Redakcia 10. septembra 2008 0 Recepty vhodné pre staršie detičky (od 3 rokov) a dospelákov (niektoré len pre dospelákov…). Pečené jablko s vanilkovou omáčkou Suroviny (rozpočet na 3 porcie): 3 jablká, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, 40g mletých orechov, 90g ríbezľového želé, 20g masla, 1 balíček prášku na vanilkovú omáčku, mlieko Postup: Jablká umyjeme a vyrežeme striedku. Vnútro po vyrezaní striedky potrieme citrónovou šťavou a jablká uložíme do vymastenej formy na pečenie. Na plnku zmiešame mleté orechy s ríbezľovým želé. Plnkou naplníme otvory v jablkách. Na jablká položíme kúsky masla. Trúbu predhrejeme na 175°C a jablká pečieme na strednej teplote asi 40 minút. Vanilková omáčka: pripravíme podľa návodu na balení. Pečené jablká podávame s vanilkovou omáčkou. Domino kocky Suroviny (rozpočet na 30 kúskov): 125g masla, 100g cukru, 1 čajová lyžička vanilkového cukru, 50g škrobu, 150g múky, 3 čajové lyžičky prášku do pečiva, 1 balíček pomarančovej arómy, 30g strúhaných mandlí, 3 polievkové lyžice mlieka, 3 polievkové lyžice kakaa, 200g ríbezľového želé, 200g marcipánovej hmoty, 3 čajové lyžičky rumu, 100g práškového cukru, 350g čokoládovej polevy Postup: Maslo, cukor a vanilkový cukor vymiešame do peny. Škrob, múku a práškový cukor zmiešame a vmiešame do vyšľahaného masla. Pridáme pomarančovú arómu, strúhané mandle a mlieko. Dobre zmiešame. Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu polovicu zmiešame s kakaom. Obe časti dáme na plech vyložený papierom a každú zvlášť pečieme v predhriatej rúre pri 200° 10-12 minút na strednom stupni. Ríbezľový lekvár zahrejeme a polovičku vylejeme na svetlé cesto. Rozotrieme. Marcipánovú hmotu s rumom a práškový cukor zmiesime spolu, vytvarujeme rovnaký rozmer, ako majú upečené cestá a položíme na svetlé cesto. Vrch masy potrieme zvyškom zohriateho ríbezľového želé. Na vrch položíme tmavé cesto a zľahka pritlačíme. Pokrájame na kocky a polejeme čokoládovou polevou. Florentínky Suroviny (rozpočet na 25 kúskov): 25g masla, 100g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 125g šľahačky, 100g kandizovaného ovocia, 100g mandľových lupienkov, 25 ks oplátok na pečenie Postup: Rozpustíme maslo, pridáme cukor a vanilkový cukor. Zmes necháme zľahka skaramelizovať. Za stáleho miešania pridáme šľahačku. Hmotu miešame tak dlho, až bude úplne hladká. Pridáme pokrájané kandizované ovocie a mandľové lupienky. Všetko dobre premiešame. Na papierom vyložený plech poukladáme oplátky a na každú oplátku dáme 1 čajovú lyžičku zmesi. Rúru predhrejeme na 200°C a florentínky pečieme na miernom stupni asi 12 minút. Plnené datle Suroviny: 250g datlí, 120g marcipánovej hmoty, 1 polievková lyžica rumu, 9 polovičiek vlašských orechov Postup: Datle vykôstkujeme, marcipánovú hmotu zmiešame s rumom a rozdelíme ju na malé kúsky. Kúskami naplníme datle a ozdobíme ich polovičkami vlašských orechov. Elcair – tyčinky plnené krémom Suroviny: Na prípravu cesta: 1/8 l vody, 7dkg masla, 10dkg hladkej múky, 3 vajciaNa kávový krém: l sladká smotana, 2 čajové lyžičky instantnej kávy, 1 balíček stužovača šľahačky v prášku, 2 polievkové lyžice práškového cukru, okrem toho práškový cukor, mletá káva. Postup: Cesto: Dáme zovrieť mlieko, do ktorého sme pridali maslo, malé množstvo cukru a štipku soli. Vmiešame múku do vriaceho mlieka a dôkladne pomiešame. Dusíme dovtedy, kým sa masa uvoľní z dna nádoby. Potom necháme masu vychladnúť a dáme ju do misky. Postupne vmiešame do masy vajcia a miešame tak dlho, kým vznikne hladké cesto. Predhrejeme rúru na 200°C. Vystelieme plech papierom na pečenie. Naplníme cesto do vrecúška a nastriekame na papier tyčinky (2 x 10 cm). Vložíme plech do predhriatej rúry a pečieme tyčinky ½ hodinu do zlatožlta, pričom po uplynutí polovice času pečenia znížime teplotu na 180°C. Počas pečenia nechávame dvierka rúry zatvorené. Vyberieme tyčinky z rúry a necháme vychladnúť. Kávový krém: Vyšľaháme sladkú smotanu spolu so stužovacím práškom na tuhú šľahačku. Rozpustíme instantnú kávu a práškový cukor v 2 polievkových lyžiciach horúcej vody a necháme vychladnúť. Najprv primiešame do kávy 4 polievkové lyžice šľahačky a dôkladne zamiešame, potom opatrne primiešame zvyšok šľahačky. Biely krém: Vyšľaháme sladkú smotanu spolu so stužovačom a cukrom na šľahačku. Rozrežeme tyčinky a naplníme ich krémom. Posypeme práškovým cukrom a mletou kávou. Vianočný chlieb Suroviny (rozpočet na 2 koláče po 10 porciách): 35 dkg sušených hrušiek, 15dkg sušených fíg, 10dkg sušených sliviek, 1/8l mlieka, 2dkg droždia, ¼ kg hladkej múky, 8dkg kryštálového cukru, 1čl škorice, na hrot noža pomletých klinčekov, citrónová kôra, 6dkg posekaných mandlí, 8dkg celých ošúpaných lieskových orieškov, maslo, vajce na potieranie Na zdobenie: 10dkg celých ošúpaných mandlí, 10 dkg kandizovaných čerešní Postup: Slivky, hrušky a figy namočíme cez noc do vody. Ovocie posekáme nadrobno. Zohrejeme mlieko a rozpustíme v ňom droždie, pridáme múku, aby vzniklo kašovité cesto a necháme ho vykysnúť. Pridáme zvyšok múky, cukru, postrúhanej citrónovej kôry, škorice, zomletých klinčekov a štipku soli. Urobíme hladké cesto. Necháme kysnúť ¼ hodiny. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme naň dve obruče z tortovej formy s priemerom 24 cm. Tortové obruče vymažeme maslom. Do vykysnutého cesta zapracujeme ovocie, mandle, lieskové orechy. Cesto naplníme do foriem a ešte ho necháme kysnúť asi ½ hodiny. Cesto potrieme rozmiešaným vajcom a ozdobíme mandľami a kandizovaným ovocím. V predhriatej rúre pečieme pri teplote 180°C. Necháme vychladnúť. Vanilkovo-orechové tyčinky Suroviny (rozpočet na 30 kusov): 30dkg múky, 20dkg masla, 10dkg práškového cukru, 15dkg vlašských orechov, 1 čl vanilkového cukru, 1 žĺtok Postup: Dôkladne pomiešame múku a práškový cukor, pomelieme orechy, zmiešame orechy, maslo, múčnu zmes, žĺtok, vanilkový cukor a štipku soli. Vymiešame hladké cesto a necháme ho stáť ½ hodiny. Cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti, vyvaľkáme ich na valčeky o hrúbke asi 1cm a krájame 5cm dlhé tyčinky. Poukladáme ich na plech a pečieme v predhriatej rúre asi 10 minút. Zmiešame vanilkový a práškový cukor a v zmesi obalíme ešte teplé pečivo. Orechové kolieska Suroviny (rozpočet na 42 kusov): ¼ kg hladkej múky, 15dkg masla, 7dkg práškového cukru, 2 žĺtky, 1pl rumu, 3dkg kyseliny citrónovej, štipka prášku do pečiva Na zdobenie: 1 pohár Nutelly, 5dkg vlašských orechov, 42 polovíc orechových jadier, soľ, vajce, múka Postup: Maslo a ostatné prísady vymiesime na cesto. Hotové cesto obalíme potravinárskou fóliou a necháme chladnúť asi 30 minút v chladničke. Potom ho natenko vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Polovicu koliesok potrieme rozšľahaným vajcom a ozdobíme polovicou vlašského orecha. Pečieme v predhriatej rúre. Neozdobené kolieska natrieme Nutellou a zlepíme ich so zvyškom. Orechový koláč Suroviny (rozpočet na 15 rezov): 1/8 kg masla, 8 vajec, ¼ kg kryštálového cukru, 1pl pomarančového likéru, 1 čl vínovice, 15 dkg hladkej múky, 4 dkg maizeny, 4 dkg kakaového prášku, 15 dkg vlašských orechov, 1 čl prášku do pečiva, soľ, mletá škorica, pomleté klinčeky, nové korenie, ďumbier v prášku, maslo, múky Postup: Zmiešame múku, maizenu, prášok do pečiva, kakaový prášok a orechy, k maslu pridáme štipku soli, nové korenie, klinčeky a ďumbier v prášku, ½ čajovej lyžičky škorice, pomarančový likér a všetko spolu vymiešame na hladký krém. Oddelíme žĺtky od bielkov a žĺtky vmiešame do maslového krému. Bielky zmiešame so zvyškom cukru a vyšľaháme na krémový sneh, 1/3 snehu vmiešame do maslovo-žĺtkového krému, zvyšok snehu vmiešame do orechovej zmesi. Masu naplníme do formy, rovnomerne ju rozotrieme a smerom k okrajom formy mierne zhrnieme, aby sa utvoril vydvihnutý okraj. Koláč pečieme asi 50 minút, vyberieme z rúry a necháme odpočívať približne 10 minút. Až potom koláč vyklopíme a necháme vychladnúť. Linecká torta Suroviny (rozpočet na 4 porcie): 35 dkg hladkej múky, na hrot noža kypriaceho prášku, 30 dkg masla, 20 dkg práškového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, kôra z 1 citróna Na ozdobenie: 1 oplátku na pečenie, 20 dkg ríbezľovej marmelády, 5 dkg mandľových lupienkov, soľ, práškový cukor, vanilínový cukor, škoricu, zomleté klinčeky, maslo, múku, vajce na potieranie. Postup: Pomleté oriešky vysypeme na pracovnú dosku. Múku premiešame s kypriacim práškom, preosejeme na oriešky a v strede urobíme priehlbinu. Zmäknuté maslo rozdelíme na malé kusy. Do priehlbiny dáme maslo, práškový cukor, vajce, žĺtok, štipku soli, 1 čajovú lyžičku vanilínového cukru, postrúhanú citrónovú kôru, štipku zomletej škorice a mletých klinčekov; spolu s múkou a orieškami vymiesime na hladké cesto. Cesto postavíme asi na 1 hodinu na chladné miesto. Rúru na pečenie predhrejeme na 160°C.Vymažeme maslom tortovú formu (s priemerom cca 24 cm) a poprášime múkou. Premiesime cesto, 2/3 vtlačíme do formy, vyrežeme oplátku na správny tvar, položíme na cesto a potrieme marmeládou. Z dvoch tretín zvyšku cesta vyformujeme valček a položíme ho do formy ako okraj. Ostatné cesto vyformujeme do tenkých šúľancov a poukladáme na tortu v tvare mriežky, potrieme rozšľahaným vajcom. Do stredu torty nasypeme mandľové lupienky. Tortu pečieme v predhriatej rúre asi 1 hodinu. Potom ju vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť. Pred podávaním vyberieme tortu z formy a posypeme práškovým cukrom. Osobitne vkusne pôsobí, ak stred torty prikryjeme menšou šablónou z tvrdého papiera a nezakrytú plochu posypeme práškovým cukrom. Navarte si s Palmou – Čokoládové košíčky Suroviny: 250g čokolády, 50g Palmarínu, 200g piškót, 30g rumu, 50g hrozienok, 50g kandizovaného ovocia, 100g rôzneho ovocia (hrozno, broskyne ananás), 250g šľahačkovej smotany, 30g pražených mletých orieškov Postup: Čokoládu a Palmarín rozpustíme a lyžičkou rozotrieme po okrajoch a na dne košíčkov. Necháme stuhnúť a potom vyklopíme z košíčkov a naplníme zmesou pomletých piškót, orechov, ovocia a hrozienok namočených v rume. Navrch poukladáme nadrobno pokrájané ovocie a doplníme šľahačkou. Prizdobíme čokoládou. Navarte si s Palmou – Čokoládové guľky Suroviny: 80g tuku Palma, 20g kakaa, 250g čokolády, vanilkový cukor, 1 vajce, 200g čokoládovej ryže, 50g hrozienok, 30g rumu Postup: Čokoládu nastrúhame, vymiešame Palmu s vanilkovým cukrom a vajcom. Vmiešame kakao a čokoládu. Dobre vypracujeme a dáme stuhnúť. Tvarujeme malé guľôčky s hrozienkami v strede. Guľôčky namočíme v rume a obalíme čokoládovou ryžou. Hrozienkové špice Suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 100g mletých orechov, 100g detských piškót, 100g hrozienok, 70g kryštálového cukru, 1,5 dl vody, 1 dl rumu, mandľové rezance na ozdobu, papierové košíčky Poleva: 150g čokolády na varenie, 100g stuženého pokrmového tuku Postup: Piškóty pomelieme a zmiešame s orechmi a hrozienka pomelieme. Cukor dáme skaramelizovať, zalejeme vodou a rumom a necháme rozvariť. Do misy dáme orechy, piškóty, hrozienka, vychladnutý karamel a vypracujeme pevnú hmotu. Navlhčenými rukami robíme guľky, ktorých spodok stlačíme a vrch vyformujeme do tvaru špica. Na kuchynskej mriežke necháme chvíľu sušiť. Špice namáčame do čokoládovej polevy, necháme stuhnúť, ozdobíme mandľou a vložíme do košíčka. Poleva: Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania, rozpustíme polámanú čokoládu s tukom. Vianočný medovník Suroviny (rozpočet na 20 plátkov): 250g medu, 150g prírodného cukru, 100g masla, 500g hladkej múky, 1 lyžička nového korenia, ½ lyžičky škorice, trochu mletých klinčekov, štipka kardamonu, muškátového kvetu a anízu, 1 prášok do pečiva, ¼ lyžičky soli, 2 vajcia, strúhanka, 20 mandlí bez šupky Postup: Med s cukrom, maslom a 3 lyžicami vody zohrejeme a vymiešame do hustej masy. Necháme vychladnúť. Múku zmiešame s rozdrveným alebo zomletým korením a práškom do pečiva. Do medovej masy vmiešame vajcia, všetko postupne pridávame k múke a vymiešame. 35 cm dlhú hranatú formu vymastíme a vysypeme strúhankou. Nalejeme do nej cesto, povrch zarovnáme a ozdobíme mandľami. Medovník je upečený, ak sa na špáradlo alebo špajdľu po zapichnutí neprichytáva cesto. Po upečení ho necháme 30 minút vo forme odpočívať, potom ho vyklopíme a zabalíme do alobalu alebo priesvitnej fólie. Ochutnávame až po dvoch dňoch. Pletenec s hrozienkami Suroviny: 500g polohrubej múky, 30g droždia, ¼ l mlieka, 60g masla, 60g cukru, 2 vajcia, 1 lyžička soli, 100g hrozienok bez jadierok, 4 lyžice kryštálového cukru Postup: Z múky, kvásku, masla, 1 vajca, 1 bielku a soli spracujeme kysnuté cesto a necháme vykysnúť. Potom doň vmiesime hrozienka, cesto rozdelíme na 3 diely, z ktorých vytvarujeme pramene. Tieto zapletieme do copu. Konce stočíme a podhrnieme. Necháme na plechu vykysnúť, potrieme vajíčkom, posypeme kryštálovým cukrom a upečieme. Mandľové hríbiky Suroviny (asi 50 ks ): 120g sparených, najemno nastrúhaných mandlí, 120g práškového cukru, 1 bielok, 50g čokolády na varenie Postup: Z mandlí, cukru a bielka vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve časti. Z jednej spravíme malé valčeky – nožičky. Druhú časť zafarbíme strúhanou čokoládou nahnedo a vytvarujeme z nej hlavičky. Takto vytvarované hríbiky dáme na plech, vyložený papierom na pečenie a pomaly ich v rúre usušíme. Kokosové šatôčky Suroviny ( asi 60 ks ): 250g hladkej múky, ½ prášku do pečiva, 1 vajce, 125g masla, 75g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, trocha mletej škorice Plnka: 80g sušených banánových čipsov, 130g kandizovaného ovocia, 120g kokosovej múčky, 250ml mlieka, 3 žĺtky Postup: Z múky, prášku do pečiva, vajec, tuku, cukru, vanilkového cukru a škorice vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať v chladničke 30 minút. Medzitým pripravíme plnku. Banány a kandizované ovocie pokrájame na drobné kúsky, mlieko zahrejeme, pridáme kokos a dva žĺtky. Všetko zmiešame. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, povykrajujeme štvorčeky veľké asi 5 cm. Naplníme ich plnkou a dva protiľahlé rožky spojíme. Šatôčky potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme. Malinové koláčiky Suroviny (asi 40 ks): 100g hladkej múky, 40g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, trocha soli, 60g masla alebo rastlinného tuku Postup: Preosiatu múku, cukor, vanilkový cukor a soľ nasypeme do misy. Pridáme žĺtky, tuk a vypracujeme cesto, ktoré dáme asi na 30 minút do chladničky. Cesto rozvaľkáme na plát a nožom ho rozkrájame na 40 kúskov. Rukami z nich potom vyformujeme guľky, ktoré rozložíme na vymastený plech. V strede každej guľky vytvoríme prstom jamku, ktorú potom naplníme malinovým džemom. Pečieme v predhriatej rúre. Vychladnuté pečivo ozdobíme čokoládou. Mramorové srdiečka Suroviny (asi 40 ks): 100g masla alebo rastlinného tuku, 200g nugátu, 1 vajce, trocha soli, 300g polohrubej múky, ½ prášku do pečiva Na polevu: 250g práškového cukru, šťavu z jedného citrónu, ½ lyžičky kakaa Postup: Maslo zmiešame s nugátom, pridáme vajce, soľ a zmiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a spravíme cesto. Cesto sformujeme do bochníka, zabalíme do fólie a dáme do chladničky asi na 1 hodinu. Z cesta vyvaľkáme plát o hrúbke asi ½ cm. Formičkou vykrajujeme srdiečka alebo hviezdičky. Upečieme. Počas pečenia si pripravíme polevu. Cukor zmiešame s citrónovou šťavou. Na tmavú polevu si odoberieme asi 2 polievkové lyžice z tejto hmoty a premiešame ich s kakaom. Pečivo potrieme najskôr svetlou polevou. Na ňu nakvapkáme tmavú polevu a špáradlom vytvoríme vzory. Slivky v čokoláde Suroviny (asi 25 ks): 25 ks veľkých sušených sliviek bez kôstky, 30g stuženého tuku, 25ks mandlí alebo orechov, 100g horkej čokolády, 50g mletých orechov na obalenie, papierové košíčky Postup: Slivky sparíme, na miesto kôstky vložíme mandľu alebo orech. Čokoládu a stužený tuk rozohrejeme na vodnom kúpeli, slivky napicháme na špáradlá, namáčame ich do čokolády a obalíme ich v mletých orechoch. Poukladáme ich do papierových košíčkov. Čokoládová saláma Suroviny (asi 40 ks): 150g strúhanej čokolády, 100g stuženého tuku, 2 lyžice sladeného kondenzovaného mlieka, 1 lyžica mletých orechov, 30g piškótou, 30g farebných želé cukríkov Postup: V hrnčeku rozohrejeme tuk, čokoládu a kondenzované mlieko. Kašu zahustíme mletými orechmi. Nakoniec do nej vmiešame piškóty a pokrájané želé cukríky. Zmes dáme do úzkeho mikroténového sáčku oba konce zaviažeme a dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním salámu môžeme ešte obaliť v postrúhaných orechoch. Sušienky z ovsených vločiek Suroviny: 125g masla, 125g práškového cukru, 1 vajce (bielok vyšľaháme na sneh), 250g jemných ovsených vločiek, 50g mletých mandlí, 1 lyžička prášku do pečiva, strúhaná citrónová kôra Postup: Maslo, cukor a žĺtok vyšľaháme do peny, pridáme ovsené vločky, mandle, prášok do pečiva, citrónovú kôru a dobre premiešame. Z bielka spravíme sneh, ktorý do zmesi zľahka nakoniec vmiešame. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme z neho kolieska, ktoré kladieme na vymastený plech a potierame ich žĺtkom. Pečieme asi 15 minút v predhriatej rúre. Datlové makrónky Suroviny: 125g masla, 200g ovsených vločiek, 250g sušených datlí, 2 vajcia, 100g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, ½ lyžičky prášku do pečiva Postup: Maslo zohrejeme, primiešame doň vločky a necháme stuhnúť. Datle vykôstkujeme a posekáme nadrobno. Zmiešame vajcia, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Pridáme datle a vločky, všetko dobre premiešame. Lyžičkou vytvárame kôpky na vymastený plech. Pečieme v predhriatej rúre asi 12-20 minút. Kokosové pusinky Suroviny: 5 bielkov, 300g práškového cukru, 250g strúhaného kokosu, 30g hladkej múky, štipka mletej škorice, strúhaná kôra z ¼ citróna Postup: Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, za stáleho miešania pridáme cukor a strúhaný kokos, múku, škoricu a citrónovú kôru. Lyžičkou vytvárame kôpky, ktoré kladieme na vymastený plech a pečieme pri miernej teplote v predhriatej rúre 20-25 minút. Mandľové hrudky Suroviny: 100g na rezančeky pokrájaných mandlí, 1 vanilkový cukor, 75g horkej čokolády, 20g tuku Postup: Mandle s vanilkovým cukrom opražíme a vmiešame ich do roztopenej čokolády. Zo zmesi lyžičkou tvoríme hrudky, ktoré priamo dávame do papierových košíčkov. Necháme stuhnúť v chlade. Pomarančové srdiečka Rozpočet surovín na 30 srdiečok: 250 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, štipka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vajce,150 g zmäknutého masla Na plnku a zdobenie: 100 g pomarančového lekváru, 100 g tmavej polevy, 50 g vlašských orechov Postup: Z múky, cukru, soli, vanilkového cukru, vajca a masla vypracujeme cesto. Rukami ho sformujeme do gule, prikryjeme a dáme v chlade asi hodinu odpočívať. Cesto ešte raz prepracujeme, aby bolo vláčne. Na pomúčenej doske z neho vyvaľkáme plát hrubý asi ako steblo a vykrojíme z neho 60 srdiečok. Upečieme ich na vymastenom plechu. Z plechu ich vyberáme ešte teplé pomocou zaguľateného nožíka. Pomarančovým lekvárom srdiečka zlepíme. Hotovú polevu, ktorú sme kúpili v obchode, rozohrejeme v horúcom vodnom kúpeli a nanášame na srdiečka. Pracujeme rýchlo, polevu občas premiešame, prípadne ju znova zohrejeme. Do stredu každého srdiečka dáme polovicu vlašského orecha. Čokoládové guľky Suroviny: 250g horkej čokolády, ¼ l smotany, 2 lyžice rumu, 1 balíček vanilkového cukru, kakao, nastrúhaná čokoláda, práškový cukor na zdobenie Postup: Smotanu povaríme, pridáme na kúsky rozlámanú čokoládu a miešame až do úplného rozpustenia. Krátko povaríme a necháme vychladnúť. Čokoládu zahrejeme na vodnom kúpeli kým nie je vláčna, pridáme vanilkový cukor a dáme vychladnúť. Poprášime si ruky kakaom a formujeme guľky, ktoré obalíme v nastrúhanej čokoláde a posypeme trochou práškového cukru. Praclíky s rumom Suroviny: 300g hladkej múky, 100g práškového cukru, 1 žĺtok, štipka soli, 1 lyžica rumu, 200g masla, múka na vaľkanie. Na polevu: 1 bielok, 1 lyžica rumu, 150 g práškového cukru Postup: Hladkú múku a práškový cukor preosejeme na pracovnú dosku. Uprostred urobíme jamku, do ktorej dáme žĺtok, rum a štipku soli. Pridáme kúsky masla a rýchlo spracujeme cesto, postupujeme od okrajov do stredu. Sformujeme do gule a prikryté necháme 60 minút v chlade odpočinúť. Cesto znovu krátko prepracujeme, utvoríme valec, z ktorého odkrajujeme kúsky a formujeme malé praclíky. Rozložíme ich na pomastený plech a pečieme. Praclíky majú byť po upečení svetlé. Z plechu ich vyberáme pomocou noža. Práškový cukor, bielok a rum poriadne rozotrieme, vznikne biela poleva, do nej praclíky namáčame alebo ich ňou polievame. Necháme uschnúť. (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)Loading... Pridaj komentár Zrušiť odpoveďMeno * Uložiť moje meno a e-mail v tomto prehliadači pre moje budúce komentáre.
Recepty Pečieme na Silvestra Redakcia 10. septembra 2008 0 Recepty vhodné pre staršie detičky (od 3 rokov) a dospelákov (niektoré len pre dospelákov…). Pečené jablko s vanilkovou omáčkou Suroviny (rozpočet na 3 porcie): 3 jablká, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, 40g mletých orechov, 90g ríbezľového želé, 20g masla, 1 balíček prášku na vanilkovú omáčku, mlieko Postup: Jablká umyjeme a vyrežeme striedku. Vnútro po vyrezaní striedky potrieme citrónovou šťavou a jablká uložíme do vymastenej formy na pečenie. Na plnku zmiešame mleté orechy s ríbezľovým želé. Plnkou naplníme otvory v jablkách. Na jablká položíme kúsky masla. Trúbu predhrejeme na 175°C a jablká pečieme na strednej teplote asi 40 minút. Vanilková omáčka: pripravíme podľa návodu na balení. Pečené jablká podávame s vanilkovou omáčkou. Domino kocky Suroviny (rozpočet na 30 kúskov): 125g masla, 100g cukru, 1 čajová lyžička vanilkového cukru, 50g škrobu, 150g múky, 3 čajové lyžičky prášku do pečiva, 1 balíček pomarančovej arómy, 30g strúhaných mandlí, 3 polievkové lyžice mlieka, 3 polievkové lyžice kakaa, 200g ríbezľového želé, 200g marcipánovej hmoty, 3 čajové lyžičky rumu, 100g práškového cukru, 350g čokoládovej polevy Postup: Maslo, cukor a vanilkový cukor vymiešame do peny. Škrob, múku a práškový cukor zmiešame a vmiešame do vyšľahaného masla. Pridáme pomarančovú arómu, strúhané mandle a mlieko. Dobre zmiešame. Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu polovicu zmiešame s kakaom. Obe časti dáme na plech vyložený papierom a každú zvlášť pečieme v predhriatej rúre pri 200° 10-12 minút na strednom stupni. Ríbezľový lekvár zahrejeme a polovičku vylejeme na svetlé cesto. Rozotrieme. Marcipánovú hmotu s rumom a práškový cukor zmiesime spolu, vytvarujeme rovnaký rozmer, ako majú upečené cestá a položíme na svetlé cesto. Vrch masy potrieme zvyškom zohriateho ríbezľového želé. Na vrch položíme tmavé cesto a zľahka pritlačíme. Pokrájame na kocky a polejeme čokoládovou polevou. Florentínky Suroviny (rozpočet na 25 kúskov): 25g masla, 100g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 125g šľahačky, 100g kandizovaného ovocia, 100g mandľových lupienkov, 25 ks oplátok na pečenie Postup: Rozpustíme maslo, pridáme cukor a vanilkový cukor. Zmes necháme zľahka skaramelizovať. Za stáleho miešania pridáme šľahačku. Hmotu miešame tak dlho, až bude úplne hladká. Pridáme pokrájané kandizované ovocie a mandľové lupienky. Všetko dobre premiešame. Na papierom vyložený plech poukladáme oplátky a na každú oplátku dáme 1 čajovú lyžičku zmesi. Rúru predhrejeme na 200°C a florentínky pečieme na miernom stupni asi 12 minút. Plnené datle Suroviny: 250g datlí, 120g marcipánovej hmoty, 1 polievková lyžica rumu, 9 polovičiek vlašských orechov Postup: Datle vykôstkujeme, marcipánovú hmotu zmiešame s rumom a rozdelíme ju na malé kúsky. Kúskami naplníme datle a ozdobíme ich polovičkami vlašských orechov. Elcair – tyčinky plnené krémom Suroviny: Na prípravu cesta: 1/8 l vody, 7dkg masla, 10dkg hladkej múky, 3 vajciaNa kávový krém: l sladká smotana, 2 čajové lyžičky instantnej kávy, 1 balíček stužovača šľahačky v prášku, 2 polievkové lyžice práškového cukru, okrem toho práškový cukor, mletá káva. Postup: Cesto: Dáme zovrieť mlieko, do ktorého sme pridali maslo, malé množstvo cukru a štipku soli. Vmiešame múku do vriaceho mlieka a dôkladne pomiešame. Dusíme dovtedy, kým sa masa uvoľní z dna nádoby. Potom necháme masu vychladnúť a dáme ju do misky. Postupne vmiešame do masy vajcia a miešame tak dlho, kým vznikne hladké cesto. Predhrejeme rúru na 200°C. Vystelieme plech papierom na pečenie. Naplníme cesto do vrecúška a nastriekame na papier tyčinky (2 x 10 cm). Vložíme plech do predhriatej rúry a pečieme tyčinky ½ hodinu do zlatožlta, pričom po uplynutí polovice času pečenia znížime teplotu na 180°C. Počas pečenia nechávame dvierka rúry zatvorené. Vyberieme tyčinky z rúry a necháme vychladnúť. Kávový krém: Vyšľaháme sladkú smotanu spolu so stužovacím práškom na tuhú šľahačku. Rozpustíme instantnú kávu a práškový cukor v 2 polievkových lyžiciach horúcej vody a necháme vychladnúť. Najprv primiešame do kávy 4 polievkové lyžice šľahačky a dôkladne zamiešame, potom opatrne primiešame zvyšok šľahačky. Biely krém: Vyšľaháme sladkú smotanu spolu so stužovačom a cukrom na šľahačku. Rozrežeme tyčinky a naplníme ich krémom. Posypeme práškovým cukrom a mletou kávou. Vianočný chlieb Suroviny (rozpočet na 2 koláče po 10 porciách): 35 dkg sušených hrušiek, 15dkg sušených fíg, 10dkg sušených sliviek, 1/8l mlieka, 2dkg droždia, ¼ kg hladkej múky, 8dkg kryštálového cukru, 1čl škorice, na hrot noža pomletých klinčekov, citrónová kôra, 6dkg posekaných mandlí, 8dkg celých ošúpaných lieskových orieškov, maslo, vajce na potieranie Na zdobenie: 10dkg celých ošúpaných mandlí, 10 dkg kandizovaných čerešní Postup: Slivky, hrušky a figy namočíme cez noc do vody. Ovocie posekáme nadrobno. Zohrejeme mlieko a rozpustíme v ňom droždie, pridáme múku, aby vzniklo kašovité cesto a necháme ho vykysnúť. Pridáme zvyšok múky, cukru, postrúhanej citrónovej kôry, škorice, zomletých klinčekov a štipku soli. Urobíme hladké cesto. Necháme kysnúť ¼ hodiny. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme naň dve obruče z tortovej formy s priemerom 24 cm. Tortové obruče vymažeme maslom. Do vykysnutého cesta zapracujeme ovocie, mandle, lieskové orechy. Cesto naplníme do foriem a ešte ho necháme kysnúť asi ½ hodiny. Cesto potrieme rozmiešaným vajcom a ozdobíme mandľami a kandizovaným ovocím. V predhriatej rúre pečieme pri teplote 180°C. Necháme vychladnúť. Vanilkovo-orechové tyčinky Suroviny (rozpočet na 30 kusov): 30dkg múky, 20dkg masla, 10dkg práškového cukru, 15dkg vlašských orechov, 1 čl vanilkového cukru, 1 žĺtok Postup: Dôkladne pomiešame múku a práškový cukor, pomelieme orechy, zmiešame orechy, maslo, múčnu zmes, žĺtok, vanilkový cukor a štipku soli. Vymiešame hladké cesto a necháme ho stáť ½ hodiny. Cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti, vyvaľkáme ich na valčeky o hrúbke asi 1cm a krájame 5cm dlhé tyčinky. Poukladáme ich na plech a pečieme v predhriatej rúre asi 10 minút. Zmiešame vanilkový a práškový cukor a v zmesi obalíme ešte teplé pečivo. Orechové kolieska Suroviny (rozpočet na 42 kusov): ¼ kg hladkej múky, 15dkg masla, 7dkg práškového cukru, 2 žĺtky, 1pl rumu, 3dkg kyseliny citrónovej, štipka prášku do pečiva Na zdobenie: 1 pohár Nutelly, 5dkg vlašských orechov, 42 polovíc orechových jadier, soľ, vajce, múka Postup: Maslo a ostatné prísady vymiesime na cesto. Hotové cesto obalíme potravinárskou fóliou a necháme chladnúť asi 30 minút v chladničke. Potom ho natenko vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Polovicu koliesok potrieme rozšľahaným vajcom a ozdobíme polovicou vlašského orecha. Pečieme v predhriatej rúre. Neozdobené kolieska natrieme Nutellou a zlepíme ich so zvyškom. Orechový koláč Suroviny (rozpočet na 15 rezov): 1/8 kg masla, 8 vajec, ¼ kg kryštálového cukru, 1pl pomarančového likéru, 1 čl vínovice, 15 dkg hladkej múky, 4 dkg maizeny, 4 dkg kakaového prášku, 15 dkg vlašských orechov, 1 čl prášku do pečiva, soľ, mletá škorica, pomleté klinčeky, nové korenie, ďumbier v prášku, maslo, múky Postup: Zmiešame múku, maizenu, prášok do pečiva, kakaový prášok a orechy, k maslu pridáme štipku soli, nové korenie, klinčeky a ďumbier v prášku, ½ čajovej lyžičky škorice, pomarančový likér a všetko spolu vymiešame na hladký krém. Oddelíme žĺtky od bielkov a žĺtky vmiešame do maslového krému. Bielky zmiešame so zvyškom cukru a vyšľaháme na krémový sneh, 1/3 snehu vmiešame do maslovo-žĺtkového krému, zvyšok snehu vmiešame do orechovej zmesi. Masu naplníme do formy, rovnomerne ju rozotrieme a smerom k okrajom formy mierne zhrnieme, aby sa utvoril vydvihnutý okraj. Koláč pečieme asi 50 minút, vyberieme z rúry a necháme odpočívať približne 10 minút. Až potom koláč vyklopíme a necháme vychladnúť. Linecká torta Suroviny (rozpočet na 4 porcie): 35 dkg hladkej múky, na hrot noža kypriaceho prášku, 30 dkg masla, 20 dkg práškového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, kôra z 1 citróna Na ozdobenie: 1 oplátku na pečenie, 20 dkg ríbezľovej marmelády, 5 dkg mandľových lupienkov, soľ, práškový cukor, vanilínový cukor, škoricu, zomleté klinčeky, maslo, múku, vajce na potieranie. Postup: Pomleté oriešky vysypeme na pracovnú dosku. Múku premiešame s kypriacim práškom, preosejeme na oriešky a v strede urobíme priehlbinu. Zmäknuté maslo rozdelíme na malé kusy. Do priehlbiny dáme maslo, práškový cukor, vajce, žĺtok, štipku soli, 1 čajovú lyžičku vanilínového cukru, postrúhanú citrónovú kôru, štipku zomletej škorice a mletých klinčekov; spolu s múkou a orieškami vymiesime na hladké cesto. Cesto postavíme asi na 1 hodinu na chladné miesto. Rúru na pečenie predhrejeme na 160°C.Vymažeme maslom tortovú formu (s priemerom cca 24 cm) a poprášime múkou. Premiesime cesto, 2/3 vtlačíme do formy, vyrežeme oplátku na správny tvar, položíme na cesto a potrieme marmeládou. Z dvoch tretín zvyšku cesta vyformujeme valček a položíme ho do formy ako okraj. Ostatné cesto vyformujeme do tenkých šúľancov a poukladáme na tortu v tvare mriežky, potrieme rozšľahaným vajcom. Do stredu torty nasypeme mandľové lupienky. Tortu pečieme v predhriatej rúre asi 1 hodinu. Potom ju vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť. Pred podávaním vyberieme tortu z formy a posypeme práškovým cukrom. Osobitne vkusne pôsobí, ak stred torty prikryjeme menšou šablónou z tvrdého papiera a nezakrytú plochu posypeme práškovým cukrom. Navarte si s Palmou – Čokoládové košíčky Suroviny: 250g čokolády, 50g Palmarínu, 200g piškót, 30g rumu, 50g hrozienok, 50g kandizovaného ovocia, 100g rôzneho ovocia (hrozno, broskyne ananás), 250g šľahačkovej smotany, 30g pražených mletých orieškov Postup: Čokoládu a Palmarín rozpustíme a lyžičkou rozotrieme po okrajoch a na dne košíčkov. Necháme stuhnúť a potom vyklopíme z košíčkov a naplníme zmesou pomletých piškót, orechov, ovocia a hrozienok namočených v rume. Navrch poukladáme nadrobno pokrájané ovocie a doplníme šľahačkou. Prizdobíme čokoládou. Navarte si s Palmou – Čokoládové guľky Suroviny: 80g tuku Palma, 20g kakaa, 250g čokolády, vanilkový cukor, 1 vajce, 200g čokoládovej ryže, 50g hrozienok, 30g rumu Postup: Čokoládu nastrúhame, vymiešame Palmu s vanilkovým cukrom a vajcom. Vmiešame kakao a čokoládu. Dobre vypracujeme a dáme stuhnúť. Tvarujeme malé guľôčky s hrozienkami v strede. Guľôčky namočíme v rume a obalíme čokoládovou ryžou. Hrozienkové špice Suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 100g mletých orechov, 100g detských piškót, 100g hrozienok, 70g kryštálového cukru, 1,5 dl vody, 1 dl rumu, mandľové rezance na ozdobu, papierové košíčky Poleva: 150g čokolády na varenie, 100g stuženého pokrmového tuku Postup: Piškóty pomelieme a zmiešame s orechmi a hrozienka pomelieme. Cukor dáme skaramelizovať, zalejeme vodou a rumom a necháme rozvariť. Do misy dáme orechy, piškóty, hrozienka, vychladnutý karamel a vypracujeme pevnú hmotu. Navlhčenými rukami robíme guľky, ktorých spodok stlačíme a vrch vyformujeme do tvaru špica. Na kuchynskej mriežke necháme chvíľu sušiť. Špice namáčame do čokoládovej polevy, necháme stuhnúť, ozdobíme mandľou a vložíme do košíčka. Poleva: Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania, rozpustíme polámanú čokoládu s tukom. Vianočný medovník Suroviny (rozpočet na 20 plátkov): 250g medu, 150g prírodného cukru, 100g masla, 500g hladkej múky, 1 lyžička nového korenia, ½ lyžičky škorice, trochu mletých klinčekov, štipka kardamonu, muškátového kvetu a anízu, 1 prášok do pečiva, ¼ lyžičky soli, 2 vajcia, strúhanka, 20 mandlí bez šupky Postup: Med s cukrom, maslom a 3 lyžicami vody zohrejeme a vymiešame do hustej masy. Necháme vychladnúť. Múku zmiešame s rozdrveným alebo zomletým korením a práškom do pečiva. Do medovej masy vmiešame vajcia, všetko postupne pridávame k múke a vymiešame. 35 cm dlhú hranatú formu vymastíme a vysypeme strúhankou. Nalejeme do nej cesto, povrch zarovnáme a ozdobíme mandľami. Medovník je upečený, ak sa na špáradlo alebo špajdľu po zapichnutí neprichytáva cesto. Po upečení ho necháme 30 minút vo forme odpočívať, potom ho vyklopíme a zabalíme do alobalu alebo priesvitnej fólie. Ochutnávame až po dvoch dňoch. Pletenec s hrozienkami Suroviny: 500g polohrubej múky, 30g droždia, ¼ l mlieka, 60g masla, 60g cukru, 2 vajcia, 1 lyžička soli, 100g hrozienok bez jadierok, 4 lyžice kryštálového cukru Postup: Z múky, kvásku, masla, 1 vajca, 1 bielku a soli spracujeme kysnuté cesto a necháme vykysnúť. Potom doň vmiesime hrozienka, cesto rozdelíme na 3 diely, z ktorých vytvarujeme pramene. Tieto zapletieme do copu. Konce stočíme a podhrnieme. Necháme na plechu vykysnúť, potrieme vajíčkom, posypeme kryštálovým cukrom a upečieme. Mandľové hríbiky Suroviny (asi 50 ks ): 120g sparených, najemno nastrúhaných mandlí, 120g práškového cukru, 1 bielok, 50g čokolády na varenie Postup: Z mandlí, cukru a bielka vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve časti. Z jednej spravíme malé valčeky – nožičky. Druhú časť zafarbíme strúhanou čokoládou nahnedo a vytvarujeme z nej hlavičky. Takto vytvarované hríbiky dáme na plech, vyložený papierom na pečenie a pomaly ich v rúre usušíme. Kokosové šatôčky Suroviny ( asi 60 ks ): 250g hladkej múky, ½ prášku do pečiva, 1 vajce, 125g masla, 75g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, trocha mletej škorice Plnka: 80g sušených banánových čipsov, 130g kandizovaného ovocia, 120g kokosovej múčky, 250ml mlieka, 3 žĺtky Postup: Z múky, prášku do pečiva, vajec, tuku, cukru, vanilkového cukru a škorice vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať v chladničke 30 minút. Medzitým pripravíme plnku. Banány a kandizované ovocie pokrájame na drobné kúsky, mlieko zahrejeme, pridáme kokos a dva žĺtky. Všetko zmiešame. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, povykrajujeme štvorčeky veľké asi 5 cm. Naplníme ich plnkou a dva protiľahlé rožky spojíme. Šatôčky potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme. Malinové koláčiky Suroviny (asi 40 ks): 100g hladkej múky, 40g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, trocha soli, 60g masla alebo rastlinného tuku Postup: Preosiatu múku, cukor, vanilkový cukor a soľ nasypeme do misy. Pridáme žĺtky, tuk a vypracujeme cesto, ktoré dáme asi na 30 minút do chladničky. Cesto rozvaľkáme na plát a nožom ho rozkrájame na 40 kúskov. Rukami z nich potom vyformujeme guľky, ktoré rozložíme na vymastený plech. V strede každej guľky vytvoríme prstom jamku, ktorú potom naplníme malinovým džemom. Pečieme v predhriatej rúre. Vychladnuté pečivo ozdobíme čokoládou. Mramorové srdiečka Suroviny (asi 40 ks): 100g masla alebo rastlinného tuku, 200g nugátu, 1 vajce, trocha soli, 300g polohrubej múky, ½ prášku do pečiva Na polevu: 250g práškového cukru, šťavu z jedného citrónu, ½ lyžičky kakaa Postup: Maslo zmiešame s nugátom, pridáme vajce, soľ a zmiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a spravíme cesto. Cesto sformujeme do bochníka, zabalíme do fólie a dáme do chladničky asi na 1 hodinu. Z cesta vyvaľkáme plát o hrúbke asi ½ cm. Formičkou vykrajujeme srdiečka alebo hviezdičky. Upečieme. Počas pečenia si pripravíme polevu. Cukor zmiešame s citrónovou šťavou. Na tmavú polevu si odoberieme asi 2 polievkové lyžice z tejto hmoty a premiešame ich s kakaom. Pečivo potrieme najskôr svetlou polevou. Na ňu nakvapkáme tmavú polevu a špáradlom vytvoríme vzory. Slivky v čokoláde Suroviny (asi 25 ks): 25 ks veľkých sušených sliviek bez kôstky, 30g stuženého tuku, 25ks mandlí alebo orechov, 100g horkej čokolády, 50g mletých orechov na obalenie, papierové košíčky Postup: Slivky sparíme, na miesto kôstky vložíme mandľu alebo orech. Čokoládu a stužený tuk rozohrejeme na vodnom kúpeli, slivky napicháme na špáradlá, namáčame ich do čokolády a obalíme ich v mletých orechoch. Poukladáme ich do papierových košíčkov. Čokoládová saláma Suroviny (asi 40 ks): 150g strúhanej čokolády, 100g stuženého tuku, 2 lyžice sladeného kondenzovaného mlieka, 1 lyžica mletých orechov, 30g piškótou, 30g farebných želé cukríkov Postup: V hrnčeku rozohrejeme tuk, čokoládu a kondenzované mlieko. Kašu zahustíme mletými orechmi. Nakoniec do nej vmiešame piškóty a pokrájané želé cukríky. Zmes dáme do úzkeho mikroténového sáčku oba konce zaviažeme a dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním salámu môžeme ešte obaliť v postrúhaných orechoch. Sušienky z ovsených vločiek Suroviny: 125g masla, 125g práškového cukru, 1 vajce (bielok vyšľaháme na sneh), 250g jemných ovsených vločiek, 50g mletých mandlí, 1 lyžička prášku do pečiva, strúhaná citrónová kôra Postup: Maslo, cukor a žĺtok vyšľaháme do peny, pridáme ovsené vločky, mandle, prášok do pečiva, citrónovú kôru a dobre premiešame. Z bielka spravíme sneh, ktorý do zmesi zľahka nakoniec vmiešame. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme z neho kolieska, ktoré kladieme na vymastený plech a potierame ich žĺtkom. Pečieme asi 15 minút v predhriatej rúre. Datlové makrónky Suroviny: 125g masla, 200g ovsených vločiek, 250g sušených datlí, 2 vajcia, 100g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, ½ lyžičky prášku do pečiva Postup: Maslo zohrejeme, primiešame doň vločky a necháme stuhnúť. Datle vykôstkujeme a posekáme nadrobno. Zmiešame vajcia, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Pridáme datle a vločky, všetko dobre premiešame. Lyžičkou vytvárame kôpky na vymastený plech. Pečieme v predhriatej rúre asi 12-20 minút. Kokosové pusinky Suroviny: 5 bielkov, 300g práškového cukru, 250g strúhaného kokosu, 30g hladkej múky, štipka mletej škorice, strúhaná kôra z ¼ citróna Postup: Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, za stáleho miešania pridáme cukor a strúhaný kokos, múku, škoricu a citrónovú kôru. Lyžičkou vytvárame kôpky, ktoré kladieme na vymastený plech a pečieme pri miernej teplote v predhriatej rúre 20-25 minút. Mandľové hrudky Suroviny: 100g na rezančeky pokrájaných mandlí, 1 vanilkový cukor, 75g horkej čokolády, 20g tuku Postup: Mandle s vanilkovým cukrom opražíme a vmiešame ich do roztopenej čokolády. Zo zmesi lyžičkou tvoríme hrudky, ktoré priamo dávame do papierových košíčkov. Necháme stuhnúť v chlade. Pomarančové srdiečka Rozpočet surovín na 30 srdiečok: 250 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, štipka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vajce,150 g zmäknutého masla Na plnku a zdobenie: 100 g pomarančového lekváru, 100 g tmavej polevy, 50 g vlašských orechov Postup: Z múky, cukru, soli, vanilkového cukru, vajca a masla vypracujeme cesto. Rukami ho sformujeme do gule, prikryjeme a dáme v chlade asi hodinu odpočívať. Cesto ešte raz prepracujeme, aby bolo vláčne. Na pomúčenej doske z neho vyvaľkáme plát hrubý asi ako steblo a vykrojíme z neho 60 srdiečok. Upečieme ich na vymastenom plechu. Z plechu ich vyberáme ešte teplé pomocou zaguľateného nožíka. Pomarančovým lekvárom srdiečka zlepíme. Hotovú polevu, ktorú sme kúpili v obchode, rozohrejeme v horúcom vodnom kúpeli a nanášame na srdiečka. Pracujeme rýchlo, polevu občas premiešame, prípadne ju znova zohrejeme. Do stredu každého srdiečka dáme polovicu vlašského orecha. Čokoládové guľky Suroviny: 250g horkej čokolády, ¼ l smotany, 2 lyžice rumu, 1 balíček vanilkového cukru, kakao, nastrúhaná čokoláda, práškový cukor na zdobenie Postup: Smotanu povaríme, pridáme na kúsky rozlámanú čokoládu a miešame až do úplného rozpustenia. Krátko povaríme a necháme vychladnúť. Čokoládu zahrejeme na vodnom kúpeli kým nie je vláčna, pridáme vanilkový cukor a dáme vychladnúť. Poprášime si ruky kakaom a formujeme guľky, ktoré obalíme v nastrúhanej čokoláde a posypeme trochou práškového cukru. Praclíky s rumom Suroviny: 300g hladkej múky, 100g práškového cukru, 1 žĺtok, štipka soli, 1 lyžica rumu, 200g masla, múka na vaľkanie. Na polevu: 1 bielok, 1 lyžica rumu, 150 g práškového cukru Postup: Hladkú múku a práškový cukor preosejeme na pracovnú dosku. Uprostred urobíme jamku, do ktorej dáme žĺtok, rum a štipku soli. Pridáme kúsky masla a rýchlo spracujeme cesto, postupujeme od okrajov do stredu. Sformujeme do gule a prikryté necháme 60 minút v chlade odpočinúť. Cesto znovu krátko prepracujeme, utvoríme valec, z ktorého odkrajujeme kúsky a formujeme malé praclíky. Rozložíme ich na pomastený plech a pečieme. Praclíky majú byť po upečení svetlé. Z plechu ich vyberáme pomocou noža. Práškový cukor, bielok a rum poriadne rozotrieme, vznikne biela poleva, do nej praclíky namáčame alebo ich ňou polievame. Necháme uschnúť. (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)Loading...