ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
VýživaRecepty

Popradský chlebík

 Svetlana Siarska   12.04.2008   62

popradsky chlieb

Aj vy žijete v zahraničí a návštevy vám nosia slovenský chlieb?

Stretla som tu na fóre už veľa mamičiek zo zahraničia a tak sa chcem s nimi (a nielen s nimi) podeliť o náš "kúsok Slovenska", čo si pravidelne vyrábame ... Pečieme si chlebík.

Začalo to pred minulými Vianocami, keď už sme domorodé chleby nemohli ani cítiť. Svokor na Slovensku nám vždy na sviatky nejaký domáci chlebík upiekol a tak nás konečne napadlo vypýtať si recept. Odvtedy ho s malými prestávkami pečieme takmer stále (2-3 krát týždenne). Krásne vonia, chutí ako chlieb (a nie ako papier) a jeho príprava je veľmi jednoduchá. Uvidíte, že po druhom-treťom pečení sa to bude aj vám zdať úplna maličkosť ! :-)

Popradský chlieb

Suroviny:

  • 1 kg hladkej múky (príp. akákoľvek "chlebová" múka) 
  • rasca (podľa chuti)
  • polovica droždia (z balenia 42g)
  • veľká lyžica soli (nie kopcom, zarovno)
  • 4 stredne velké zemiaky 
  • 0.75 l vody

Postup: 

  • uvariť zemiaky (varia sa v šupke), pretlačit ich na mäkkú hmotu 
  • zmiešat múku, droždie (rozmrviť v rukách), pridať rascu, soľ a zemiaky 
  • vymiesiť s vodou na cesto (miesiť asi 10-15 minut)
  • nechať 1 hodinu kysnúť 
  • pomúčiť plech, pomúčiť nakysnuté cesto
  • cesto vytvarovať do tvaru bochnika (keď treba, možno ho aj preložiť) a dať ho na plech, vrch chleba utrieť vodou (zmyť múku, aby výsledný chlieb nebol drsný)
  • piecť (elektrická rúra) 20 minút na 200°C , 20 minút na 150°C, 20 minút na 150°C; po každých 20 minútach potrieť vrch chleba vodou
  • chlieb vybrať z rúry a prikryť mokrou utierkou (zmäkne vrch)

     

    Moje poznámky:

     

  • dávam jeden a pol lyžice soli (prva lyžica zarovno)
  • odporúčam dávať vodu podľa potreby, zvyčajne nepoužijem celé množstvo, pravdepodobne zaleží od obsahu lepku v múke
  • nie je dobré nechať chlieb kysnúť dlhšie ako hodinu, cesto sa potom može na plechu trochu roztiecť - chuti to ale neuškodí
  • pečenie v plynovej rúre: 250°C (20 min), 190°C (20 min), 180°C (20 min)
  • rýchlejšia verzia prípravy: zemiaky rozmixujem ručným mixérom, pridám soľ a droždie a este premiešam
  • voľakedy som chlieb miesila na doske, momentálne to robim vo vačšej miske, nemusím toľko umývať ;-)

Dúfam, že sa vám chlebík podari a prajem dobrú chuť!

PS: Budem veľmi rada, keď sa s nami podelite o skusensti z pečenia.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.1 z 5. Celkom 24 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Alebo si vyberte iný recept podľa veku vášho bábätka
Najčítanejšie
Komentáre k článku
Daniela napísané 06.07.2015 23:12

No ja som vyskúšala a som nadšená smile Na oplátku posielam svoj obĺúbený recept na kváskový chleba www.pekarensana.sk/recepty vydrží dlho a je výborný

ocha napísané 12.04.2008 22:40

mnam, mnam, uz som z toho vsetkeho citania dostala hlad

andrea napísané 19.12.2006 22:35

Ja tiez zijem v USA a len pre informaciu.Ten tenky sladky papierovy chleba je na toastovanie!!!Tazko by ste toastovali nas slov.chlieb?!

 

Da sa tu kupit razny chlieb ktory chuti ako slovensky .Treba navstivit dobru pekaren a nie supermarket.

Tiez je dobre investovat a zakupit bread maker ktory vam za malo penazi napecie skvely chlieb.Razny,biely..pizza dough,cookie dough .Treba tam len nachadzat co treba,zapnut to a ked sa rano zobudite,chleba bude napeceny a cela kuchyna vam bude vonat ako pekaren.

Anka napísané 02.10.2006 10:52

dievcata, take chutky ste mi narobili..ze mam iba jednu pripomienku.PROSIM NEPISTE o svojich skvelych a osvedcenych receptoch, ale ich rovno NAPISTE... PROSIIIIIIIIIIM.

Ja mam osvedceny na KYSNUTY KOLAC: suroviny:do 1/4 litra vlazneho mlieka nasypeme 4 polievkove lyzice kryst.cukru, rozdrobime 40 gramov cerstveho drozdia a nechame vykysnut. /zatial dobre vymastim hlboky plech/

cesto: do misy dame 500 gr.polohrubej muky, stipku soli, a do vykysnuteho kvasku pridame l cele vajicko, 6-8 polievkovych lyzic rozpusteneho vlazneho tuku a vypracujem redsie cesto: /Ak sa nam zda huste, kludne pridam trochu mlieka, alebo bieleho jogurtu/ Potom ho jednoducho rovnomerne vylejem rovno do hlbokoeho plechu a rozotriem na rovnaku hrubku.Na cesto rozlozim cerstve, alebo kompotove /odkvapkane/ ovocie., posypem skoricou, pokvapkam zvyskom tuku..pomedzi ovocie dam kusky orechov...a necham v teple vykysnut.

Peciem v nepredhriatej rure

/dolezite/. POZOR, RYCHLO UPECENE. /Ak nemam po ruke ovocie, ani kompot, tak 1.na cesto rozlozim male kopky dzemu..

2/ vrch iba posypem skoricou a pokvapkam tukom..

3/ OBCAS NIM NAHRADZAM CHLIEB, vtedy pridam stiplku cukru do kvaska a pri mieseni pridam soli .podla chuti.

Tym ze kysne na plechu v ktorom sa pecie, nadherne naskoci a je ako paperko mekky a odspodu chrumkavy. Prajem vsetkym dobru chut a domnamkova.

Robert napísané 02.04.2006 00:03

Ja zijem 25 rokov v USA a prave som si doviezol z Bratislavy ako vzdy chlebik. Lenze chlebik sa zjedol za 3 dni a teraz co?

Tak som hladal na yahoo recept na chlebik a nasiel som Poradsky na tejto stranke. Zo slovenska som si doniesol "misku rychlokysku" z Tapperware a tak som v nej zamiesal tento recept. Momentalne mi to kysne a este neviem aky bude vysledok. Rad by som vsak vedel dokedy to treba miesat, ako treba pridavat muku. Ja som to miesal asi 15 minut. Myslim ze som najprv dal viacej vody a tak som to miesal a pridaval muku az sa mi cesto zacalo odlepovat od misky. Stale som si vsak neni isty ci som nemal pridat este viace muky.

Pre tych co to budu skusat v USA, tak 200 Celsia=392 Fahrenheit,150 C= 302F, 250C=482F, 190C=374F, 180C=356F.

Este sa raz ozvem ked to dokoncim.

lutzlutz napísané 03.01.2006 18:10

Vidím, že táto diskusia už nie je aktívna, ale nedá mi, aby som sa s vami nepodelila o svoju skusenost s popradskym chlebikom. Uz dlho som si vravela, ze skusim doma upiect chlieb, mala som aj recepty, ale ako pisala Svetlana- vsetky zacinali tym, ze treba kvasok od pekara a pri tpom moje pecenie vzdy skoncilo. Tento clanok som citala na Novy rok a hned na druhy den som bezala kupit kvasnice, lebo som mala len susene a chcela som aj celozrnnu muku. Cesto sa miesilo veľmi ľahko- pomer bielej a celozrnnej bol 400 a 100 g, robila som na zaciatok polovicnu dávku a este som kupila aj pecivo v obchode, keby sa to nahodou nepodarilo. Kedže chlebovu formu nemam a okruhly chlieb som nechcela, vymazala som olejom srnci chrbat a vykysnute a vyformované cesto som takto dala piect. No a po hodine pecenia bol chlebik hotový a úplne skvelý, krásne sfarbený, s kôrkou, v strede síce trochu pukol, ale chutí vynikajúco. Takže rožky z obchodu putovali do mraziaka a vyzerá to tak, že u nás teraz bude vôňu doma pečeného chlebíka cítiť častejšie. Ďakujem Svetlana

janica napísané 14.05.2005 12:21

ahoj. ja uz peciem dlhsie chlebik doma (aj som brigadovala v rodinnej pekarni),tak to mam uz troska v oku. ja ho robim takto: najskor si urobim kvasok z kvasnic,troska teplej vody,zemiacik. podla toho aky chlieb chcem,tak tam pridam bud lanove semiacka,kukuricnu muku atd. ked kvasok nakysne tak vymiesim cesto vo vandliku a necham este podkysnut. potom ho premiesim,vytvarujem chlebik (mam take klasicke slamienky na chlieb ),necham podkysnut. pred tym nez ho dam piect,tak ho narezem troska,ked robim gulaty tak v strede urobim dierku prstom, a umyjem ho iba vodou. ak chcete aby sa leskol,tak ho pocas pecenia este par krat umyte vodou. ked je upeceny,nakoniec ho teiz este umyjem. a ozaj,ked je v trube,tak tam dam do kastrola vodu .

takze pecte mile maminy,nie je nic krajse ked vam po dome rozvoniava krasna vona chlebika. tak ako za cias nasich starych mam.

ps:ospravedlnujem sa za pravop. chyby, jednym okom kukam na malu co vyvadza.

pa

eva napísané 29.04.2005 12:36

aj ja som robila chlebik, super, akurat tiez nechapem, ako sa kilovy moze upiect za hodinu pri takej teplote. ja som ho piekla dve hodiny

eva napísané 29.04.2005 12:36

aj ja som robila chlebik, super, akurat tiez nechapem, ako sa kilovy moze upiect za hodinu pri takej teplote. ja som ho piekla dve hodiny

Jolana napísané 23.04.2005 16:02

Mila Zuzicka, nevadi, ze mas 16 rokov, ale je to vyborne, ze sa chces pokusit o pecenie chleba. Je to vynikajuci pocit, ked sa ti nieco vydari a to ti potom da este vacsiu chut do prace. Ja si pamatam, ze ked som sa vydala a odisla r rodneho domu /este na Slovensku/, tak som skoro so strachom robila cesto na kysnute makove a orechove kolace /ak niekto chce, mozem poslat; su vynikajuce/. Mala som okienko na dverach rury a skoro celu dobu som tam presedela, aby som videla, ako sa to pecie. Aka bola moja radost, ked som ich vybrala z rury! Vobec mi nepopraskali, ako to sa mi zvycajne stavalo. Boli krasne, jeden ako druhy! A to mi pridalo este vacsiu chut do pecenia. A bolo to tak aj s varenim. Tak vela chuti a elanu a neboj sa! Ved aj Cesi hovoria: "Kdo nic nedela, nic neskazi!" Ja sa teraz tesim zo svojich deti - Daniel 25 a Katarina - 28, ako maju tiez chut do pecienia a varenia a tak to bude aj s tebou, ked budes mat svoju rodinu. Ahoj a napis, ako to bolo. Ked sa nepodari prvykrat, mozno sa podari na piatykrat. Ahoj, Jolana

Zuzicka napísané 25.03.2005 21:41

Myslite si,ze sa tento chlebik podari aj niekomu,kto nema s kuchynou dobre skusenosti?Mam totizto len 16 a jedine co som skusila,zatial,bol caj...smile

Tina napísané 24.11.2004 23:12

Ked som piekla chlieb podla podobneho receptu doma, pridavala som "trosku" (cca 1,5 - 2 polievkove lyzice) octu - takeho normalneho slovenskeho, teda 8%-neho. Chlieb vydrzi dlhsie (ak nahodou nezmizne hned po upeceni) a neroztecie sa pri peceni. Niekedy som davala aj cca 1dcl kysleho mlieka (cmar, acidofilne mlieko, co v ktorej krajine je).

Miro napísané 20.11.2004 22:34

Dufam, ze sa na mna nenahnevate, ze vam rusim cisto damsku diskusiu. K chlebiku mam dve rady. Pred pecenim ho mozete popichat vidlickou hore a na bokoch. Cesto tak moze lepsie dychat a zabrani sa tak velkym prasklinam, ktore sa obcas podaria. A korka je trosku chrumkavejsia, ak sa potiera slanou vodou. Tak asi pol lyzicky soli zriedenej v 2dcl vody.

Danka napísané 13.10.2004 21:13

Ahojte,

akurat peciem chlebik, ale nejak mi nenakysol. Neni tu niektora z vas z USA? Ake kvasnice pouzivate?

Svetlana napísané 09.10.2004 08:33

Ja davam najnovsie viac vody, cesto je dost riedke, ale peciem ho potom v takej hranatej forme (ako srnci chrbat, len s rovnymi stenami). je to este ovela praktickejsie!

GrétaG napísané 13.07.2004 23:08

Tak sme práve dopiekli Popradský chlebík a máme slovenský chlieb v Nemecku!!! Na to, že som ho robila prvý krát a aj chlieb vôbec prvý krát, je výborný, hneď sme si dali z neho ešte takého teplučkého. Aj mne popraskal a bol trochu rozťapnutý, asi som dala veľa vody do cesta. A piekla som ho v elektrickej rúre dlhšie ako 3x20 minút, hádam o 20 minút viac. Super recept!

luba napísané 01.07.2004 13:09

no dievčatá, TAK STE MA NAZHAVILI, že som si recept práve vytlačila (som v práci) a doma ho určite skúsim. okrem kurčaťa a zemiakov sa mi ešte hádam nič nepodarilo upiecť, tak mi držte palce. a dakujem vám za cenné rady, ktoré sOM SA TU DOčíTALA.

Anna S. pre Dagmar napísané 04.02.2004 23:20

Neviem Ti poradit, ale o Tvoj recept na buchty zaujem mam.

Dagmar napísané 10.01.2004 23:30

Ahojte dievčence,

úplnou náhodou som sa zatúlala na stránky bábetka. Ked som si zhruba o šiestej večer prečítala Svetlanin recept a ohlasy naň, nečakala som ani chvíľu. Dom je prevoňaný chlebom. Manžel krúžil okolo trúby ako sup ale psychicky a fyzicky to nezvládol a odpadol (ospravedlňuje ho pokročilá nočná hodina ). Už som upiekla nejeden kysnutý koláč ( ja také strašne ráááád :-)))), chlieb som ale nikdy neskúšala. Je vynikajúci. Neodolala som ( nech mi prdel narastie aj o 10 cm, nech!!!! ) a dala som si kúsok takého teplého, voňavého...Mám ale jeden problém. Nepiekla som ho v elektrickej rúre 3x20 min ale 6x20 min. A myslím, že by kľudne ešte zniesol dopiecť. Zospodu je krásny hnedý ale zvrchu je len taký ružovkastý. Ak poradíte, budem rada. Svetlane veľmi pekne ďakujem za recept. Ak by mal niekto záujem, mám recepis na vynikajúce buchty.

Dozjedenia dievčence! Dagmar

slavina napísané 14.12.2003 12:55

citala som o Tvojich poznatkoch z oblasti pecenia chleba a zemli a kedze zijem aj ja vo Svedsku,rada by som si vymelila s Tebou aj zo par inych rad a napadov.Prosim, ozvi sa mi . Slavka

Martina z MT a maternity napísané 10.04.2003 12:52

Baby, az teraz som to tu precitala a normalne sa mi tak pozbiehali slinky, ze asi ani nedozijem(e) obeda :-)))

Uz viem, co budem robit na materskej, ked sa budem nudit ;-)

Ale do materskej to asi nevydrzim a upeciem chlebik aj skor - vzdy ma ohromne potesi, ked sa nam zadari kupit nejaky dobry chlebik, ale teraz, ked je ponuka taka velka, tak obcas mi tie chlebiky nepridu az take super (nie vzdy sa vieme trafit do rovnakeho druhu), ale stale 1000-krat lepsie ako americke (este teraz mi je zle, ked si na tie 3 mesiace spomeniem..., ale aby som im nekrivdila, tak nakoniec sme v NY nasli francuzsku pekaren ;-) a oplieskali tam v abtinencnom osiali par tucnych dolarov na "korkate" okruhle chlebiky).

Nech zije a chuti slovensky chlebik!!!

Nikoleta napísané 24.03.2003 04:12

Vobec ma neprekvapuje, ze zahranicny chlieb nema vela privrzencov medzi Slovakmi. Ved jeden krajec toho 'krabicoveho' chleba sa da zrolovat do gulicky s priemerom 1cm-o com je to????? A okrem toho nema ziadnu korku.


Hoci v Adelaide (Australia) je siet pekarni, co pecu 'europsky chlieb'-je to chlap, co je povodom Cech a pecie nemecke a podobne chleby, su vsetky strasne suche. Neviem, co je to tymi zemiakami. Na SLovensko sa vzdy tesim na chleba.


Tento recept je vynikajuci!!!!!


 


Pecieme si nieco podobne, pridame ale lyzicu drveneho anizu. Nikdy neviem, co je to anice alebo aniseed, jedno su tie hviezdicky a druhe vyzera ako rasca. Este lyzicku oleja a 2 lyzicky octu. Je to recept babky mojho muze a presne ako pisal niekto predo mnou-zjeme ho este vecer.


Jedina vec, s cim nebudem suhlasit, je to, ze cloveku moze byt zle z tepleho chleba. Preco? Jedli sme ho teply zakazdym a nikdy nam nebolo zle. Nikdy mi nie je zle z pizze a je z takeho isteho cesta. Ani z parenych buchiet. Alebo langosov.


Podla mna je to jedna z tych 'old wives' tales' ako tomu tu hovoria-ako to, ze sa nema pit voda po ovocii. To je vyslovene slovenska vec, lebo tu o tom nikto nepocul.

Maminka napísané 21.03.2003 17:25

Tu sú tiež recepty na rôzne druhy chlebov. : www.lotos.host.sk/chleby.htm

Lucia napísané 18.02.2003 16:08

ja davam do tohto chleba len slnecnicove zrniecka a sezam. sezam v nom ani nevidno, ani necitit, slnencnica ano, ale nam to chuti. ja by som slnecnicove semiacka mohla jest aj 24 hodin denne, takze mozno zato. ale experimentovat nebudem uz ani ja - ostaneme pri osvedcenom.

Svetlana napísané 18.02.2003 12:38

No mozno sa niekto prizna, ako sa podarili tycinky ... :-)

Ja som pred niekolkymi dnami skusila testnut sparene obilniny (tusim ty si pysala nieco o semienkach a celozrnnom chlebe) a manzel to teda riadne obrblal ...

vraj sa to neda jest a v kuse naraza na nejake kusy, ktore treba zut ;-(

No mne to chutilo, ale uz asi nebudem experimentovat - predsa len ten chlieb pouzivame na beznu spotrebu :-)

Lucia napísané 17.02.2003 18:47

dievcence, tak som si skusila upiect tie chlebove tycinky, ale dopadlo to katastrofalne, napriek tomu, ze chlebik peciem kazdy tyzden odvtedy, odkedy svetlana uverejnila recept (svetlana, este raz diky, kanadsky chleba mi pripada nepozivatelny). tycinky boli ako vystruzlikane z dreva, tvrde a dokonca sa mi odspodu aj pripiekli. zemlicky vysli dobre, ale zrejme som ich nemusela tak natenko vyvalkat, 2 cm bolo malo. zaroven s palickami a zemlickami sa piekol aj chlebik, v druhej forme a ten sa upiekol zase do dokonalosti. tak ja neviem. skusali ste to niektora tiez? ako to dopadlo?

Jana napísané 22.01.2003 22:01

Neda mi sa nepripojit, zijeme v Prahe, peciva je velky vyber ale domace je domace smile, uz par mesiacov pravidelne v piatok peciem chlieb, zo zitnej celozrnnej muky, az teraz sa mi konecne podaril, korka uz nema 3 cm ale normalne ako ma mat smile /finta bola v tom ze ho musim piect prikryty poklickou/ Tento recept urcite vyskusam! drzim palce vsetkym pekarkam! peceniu chleba zdar!

Susanna napísané 17.01.2003 04:05

Dobre rano vsetkym statocnym pakarkam!

Byvam vo Svedsku uz 14 rokov a kedze vo Svedsku je vsetok chleba sladky bola som prinutena ako mladomanzelka zacat piect svoj chlieb. Ved to poznatevetky kore byvate v zahranici, ze cloveku chyba nas slovensky chlieb!!

Vyskusam aj tento, hoci ja rada robim tmavy chlaba, ktory dostanem miesanim bilej a raznej muku. Niekedy pridam ovsene vlocky len tak nasypem od oko-2-3 dl, netreba to varit, alebo naopak, zvysila mi vlockova varena kasa, sup do chleba. chuti to dobre. Posielam VAm recept na chlieb, ktory kysne v chladnicke, cize zamiesi sa vecer, a rano sa da do truby a je cersty na neskore ranajky. je to velky chlieb, odporucam piect z polivicnej davky.

Chlieb z chladnicky:

5 dl vody sa vari so 4 dl lanovych semiacok alebo vlociek na kasu, alebo nasekanych zrn ake mate.

Ked je to uvarene a trochu vychladnute prida sa to k:

11 dl vody-studenej

2 pl soli

2 pl oleja

50 g kvasnic lebo ake je balenie medzi40-50 gr

3 l muky

 

Cesto bude trochu lepkave a nie tuhe. Zmies sa to dokopy a da sa to kysnut na vesky plech vystlany papierom na pecenie, alebo pomastenym.sup do chladnicky a necha sa tam kysnut celu noc. Pecie sa pri200 st 45-60 min.

Z tohto cesta su vyborne zemle.

Ako som pisala je toho vyuzivam vela, ja osobne potom uskladnujem chlieb v mraznicke a staci nam na 2 tyzdne.

Ak ma niekto chut to skusit prajem vela stastia.

Denisa napísané 16.01.2003 10:10

Súhlasím s Dášou, nie je potrebné dávať až 0,75 l vody (to tam píše aj Svetlana) a závisí od múky. Pri hrubozrnnej bolo už 0,5l veľa. Držím palce, nech sa ti podarí.

Dáša napísané 15.01.2003 11:01

Ja som nedala zďaleka toľko vody, len niečo okolo 0,5 l. Cesto by sa nemalo lepiť, treba pridať múku. Naozaj platí, že každá múka je iná. Druhý krát som to robila už len tak od oka.

zuzana napísané 15.01.2003 08:32

aj ja som sa vcera odhodlala napiect chlieb, ale velmi mi nevysiel. Nevedela som z neho urobit bochnik, strasne sa to lepilo-aj sme pridali muku, ale nepomohlo. Bol ako placka. Ako to robite? Ja som dala vsetko podla navodu.

Denisa napísané 12.01.2003 21:07

Žemle cca 10-12 min na 200 - 220 stupňoch, bagety od 15 do 20 minút tá istá teplota. Najprv som žemle tvarovala z guličiek cesta, teraz ich vykrajujem pohárom (vychádza mi zhruba 25 ks) z cesta vyvaľkaného (vie niekto, ako sa toto povie spisovnou slovenčinou?) na 2 cm, sú krajšie. Keďže s cestom robím, tak ho po vykrajovaní ešte nechám 20-30 minút nakysnúť (ostatne to vyskúšam urobiť aj keď budem piecť celý peceň).

Andrea napísané 12.01.2003 18:38

Caute, dnes peciem znova po dvoch dnoch. Chlebik zatial kysne, tak ja omrkavam nove diskusie. Zaujima ma to pecivo, co Denisa skusala - zemle, bagety - ako dlho si to piekla? Uz som spominala, ze piect neviem, teda "intuitivne" mi to asi nevyjde, preto sa pytam na dobu pecenia. No prvy chlebik praskol aj mne, uvidim ako dopadne tento druhy. Dam vediet.

Dáša napísané 12.01.2003 16:54

Tie tyčinky som videla v Kuchárovi bez čapice - cesto vyvaľkal na tenko a jednoducho iba nožom nakrájal dlhé pásy hrubé asi 2 cm. Cesto nemal tak výborné, ako my (nemal tam zemiaky smile)), ale inak, tie tyčinky vraj kamarátom mimoriadne chutia. Takže to chystám na najbližšiu oslavu smile)) A skúsim to tiež po vrchu posypať nejakým makom alebo sezamom.
Inak to popráskanie, asi by som skúsila ešte raz premiesiť a nechať podkysnúť - kedysi sa to dávalo do slamenných ošatiek, tam to ešte chvíľu kyslo a až potom sa to sádzalo do pece. Ale nie je zaručené, že to pomôže smile))

Denisa napísané 12.01.2003 10:49

Áno, niekedy sa cez stred tiahne taký statočný popraskanec. Ako som písala, vodou to nebude, skúsim premiesiť a nechať chvíľu kysnúť.

Biba napísané 12.01.2003 03:23

Cau Svetlana, dakujem za recept, chlebik sa vydaril aj mne. Piekla som zo susenym drozdim (8 gramove balenie) a z muky "na vsetky ucely". Nabuduce skusim najst nejaku raznu muku a takisto vyskusam z tohoto cesta upiect bagetu s olivovym olejom a ciernymi olivami. Vdaka tejto diskusii som sa konecne podujala upiect chleba a hned taky mnami....

svetlana napísané 12.01.2003 00:28

co myslis tym popraskanim? na vrchu?

specialne som sa isla pozriet na nas terajsi, na vrchu nie je popraskany, ale nie je ani

uplne hladucky. zvykne sa mi "roztrnut" na boku - to ako sa v rure zvacsuje, to ale byva aj na kupenych chleboch.


inak som niekde citala, ze po kysnuti (trebars tej 1hod) sa odporuca este premiesit, vytvarovat bochnik a este chvilocku nechat kysnut. Mozno by potom mohol

byt vrch hladsi.

Svetlana napísané 12.01.2003 00:24

No ja len pozeram ... vy ste ale kreativne. Ja som sa dostala len k vymene tych muk, kazdu chvilu peciem z nejakej inej.

ale to je tak vsetko. uz som aj chcela zmenit tie prisady, ale je to pre mne zatial velmi komplikovane - totiz, zvykla som si mat vzdy doma

suroviny na chlieb, ale prisady treba najprv rozmysliet, potom kupit .... ;-(((

Denisa napísané 11.01.2003 23:32

Ozaj ešte jedna otázka. Občas ten chlieb počas pečenia popraská (na chuti mu to neuberá). Myslela som, že slabo natieram vodou, tak som ho pre zmenu takmer "utopila", ale praskol aj tak. Inokedy je zase krásne okrúhlučký. Čím to bude?

Denisa napísané 11.01.2003 23:28

Od Vianoc pečiem tento chlieb takmer každý druhý deň na všelijaké vartianty a vyšli aj bagety, žemle (posypané sezamom, nemletým makom, alebo rascou) a chlebové muffiny, skúsila som aj hrubozrnnú múku a táto varianta má zatiaľ najlepší úspech. Aké tyčinky zamýšľaš urobiť? Niečo na spôsob slaných tyčiniek? Daj vedieť, ako dopadli, asi s tým bude trošku viac roboty, ale keď to vyjde, skúsim aj ja.

Dasa napísané 11.01.2003 23:14

Andrea, ja som bola na tom rovnako. Tiez zijem na Slovensku, vyber nam chutiaceho chleba je bohaty. Ale ta diskusia mi nedala pokoja. Tiez som nemala doma muku, ani drozdie.
Tak som prvy krat piekla na Silvestra. Zjedol sa vsetok. Dnes som cesto pouzila ako zaklad na pizzu (z pol kila) a tiez sa zjedlo vsetko .
Na buduce sa chystam na take male bosniaky a chcem vyskusat cesto vyvalkat a narobit z neho take dlhe tycinky.

Dnes som zistila, ze aj moj svagor, ktory chlieb u nas jedol, trva na tom, aby sestra piekla take nieco aj u nich doma. A to prosim moja sestra pecie fantasticke kysnute kolace, zaviny, buchty....

Svetlana, nemas este nieco take fantasticke? Ozaj, myslim, je ze jedno z tajomstiev tvojho receptu je uplne dokladny postup. Vdaka.

Andrea napísané 10.01.2003 21:22

No neda mi nepripojit sa k tejto milej diskusii. Som mizerna "pekarka", aj ked varit viem docela dobre. Zato si vsak rada precitam kazdy novy clanok, ktory na Babetko pribudne. Tak to bolo aj s popradskym chlebikom. Vobec som vsak neuvazovala nad tym, ze by som si chcela vytlacit recept. Zijeme v Bratislave, ponuka chlebikov je bohata a tie co kupujeme nam chutia. Zacala som vsak citat reakcie na clanok a s kazdou dalsou som mala vacsie pokusenie skusit upiect chlieb. Rozhodla som sa, ze idem do toho. Musela som vsak cakat do dalsieho rana, aby som isla kupit muku (tolko k mojej "zalube" v pecenie). Cela nadsena som najprv miesila cesto a potom sledovala, ako mi chlebik v rure rastie... Vysiel nadherne a bol vynikajuci! Dakujem Svetlane za recept a za to, ze sa mi s jej pomocou konecne podarilo nieco poriadne upiect.

Svetlana napísané 09.01.2003 00:36

No som rada, ze sa vam vsetkym tak dari !

Poznamka k susenemu drozdiu: v jednej knihe o chleboch som citala, ze 7g suseneho drozdia = 20g normalneho drozdia.

anna napísané 07.01.2003 20:44

Spanielske chleby, ktore by Slovak nazval bagety, nam prestali chutit velmi rychlo. Preto manzel nasiel na internete jeden recept na chlieb, ktory sa vsak na chlieb iba podobal. Ked som vsak pred 4 dnami spravila 'popradsky', povedali sme si, ze lepsi sme este nejedli. A to som pouzila suche drozdie! Vydrazal nam tri dni a cely cas bol makkucky.

Dakujem, Svetlana.

LUcia napísané 07.01.2003 16:00

svetlana, vcera som sa odhodlala upiect chlieb podla tvojho receptu aj ja, lebo domorodych kanadskych chlebov sme uz presyteni:-( bol perfektny. teda este je, lebo sme ho dopiekli po 11 vecer, cize sme ho nestihli zjest. chutovo je uplne super, mnam, mnam.okem rasce som do neho dala este aj oriesky, slnecnicove a sezamove zrniecka, aby bol "celozrnny":-). dokonca aj vyzera tak, ako chlieb vyzerava

Svetlana napísané 02.01.2003 15:28

Dasa, to poznam ... my zvykneme piect chlieb vecer,

mezdi umyvanim a ukladanim dcery, a uz sa nam zopar razy stalo,

ze sme ho krajali a vzapati aj konzumovali horuci

(neoporucam, moze z toho byt cloveku celkom zle).

S maslom a solou je uplne skvely.

Az na to, ze by sa to maslo naozaj nemalo pocas natierania roztapat .... :-))

Dáša napísané 01.01.2003 19:51

Svetlana

je to bomba, ale naozaj sa podľa tohto tvojho popisu dá upiecť chlieb a je dobrý


Včera som urobila riadny peceň (prvý krát v živote smile)) z kila múky a dnes ostal iba malý kúsok. Ani nemôžeme vyskúšať, ako dlho vydrží čerstvý.

Nebola som si celkom istá iba tým, ako teplá má byť tá voda do cesta. Zvolila som stred - teda vlažnú. A už dnes ľutujem, že som si na Predvianočných trhoch nekúpila slamenú misku - slamienku. Skvele by to v nej kyslo a získalo by to ten správny tvar.

Inak, kedysi keď matky učili svoje dcéry piecť chleba, tak im do cesta vraj primiešavali fazulu a dcéry to museli tak dlho miesiť, kým všetku nenašli.

Svetlana napísané 31.12.2002 07:33

No to je skvele, ze vam vysiel. A ako tak pozeram, tak ste piekli na slovensku ....vsimam si to specialne preto, ze svokor sa niekedy zvykne vyhovarat, ze chlieb nevysiel kvoli muke - vraj je kazdykrat ina :-) No neviem, s tym moc skusenosti nemam. Nevies, ci na uz da na slovensku kupit nejaka ina vhodna muka, trebars nejaka plnozrna, apod. ?


Byvame vo svajciarsku, smutno nam niekedy je, Hlavne teraz, ked mame dceru. Ale pravdepodobne tu nie sme naveky (moj manzel je slovak), takze az "taky stres" to nie je.

Pre toto riesenie sme sa rozhodli po tom, co sme aj tak boli obaja viac casu pracovne v zahr, a vobec nie spolu. Takze toto bolo vtedy naidealnejsim riesenim a myslim, ze ani momentalne sa moc stazovat nemozeme - ak neratam tu rodinu, kamaratov apod. No neviem, co este dodat, ked tak sa spytaj mailom.

Silvia napísané 30.12.2002 14:41

Ahoj Svetlana, aj tie varianty sa daju a vobec im tie zemiaky nevadia. Mozno prave vdaka nim je to cesto take super. Beat je sice zvyknuty na tento svajciarsky chlieb, ale bol velmi prekvapeny, ked zistil, ze tento slovensky vydrzi tak dlho. Kupujeme obcas lostorfsky chlieb, ale ten ma od toho tvojho chutovo dost daleko.


Ahoj Alena, som rada, ze som ta dostatocne navnadila. Nasa Nina prestala pred trubou hodnu chvilu, tiez ju fascinovalo, co sa tam deje. A natierat chcela aj ona, takze sme mali co robit, aby si nepopalila rucicky. A vies co som este zistila, ze take hnetenie cesta je velmi dobra terapia proti hnevu :o)

Alena napísané 30.12.2002 11:51

Milá Svetlana.

Tak aj ja sa už môžem pochváliť Tvojím chlebíkom.Piekla som ho včera a nebyť Tvojho pekného opisu tohto chlebíka a Silvinho úspechu,tak by som sa do toho nebola pustila.Nemala som predtým odvahu sa do toho pustiť,nakoľko som si vždy predstavovala,že je to ťažké,pracné,náročné a len pre dlhoročnou praxou skúsené gazdinné.Teraz som rada,že som to vyskúšala a na svoj výsledok som právom hrdá.Dala som ho do stredne veľkého pekáča a sedel mu ako uliaty.S naším 3,5 ročným chlapčekom sme sledovali ako v trúbe rastie a spoločne sme ho potierali vodou.No proste bola z toho veľká radosť a keď sme ho vybrali, tak sme sa nevedeli dočkať prvej ochutnávky.Bolo okolo neho (a ešte aj je ) veľa radosti.Náš prvý domácí chlebík!!!!!

Inak rada by som sa ťa Svetlana opýtala v akej krajine to žiješ,či sa ti tam páči a či ti nechýba Slovensko?

Ja som s mojim synom strávila mesiac v USA a môžem povedať,že ich chlieb bol sladký,sypal sa a vôbec nám nechutil.A vôbec bolo veľa vecí a zvyklostí na ktoré sme si nevedeli zvyknúť a strašne sme sa tešili domov.

A ešte na záver:odporúčam všetkým maminám,ktoré váhajú či tento chlebík upiecť aby tak bez váhania urobili,lebo sa to vyplatí.....Prajem všetkým budúcim "pekárkam" veľa úspechov a tebe Svetlana ďakujem............

Svetlana napísané 27.12.2002 19:02

No ja uz som rozmyslala, ze to skusim aj bez zemiakov, prip. s niecim inym, len som sa k tomu este prakticky nedopracovala. Ale s tymi olivami je to celkom dobry napad - nieco podobne som pred nedavnom jedla, len by to asi naozaj chcelo vyhodit tie zemiaky .... mozno nie :-) Ved napis, ako sa podarili varianty.

Silvia napísané 26.12.2002 22:36

Ahoj Svetlana, asi sa stanes slavna :o) Mame chlebik, je uzasny a obrovitansky...Piekla som ho vo velkej tortovej forme, do ktorej som dala papier na pecenie. Chlebik v nej krasne nakysol a potom este krasne dorastol pocas pecenia. Skonstatovali sme, ze by sa z neho dali vymysliet rozne varianty. Napriklad pridat olivy a rozmarin...pripadne sa da cast cesta pouzit aj na zemle a tak. Je to skutocne super zakladne chlebove cesto. Vdaka, ze si sa s nami o tento recept podelila. :o)

Miriam napísané 26.12.2002 02:15

Som v Amerike a chleba peciem uz skoro 5 rokov. Pouzivam susene drozdie,ine som tu nezohnala,dokonca je to nejake instantne-jednu velku polievkovu lyzicu do letnej vody,trosku cukru a pockam kym, nezacne drozdie pracovat. Ak sa nic nestane mas bud horucu alebo studenu vodu.

Svetlana napísané 25.12.2002 12:21

Nikdy som to zo suseneho drozdia neskusala, ale stoji to za pokus. V principe by to malo byt to iste, ale naozaj netusim ...

To som ti moc nepomohla, ale mohla by si skusit a dat potom vediet. Uz sa ma to niekto pytal.

Biba napísané 25.12.2002 11:30

Ahoj Svetlana, ake drozdie pouzivas? Ja tu viem zohnat len susene, myslis ze by sa chlieb vydaril aj z takeho?

Svetlana napísané 25.12.2002 11:29

Denisa, no to som rada.

fotka - ked mi ju posles mailom, tak ja to sem nejako vpasujem. :-)

Denisa napísané 25.12.2002 10:25

Chlieb sa vydaril, dokonca hned na prvykrat, aj by som poslala fotku, lenze tu akosi nie je linka na pripojenie. Vdaka za recept. Ten moj stary zahadzujem.

Svetlana napísané 23.12.2002 22:12

ono to naozaj nie je vobec komplikovane. uznavam, ze prve 1-2 pokusy mozu byt trochu problemticke, ale potom si trochu zrucnejsi clovek najde cestu.



Ja som napr. vzdy chcela upiect doma chleba a vzdy sa mi to zdalo nesmierne komplikovane, tym skor, ze dost receptov uvazda: "zadovazte si kvasok od pekara" - no a to si neviem pri previdelnom peceni predstavit (no, ja viem ... pri dalsom chlebe sa da uz pouzit vlastny kvasok, tym sa mysli kus cesta, ... ale aj tak). Som veeelmi zvedava, ako vam bude chutit, my ho mame naozaj velmi radi. A aj dcera (10.5m) - je to jedno z malo veci, co je ochotna jest.

Svetlana napísané 23.12.2002 22:06

No, nechem ti brat iluzie, ale ta fotka nie je nasa :-) Pravdupovediac mame jednu, z nasho prvovytvoru, ale tu by som musela riadne osekat, manzel na nej nie je velmi "vhodne obleceny " :-)

zuzana napísané 23.12.2002 21:33

Ahoj Svetlana.Som z Popradu momentalne zijeme v Californii.Nie som velka kucharka, no urcite ten tvoj recept vyskusam.Verim, ze mi to na x-ty krat dobre dopadne, lebo nas syn odmieta americky chlieb...

pozehnane sviatky prajem

Denisa napísané 23.12.2002 14:07

Ahoj Svetlana, tiez mam jeden recept, ktory je celkom pouzitelny, ale musim priznat, ze som uz jedla aj lepsi chlieb. Tak hned idem vyskusat ten tvoj a ked sa osveci, zajtra ma iste miesto na vianocnom stole. Dam vediet, ako to dopadlo. Prajem vstkym pohodu na Vianoce.

Silvia napísané 23.12.2002 09:09

Ahoj Svetlana, ten chlebik vyzera skutocne nadherne. Nase, zatial z receptov vylovenych z knih, chlebiky dopadli katastrofalne. Takze uvidime, kam to dotiahneme s tymto vasim. Drzte nam paste. :o)

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Náš TIP
Komentáre k článku
Daniela napísané 06.07.2015 23:12

No ja som vyskúšala a som nadšená smile Na oplátku posielam svoj obĺúbený recept na kváskový chleba www.pekarensana.sk/recepty vydrží dlho a je výborný

ocha napísané 12.04.2008 22:40

mnam, mnam, uz som z toho vsetkeho citania dostala hlad

andrea napísané 19.12.2006 22:35

Ja tiez zijem v USA a len pre informaciu.Ten tenky sladky papierovy chleba je na toastovanie!!!Tazko by ste toastovali nas slov.chlieb?!

 

Da sa tu kupit razny chlieb ktory chuti ako slovensky .Treba navstivit dobru pekaren a nie supermarket.

Tiez je dobre investovat a zakupit bread maker ktory vam za malo penazi napecie skvely chlieb.Razny,biely..pizza dough,cookie dough .Treba tam len nachadzat co treba,zapnut to a ked sa rano zobudite,chleba bude napeceny a cela kuchyna vam bude vonat ako pekaren.

Anka napísané 02.10.2006 10:52

dievcata, take chutky ste mi narobili..ze mam iba jednu pripomienku.PROSIM NEPISTE o svojich skvelych a osvedcenych receptoch, ale ich rovno NAPISTE... PROSIIIIIIIIIIM.

Ja mam osvedceny na KYSNUTY KOLAC: suroviny:do 1/4 litra vlazneho mlieka nasypeme 4 polievkove lyzice kryst.cukru, rozdrobime 40 gramov cerstveho drozdia a nechame vykysnut. /zatial dobre vymastim hlboky plech/

cesto: do misy dame 500 gr.polohrubej muky, stipku soli, a do vykysnuteho kvasku pridame l cele vajicko, 6-8 polievkovych lyzic rozpusteneho vlazneho tuku a vypracujem redsie cesto: /Ak sa nam zda huste, kludne pridam trochu mlieka, alebo bieleho jogurtu/ Potom ho jednoducho rovnomerne vylejem rovno do hlbokoeho plechu a rozotriem na rovnaku hrubku.Na cesto rozlozim cerstve, alebo kompotove /odkvapkane/ ovocie., posypem skoricou, pokvapkam zvyskom tuku..pomedzi ovocie dam kusky orechov...a necham v teple vykysnut.

Peciem v nepredhriatej rure

/dolezite/. POZOR, RYCHLO UPECENE. /Ak nemam po ruke ovocie, ani kompot, tak 1.na cesto rozlozim male kopky dzemu..

2/ vrch iba posypem skoricou a pokvapkam tukom..

3/ OBCAS NIM NAHRADZAM CHLIEB, vtedy pridam stiplku cukru do kvaska a pri mieseni pridam soli .podla chuti.

Tym ze kysne na plechu v ktorom sa pecie, nadherne naskoci a je ako paperko mekky a odspodu chrumkavy. Prajem vsetkym dobru chut a domnamkova.

Robert napísané 02.04.2006 00:03

Ja zijem 25 rokov v USA a prave som si doviezol z Bratislavy ako vzdy chlebik. Lenze chlebik sa zjedol za 3 dni a teraz co?

Tak som hladal na yahoo recept na chlebik a nasiel som Poradsky na tejto stranke. Zo slovenska som si doniesol "misku rychlokysku" z Tapperware a tak som v nej zamiesal tento recept. Momentalne mi to kysne a este neviem aky bude vysledok. Rad by som vsak vedel dokedy to treba miesat, ako treba pridavat muku. Ja som to miesal asi 15 minut. Myslim ze som najprv dal viacej vody a tak som to miesal a pridaval muku az sa mi cesto zacalo odlepovat od misky. Stale som si vsak neni isty ci som nemal pridat este viace muky.

Pre tych co to budu skusat v USA, tak 200 Celsia=392 Fahrenheit,150 C= 302F, 250C=482F, 190C=374F, 180C=356F.

Este sa raz ozvem ked to dokoncim.

lutzlutz napísané 03.01.2006 18:10

Vidím, že táto diskusia už nie je aktívna, ale nedá mi, aby som sa s vami nepodelila o svoju skusenost s popradskym chlebikom. Uz dlho som si vravela, ze skusim doma upiect chlieb, mala som aj recepty, ale ako pisala Svetlana- vsetky zacinali tym, ze treba kvasok od pekara a pri tpom moje pecenie vzdy skoncilo. Tento clanok som citala na Novy rok a hned na druhy den som bezala kupit kvasnice, lebo som mala len susene a chcela som aj celozrnnu muku. Cesto sa miesilo veľmi ľahko- pomer bielej a celozrnnej bol 400 a 100 g, robila som na zaciatok polovicnu dávku a este som kupila aj pecivo v obchode, keby sa to nahodou nepodarilo. Kedže chlebovu formu nemam a okruhly chlieb som nechcela, vymazala som olejom srnci chrbat a vykysnute a vyformované cesto som takto dala piect. No a po hodine pecenia bol chlebik hotový a úplne skvelý, krásne sfarbený, s kôrkou, v strede síce trochu pukol, ale chutí vynikajúco. Takže rožky z obchodu putovali do mraziaka a vyzerá to tak, že u nás teraz bude vôňu doma pečeného chlebíka cítiť častejšie. Ďakujem Svetlana

janica napísané 14.05.2005 12:21

ahoj. ja uz peciem dlhsie chlebik doma (aj som brigadovala v rodinnej pekarni),tak to mam uz troska v oku. ja ho robim takto: najskor si urobim kvasok z kvasnic,troska teplej vody,zemiacik. podla toho aky chlieb chcem,tak tam pridam bud lanove semiacka,kukuricnu muku atd. ked kvasok nakysne tak vymiesim cesto vo vandliku a necham este podkysnut. potom ho premiesim,vytvarujem chlebik (mam take klasicke slamienky na chlieb ),necham podkysnut. pred tym nez ho dam piect,tak ho narezem troska,ked robim gulaty tak v strede urobim dierku prstom, a umyjem ho iba vodou. ak chcete aby sa leskol,tak ho pocas pecenia este par krat umyte vodou. ked je upeceny,nakoniec ho teiz este umyjem. a ozaj,ked je v trube,tak tam dam do kastrola vodu .

takze pecte mile maminy,nie je nic krajse ked vam po dome rozvoniava krasna vona chlebika. tak ako za cias nasich starych mam.

ps:ospravedlnujem sa za pravop. chyby, jednym okom kukam na malu co vyvadza.

pa

eva napísané 29.04.2005 12:36

aj ja som robila chlebik, super, akurat tiez nechapem, ako sa kilovy moze upiect za hodinu pri takej teplote. ja som ho piekla dve hodiny

eva napísané 29.04.2005 12:36

aj ja som robila chlebik, super, akurat tiez nechapem, ako sa kilovy moze upiect za hodinu pri takej teplote. ja som ho piekla dve hodiny

Jolana napísané 23.04.2005 16:02

Mila Zuzicka, nevadi, ze mas 16 rokov, ale je to vyborne, ze sa chces pokusit o pecenie chleba. Je to vynikajuci pocit, ked sa ti nieco vydari a to ti potom da este vacsiu chut do prace. Ja si pamatam, ze ked som sa vydala a odisla r rodneho domu /este na Slovensku/, tak som skoro so strachom robila cesto na kysnute makove a orechove kolace /ak niekto chce, mozem poslat; su vynikajuce/. Mala som okienko na dverach rury a skoro celu dobu som tam presedela, aby som videla, ako sa to pecie. Aka bola moja radost, ked som ich vybrala z rury! Vobec mi nepopraskali, ako to sa mi zvycajne stavalo. Boli krasne, jeden ako druhy! A to mi pridalo este vacsiu chut do pecenia. A bolo to tak aj s varenim. Tak vela chuti a elanu a neboj sa! Ved aj Cesi hovoria: "Kdo nic nedela, nic neskazi!" Ja sa teraz tesim zo svojich deti - Daniel 25 a Katarina - 28, ako maju tiez chut do pecienia a varenia a tak to bude aj s tebou, ked budes mat svoju rodinu. Ahoj a napis, ako to bolo. Ked sa nepodari prvykrat, mozno sa podari na piatykrat. Ahoj, Jolana

Zuzicka napísané 25.03.2005 21:41

Myslite si,ze sa tento chlebik podari aj niekomu,kto nema s kuchynou dobre skusenosti?Mam totizto len 16 a jedine co som skusila,zatial,bol caj...smile

Tina napísané 24.11.2004 23:12

Ked som piekla chlieb podla podobneho receptu doma, pridavala som "trosku" (cca 1,5 - 2 polievkove lyzice) octu - takeho normalneho slovenskeho, teda 8%-neho. Chlieb vydrzi dlhsie (ak nahodou nezmizne hned po upeceni) a neroztecie sa pri peceni. Niekedy som davala aj cca 1dcl kysleho mlieka (cmar, acidofilne mlieko, co v ktorej krajine je).

Miro napísané 20.11.2004 22:34

Dufam, ze sa na mna nenahnevate, ze vam rusim cisto damsku diskusiu. K chlebiku mam dve rady. Pred pecenim ho mozete popichat vidlickou hore a na bokoch. Cesto tak moze lepsie dychat a zabrani sa tak velkym prasklinam, ktore sa obcas podaria. A korka je trosku chrumkavejsia, ak sa potiera slanou vodou. Tak asi pol lyzicky soli zriedenej v 2dcl vody.

Danka napísané 13.10.2004 21:13

Ahojte,

akurat peciem chlebik, ale nejak mi nenakysol. Neni tu niektora z vas z USA? Ake kvasnice pouzivate?

Svetlana napísané 09.10.2004 08:33

Ja davam najnovsie viac vody, cesto je dost riedke, ale peciem ho potom v takej hranatej forme (ako srnci chrbat, len s rovnymi stenami). je to este ovela praktickejsie!

GrétaG napísané 13.07.2004 23:08

Tak sme práve dopiekli Popradský chlebík a máme slovenský chlieb v Nemecku!!! Na to, že som ho robila prvý krát a aj chlieb vôbec prvý krát, je výborný, hneď sme si dali z neho ešte takého teplučkého. Aj mne popraskal a bol trochu rozťapnutý, asi som dala veľa vody do cesta. A piekla som ho v elektrickej rúre dlhšie ako 3x20 minút, hádam o 20 minút viac. Super recept!

luba napísané 01.07.2004 13:09

no dievčatá, TAK STE MA NAZHAVILI, že som si recept práve vytlačila (som v práci) a doma ho určite skúsim. okrem kurčaťa a zemiakov sa mi ešte hádam nič nepodarilo upiecť, tak mi držte palce. a dakujem vám za cenné rady, ktoré sOM SA TU DOčíTALA.

Anna S. pre Dagmar napísané 04.02.2004 23:20

Neviem Ti poradit, ale o Tvoj recept na buchty zaujem mam.

Dagmar napísané 10.01.2004 23:30

Ahojte dievčence,

úplnou náhodou som sa zatúlala na stránky bábetka. Ked som si zhruba o šiestej večer prečítala Svetlanin recept a ohlasy naň, nečakala som ani chvíľu. Dom je prevoňaný chlebom. Manžel krúžil okolo trúby ako sup ale psychicky a fyzicky to nezvládol a odpadol (ospravedlňuje ho pokročilá nočná hodina ). Už som upiekla nejeden kysnutý koláč ( ja také strašne ráááád :-)))), chlieb som ale nikdy neskúšala. Je vynikajúci. Neodolala som ( nech mi prdel narastie aj o 10 cm, nech!!!! ) a dala som si kúsok takého teplého, voňavého...Mám ale jeden problém. Nepiekla som ho v elektrickej rúre 3x20 min ale 6x20 min. A myslím, že by kľudne ešte zniesol dopiecť. Zospodu je krásny hnedý ale zvrchu je len taký ružovkastý. Ak poradíte, budem rada. Svetlane veľmi pekne ďakujem za recept. Ak by mal niekto záujem, mám recepis na vynikajúce buchty.

Dozjedenia dievčence! Dagmar

slavina napísané 14.12.2003 12:55

citala som o Tvojich poznatkoch z oblasti pecenia chleba a zemli a kedze zijem aj ja vo Svedsku,rada by som si vymelila s Tebou aj zo par inych rad a napadov.Prosim, ozvi sa mi . Slavka

Martina z MT a maternity napísané 10.04.2003 12:52

Baby, az teraz som to tu precitala a normalne sa mi tak pozbiehali slinky, ze asi ani nedozijem(e) obeda :-)))

Uz viem, co budem robit na materskej, ked sa budem nudit ;-)

Ale do materskej to asi nevydrzim a upeciem chlebik aj skor - vzdy ma ohromne potesi, ked sa nam zadari kupit nejaky dobry chlebik, ale teraz, ked je ponuka taka velka, tak obcas mi tie chlebiky nepridu az take super (nie vzdy sa vieme trafit do rovnakeho druhu), ale stale 1000-krat lepsie ako americke (este teraz mi je zle, ked si na tie 3 mesiace spomeniem..., ale aby som im nekrivdila, tak nakoniec sme v NY nasli francuzsku pekaren ;-) a oplieskali tam v abtinencnom osiali par tucnych dolarov na "korkate" okruhle chlebiky).

Nech zije a chuti slovensky chlebik!!!

Nikoleta napísané 24.03.2003 04:12

Vobec ma neprekvapuje, ze zahranicny chlieb nema vela privrzencov medzi Slovakmi. Ved jeden krajec toho 'krabicoveho' chleba sa da zrolovat do gulicky s priemerom 1cm-o com je to????? A okrem toho nema ziadnu korku.


Hoci v Adelaide (Australia) je siet pekarni, co pecu 'europsky chlieb'-je to chlap, co je povodom Cech a pecie nemecke a podobne chleby, su vsetky strasne suche. Neviem, co je to tymi zemiakami. Na SLovensko sa vzdy tesim na chleba.


Tento recept je vynikajuci!!!!!


 


Pecieme si nieco podobne, pridame ale lyzicu drveneho anizu. Nikdy neviem, co je to anice alebo aniseed, jedno su tie hviezdicky a druhe vyzera ako rasca. Este lyzicku oleja a 2 lyzicky octu. Je to recept babky mojho muze a presne ako pisal niekto predo mnou-zjeme ho este vecer.


Jedina vec, s cim nebudem suhlasit, je to, ze cloveku moze byt zle z tepleho chleba. Preco? Jedli sme ho teply zakazdym a nikdy nam nebolo zle. Nikdy mi nie je zle z pizze a je z takeho isteho cesta. Ani z parenych buchiet. Alebo langosov.


Podla mna je to jedna z tych 'old wives' tales' ako tomu tu hovoria-ako to, ze sa nema pit voda po ovocii. To je vyslovene slovenska vec, lebo tu o tom nikto nepocul.

Maminka napísané 21.03.2003 17:25

Tu sú tiež recepty na rôzne druhy chlebov. : www.lotos.host.sk/chleby.htm

Lucia napísané 18.02.2003 16:08

ja davam do tohto chleba len slnecnicove zrniecka a sezam. sezam v nom ani nevidno, ani necitit, slnencnica ano, ale nam to chuti. ja by som slnecnicove semiacka mohla jest aj 24 hodin denne, takze mozno zato. ale experimentovat nebudem uz ani ja - ostaneme pri osvedcenom.

Svetlana napísané 18.02.2003 12:38

No mozno sa niekto prizna, ako sa podarili tycinky ... :-)

Ja som pred niekolkymi dnami skusila testnut sparene obilniny (tusim ty si pysala nieco o semienkach a celozrnnom chlebe) a manzel to teda riadne obrblal ...

vraj sa to neda jest a v kuse naraza na nejake kusy, ktore treba zut ;-(

No mne to chutilo, ale uz asi nebudem experimentovat - predsa len ten chlieb pouzivame na beznu spotrebu :-)

Lucia napísané 17.02.2003 18:47

dievcence, tak som si skusila upiect tie chlebove tycinky, ale dopadlo to katastrofalne, napriek tomu, ze chlebik peciem kazdy tyzden odvtedy, odkedy svetlana uverejnila recept (svetlana, este raz diky, kanadsky chleba mi pripada nepozivatelny). tycinky boli ako vystruzlikane z dreva, tvrde a dokonca sa mi odspodu aj pripiekli. zemlicky vysli dobre, ale zrejme som ich nemusela tak natenko vyvalkat, 2 cm bolo malo. zaroven s palickami a zemlickami sa piekol aj chlebik, v druhej forme a ten sa upiekol zase do dokonalosti. tak ja neviem. skusali ste to niektora tiez? ako to dopadlo?

Jana napísané 22.01.2003 22:01

Neda mi sa nepripojit, zijeme v Prahe, peciva je velky vyber ale domace je domace smile, uz par mesiacov pravidelne v piatok peciem chlieb, zo zitnej celozrnnej muky, az teraz sa mi konecne podaril, korka uz nema 3 cm ale normalne ako ma mat smile /finta bola v tom ze ho musim piect prikryty poklickou/ Tento recept urcite vyskusam! drzim palce vsetkym pekarkam! peceniu chleba zdar!

Susanna napísané 17.01.2003 04:05

Dobre rano vsetkym statocnym pakarkam!

Byvam vo Svedsku uz 14 rokov a kedze vo Svedsku je vsetok chleba sladky bola som prinutena ako mladomanzelka zacat piect svoj chlieb. Ved to poznatevetky kore byvate v zahranici, ze cloveku chyba nas slovensky chlieb!!

Vyskusam aj tento, hoci ja rada robim tmavy chlaba, ktory dostanem miesanim bilej a raznej muku. Niekedy pridam ovsene vlocky len tak nasypem od oko-2-3 dl, netreba to varit, alebo naopak, zvysila mi vlockova varena kasa, sup do chleba. chuti to dobre. Posielam VAm recept na chlieb, ktory kysne v chladnicke, cize zamiesi sa vecer, a rano sa da do truby a je cersty na neskore ranajky. je to velky chlieb, odporucam piect z polivicnej davky.

Chlieb z chladnicky:

5 dl vody sa vari so 4 dl lanovych semiacok alebo vlociek na kasu, alebo nasekanych zrn ake mate.

Ked je to uvarene a trochu vychladnute prida sa to k:

11 dl vody-studenej

2 pl soli

2 pl oleja

50 g kvasnic lebo ake je balenie medzi40-50 gr

3 l muky

 

Cesto bude trochu lepkave a nie tuhe. Zmies sa to dokopy a da sa to kysnut na vesky plech vystlany papierom na pecenie, alebo pomastenym.sup do chladnicky a necha sa tam kysnut celu noc. Pecie sa pri200 st 45-60 min.

Z tohto cesta su vyborne zemle.

Ako som pisala je toho vyuzivam vela, ja osobne potom uskladnujem chlieb v mraznicke a staci nam na 2 tyzdne.

Ak ma niekto chut to skusit prajem vela stastia.

Denisa napísané 16.01.2003 10:10

Súhlasím s Dášou, nie je potrebné dávať až 0,75 l vody (to tam píše aj Svetlana) a závisí od múky. Pri hrubozrnnej bolo už 0,5l veľa. Držím palce, nech sa ti podarí.

Dáša napísané 15.01.2003 11:01

Ja som nedala zďaleka toľko vody, len niečo okolo 0,5 l. Cesto by sa nemalo lepiť, treba pridať múku. Naozaj platí, že každá múka je iná. Druhý krát som to robila už len tak od oka.

zuzana napísané 15.01.2003 08:32

aj ja som sa vcera odhodlala napiect chlieb, ale velmi mi nevysiel. Nevedela som z neho urobit bochnik, strasne sa to lepilo-aj sme pridali muku, ale nepomohlo. Bol ako placka. Ako to robite? Ja som dala vsetko podla navodu.

Denisa napísané 12.01.2003 21:07

Žemle cca 10-12 min na 200 - 220 stupňoch, bagety od 15 do 20 minút tá istá teplota. Najprv som žemle tvarovala z guličiek cesta, teraz ich vykrajujem pohárom (vychádza mi zhruba 25 ks) z cesta vyvaľkaného (vie niekto, ako sa toto povie spisovnou slovenčinou?) na 2 cm, sú krajšie. Keďže s cestom robím, tak ho po vykrajovaní ešte nechám 20-30 minút nakysnúť (ostatne to vyskúšam urobiť aj keď budem piecť celý peceň).

Andrea napísané 12.01.2003 18:38

Caute, dnes peciem znova po dvoch dnoch. Chlebik zatial kysne, tak ja omrkavam nove diskusie. Zaujima ma to pecivo, co Denisa skusala - zemle, bagety - ako dlho si to piekla? Uz som spominala, ze piect neviem, teda "intuitivne" mi to asi nevyjde, preto sa pytam na dobu pecenia. No prvy chlebik praskol aj mne, uvidim ako dopadne tento druhy. Dam vediet.

Dáša napísané 12.01.2003 16:54

Tie tyčinky som videla v Kuchárovi bez čapice - cesto vyvaľkal na tenko a jednoducho iba nožom nakrájal dlhé pásy hrubé asi 2 cm. Cesto nemal tak výborné, ako my (nemal tam zemiaky smile)), ale inak, tie tyčinky vraj kamarátom mimoriadne chutia. Takže to chystám na najbližšiu oslavu smile)) A skúsim to tiež po vrchu posypať nejakým makom alebo sezamom.
Inak to popráskanie, asi by som skúsila ešte raz premiesiť a nechať podkysnúť - kedysi sa to dávalo do slamenných ošatiek, tam to ešte chvíľu kyslo a až potom sa to sádzalo do pece. Ale nie je zaručené, že to pomôže smile))

Denisa napísané 12.01.2003 10:49

Áno, niekedy sa cez stred tiahne taký statočný popraskanec. Ako som písala, vodou to nebude, skúsim premiesiť a nechať chvíľu kysnúť.

Biba napísané 12.01.2003 03:23

Cau Svetlana, dakujem za recept, chlebik sa vydaril aj mne. Piekla som zo susenym drozdim (8 gramove balenie) a z muky "na vsetky ucely". Nabuduce skusim najst nejaku raznu muku a takisto vyskusam z tohoto cesta upiect bagetu s olivovym olejom a ciernymi olivami. Vdaka tejto diskusii som sa konecne podujala upiect chleba a hned taky mnami....

svetlana napísané 12.01.2003 00:28

co myslis tym popraskanim? na vrchu?

specialne som sa isla pozriet na nas terajsi, na vrchu nie je popraskany, ale nie je ani

uplne hladucky. zvykne sa mi "roztrnut" na boku - to ako sa v rure zvacsuje, to ale byva aj na kupenych chleboch.


inak som niekde citala, ze po kysnuti (trebars tej 1hod) sa odporuca este premiesit, vytvarovat bochnik a este chvilocku nechat kysnut. Mozno by potom mohol

byt vrch hladsi.

Svetlana napísané 12.01.2003 00:24

No ja len pozeram ... vy ste ale kreativne. Ja som sa dostala len k vymene tych muk, kazdu chvilu peciem z nejakej inej.

ale to je tak vsetko. uz som aj chcela zmenit tie prisady, ale je to pre mne zatial velmi komplikovane - totiz, zvykla som si mat vzdy doma

suroviny na chlieb, ale prisady treba najprv rozmysliet, potom kupit .... ;-(((

Denisa napísané 11.01.2003 23:32

Ozaj ešte jedna otázka. Občas ten chlieb počas pečenia popraská (na chuti mu to neuberá). Myslela som, že slabo natieram vodou, tak som ho pre zmenu takmer "utopila", ale praskol aj tak. Inokedy je zase krásne okrúhlučký. Čím to bude?

Denisa napísané 11.01.2003 23:28

Od Vianoc pečiem tento chlieb takmer každý druhý deň na všelijaké vartianty a vyšli aj bagety, žemle (posypané sezamom, nemletým makom, alebo rascou) a chlebové muffiny, skúsila som aj hrubozrnnú múku a táto varianta má zatiaľ najlepší úspech. Aké tyčinky zamýšľaš urobiť? Niečo na spôsob slaných tyčiniek? Daj vedieť, ako dopadli, asi s tým bude trošku viac roboty, ale keď to vyjde, skúsim aj ja.

Dasa napísané 11.01.2003 23:14

Andrea, ja som bola na tom rovnako. Tiez zijem na Slovensku, vyber nam chutiaceho chleba je bohaty. Ale ta diskusia mi nedala pokoja. Tiez som nemala doma muku, ani drozdie.
Tak som prvy krat piekla na Silvestra. Zjedol sa vsetok. Dnes som cesto pouzila ako zaklad na pizzu (z pol kila) a tiez sa zjedlo vsetko .
Na buduce sa chystam na take male bosniaky a chcem vyskusat cesto vyvalkat a narobit z neho take dlhe tycinky.

Dnes som zistila, ze aj moj svagor, ktory chlieb u nas jedol, trva na tom, aby sestra piekla take nieco aj u nich doma. A to prosim moja sestra pecie fantasticke kysnute kolace, zaviny, buchty....

Svetlana, nemas este nieco take fantasticke? Ozaj, myslim, je ze jedno z tajomstiev tvojho receptu je uplne dokladny postup. Vdaka.

Andrea napísané 10.01.2003 21:22

No neda mi nepripojit sa k tejto milej diskusii. Som mizerna "pekarka", aj ked varit viem docela dobre. Zato si vsak rada precitam kazdy novy clanok, ktory na Babetko pribudne. Tak to bolo aj s popradskym chlebikom. Vobec som vsak neuvazovala nad tym, ze by som si chcela vytlacit recept. Zijeme v Bratislave, ponuka chlebikov je bohata a tie co kupujeme nam chutia. Zacala som vsak citat reakcie na clanok a s kazdou dalsou som mala vacsie pokusenie skusit upiect chlieb. Rozhodla som sa, ze idem do toho. Musela som vsak cakat do dalsieho rana, aby som isla kupit muku (tolko k mojej "zalube" v pecenie). Cela nadsena som najprv miesila cesto a potom sledovala, ako mi chlebik v rure rastie... Vysiel nadherne a bol vynikajuci! Dakujem Svetlane za recept a za to, ze sa mi s jej pomocou konecne podarilo nieco poriadne upiect.

Svetlana napísané 09.01.2003 00:36

No som rada, ze sa vam vsetkym tak dari !

Poznamka k susenemu drozdiu: v jednej knihe o chleboch som citala, ze 7g suseneho drozdia = 20g normalneho drozdia.

anna napísané 07.01.2003 20:44

Spanielske chleby, ktore by Slovak nazval bagety, nam prestali chutit velmi rychlo. Preto manzel nasiel na internete jeden recept na chlieb, ktory sa vsak na chlieb iba podobal. Ked som vsak pred 4 dnami spravila 'popradsky', povedali sme si, ze lepsi sme este nejedli. A to som pouzila suche drozdie! Vydrazal nam tri dni a cely cas bol makkucky.

Dakujem, Svetlana.

LUcia napísané 07.01.2003 16:00

svetlana, vcera som sa odhodlala upiect chlieb podla tvojho receptu aj ja, lebo domorodych kanadskych chlebov sme uz presyteni:-( bol perfektny. teda este je, lebo sme ho dopiekli po 11 vecer, cize sme ho nestihli zjest. chutovo je uplne super, mnam, mnam.okem rasce som do neho dala este aj oriesky, slnecnicove a sezamove zrniecka, aby bol "celozrnny":-). dokonca aj vyzera tak, ako chlieb vyzerava

Svetlana napísané 02.01.2003 15:28

Dasa, to poznam ... my zvykneme piect chlieb vecer,

mezdi umyvanim a ukladanim dcery, a uz sa nam zopar razy stalo,

ze sme ho krajali a vzapati aj konzumovali horuci

(neoporucam, moze z toho byt cloveku celkom zle).

S maslom a solou je uplne skvely.

Az na to, ze by sa to maslo naozaj nemalo pocas natierania roztapat .... :-))

Dáša napísané 01.01.2003 19:51

Svetlana

je to bomba, ale naozaj sa podľa tohto tvojho popisu dá upiecť chlieb a je dobrý


Včera som urobila riadny peceň (prvý krát v živote smile)) z kila múky a dnes ostal iba malý kúsok. Ani nemôžeme vyskúšať, ako dlho vydrží čerstvý.

Nebola som si celkom istá iba tým, ako teplá má byť tá voda do cesta. Zvolila som stred - teda vlažnú. A už dnes ľutujem, že som si na Predvianočných trhoch nekúpila slamenú misku - slamienku. Skvele by to v nej kyslo a získalo by to ten správny tvar.

Inak, kedysi keď matky učili svoje dcéry piecť chleba, tak im do cesta vraj primiešavali fazulu a dcéry to museli tak dlho miesiť, kým všetku nenašli.

Svetlana napísané 31.12.2002 07:33

No to je skvele, ze vam vysiel. A ako tak pozeram, tak ste piekli na slovensku ....vsimam si to specialne preto, ze svokor sa niekedy zvykne vyhovarat, ze chlieb nevysiel kvoli muke - vraj je kazdykrat ina :-) No neviem, s tym moc skusenosti nemam. Nevies, ci na uz da na slovensku kupit nejaka ina vhodna muka, trebars nejaka plnozrna, apod. ?


Byvame vo svajciarsku, smutno nam niekedy je, Hlavne teraz, ked mame dceru. Ale pravdepodobne tu nie sme naveky (moj manzel je slovak), takze az "taky stres" to nie je.

Pre toto riesenie sme sa rozhodli po tom, co sme aj tak boli obaja viac casu pracovne v zahr, a vobec nie spolu. Takze toto bolo vtedy naidealnejsim riesenim a myslim, ze ani momentalne sa moc stazovat nemozeme - ak neratam tu rodinu, kamaratov apod. No neviem, co este dodat, ked tak sa spytaj mailom.

Silvia napísané 30.12.2002 14:41

Ahoj Svetlana, aj tie varianty sa daju a vobec im tie zemiaky nevadia. Mozno prave vdaka nim je to cesto take super. Beat je sice zvyknuty na tento svajciarsky chlieb, ale bol velmi prekvapeny, ked zistil, ze tento slovensky vydrzi tak dlho. Kupujeme obcas lostorfsky chlieb, ale ten ma od toho tvojho chutovo dost daleko.


Ahoj Alena, som rada, ze som ta dostatocne navnadila. Nasa Nina prestala pred trubou hodnu chvilu, tiez ju fascinovalo, co sa tam deje. A natierat chcela aj ona, takze sme mali co robit, aby si nepopalila rucicky. A vies co som este zistila, ze take hnetenie cesta je velmi dobra terapia proti hnevu :o)

Alena napísané 30.12.2002 11:51

Milá Svetlana.

Tak aj ja sa už môžem pochváliť Tvojím chlebíkom.Piekla som ho včera a nebyť Tvojho pekného opisu tohto chlebíka a Silvinho úspechu,tak by som sa do toho nebola pustila.Nemala som predtým odvahu sa do toho pustiť,nakoľko som si vždy predstavovala,že je to ťažké,pracné,náročné a len pre dlhoročnou praxou skúsené gazdinné.Teraz som rada,že som to vyskúšala a na svoj výsledok som právom hrdá.Dala som ho do stredne veľkého pekáča a sedel mu ako uliaty.S naším 3,5 ročným chlapčekom sme sledovali ako v trúbe rastie a spoločne sme ho potierali vodou.No proste bola z toho veľká radosť a keď sme ho vybrali, tak sme sa nevedeli dočkať prvej ochutnávky.Bolo okolo neho (a ešte aj je ) veľa radosti.Náš prvý domácí chlebík!!!!!

Inak rada by som sa ťa Svetlana opýtala v akej krajine to žiješ,či sa ti tam páči a či ti nechýba Slovensko?

Ja som s mojim synom strávila mesiac v USA a môžem povedať,že ich chlieb bol sladký,sypal sa a vôbec nám nechutil.A vôbec bolo veľa vecí a zvyklostí na ktoré sme si nevedeli zvyknúť a strašne sme sa tešili domov.

A ešte na záver:odporúčam všetkým maminám,ktoré váhajú či tento chlebík upiecť aby tak bez váhania urobili,lebo sa to vyplatí.....Prajem všetkým budúcim "pekárkam" veľa úspechov a tebe Svetlana ďakujem............

Svetlana napísané 27.12.2002 19:02

No ja uz som rozmyslala, ze to skusim aj bez zemiakov, prip. s niecim inym, len som sa k tomu este prakticky nedopracovala. Ale s tymi olivami je to celkom dobry napad - nieco podobne som pred nedavnom jedla, len by to asi naozaj chcelo vyhodit tie zemiaky .... mozno nie :-) Ved napis, ako sa podarili varianty.

Silvia napísané 26.12.2002 22:36

Ahoj Svetlana, asi sa stanes slavna :o) Mame chlebik, je uzasny a obrovitansky...Piekla som ho vo velkej tortovej forme, do ktorej som dala papier na pecenie. Chlebik v nej krasne nakysol a potom este krasne dorastol pocas pecenia. Skonstatovali sme, ze by sa z neho dali vymysliet rozne varianty. Napriklad pridat olivy a rozmarin...pripadne sa da cast cesta pouzit aj na zemle a tak. Je to skutocne super zakladne chlebove cesto. Vdaka, ze si sa s nami o tento recept podelila. :o)

Miriam napísané 26.12.2002 02:15

Som v Amerike a chleba peciem uz skoro 5 rokov. Pouzivam susene drozdie,ine som tu nezohnala,dokonca je to nejake instantne-jednu velku polievkovu lyzicu do letnej vody,trosku cukru a pockam kym, nezacne drozdie pracovat. Ak sa nic nestane mas bud horucu alebo studenu vodu.

Svetlana napísané 25.12.2002 12:21

Nikdy som to zo suseneho drozdia neskusala, ale stoji to za pokus. V principe by to malo byt to iste, ale naozaj netusim ...

To som ti moc nepomohla, ale mohla by si skusit a dat potom vediet. Uz sa ma to niekto pytal.

Biba napísané 25.12.2002 11:30

Ahoj Svetlana, ake drozdie pouzivas? Ja tu viem zohnat len susene, myslis ze by sa chlieb vydaril aj z takeho?

Svetlana napísané 25.12.2002 11:29

Denisa, no to som rada.

fotka - ked mi ju posles mailom, tak ja to sem nejako vpasujem. :-)

Denisa napísané 25.12.2002 10:25

Chlieb sa vydaril, dokonca hned na prvykrat, aj by som poslala fotku, lenze tu akosi nie je linka na pripojenie. Vdaka za recept. Ten moj stary zahadzujem.

Svetlana napísané 23.12.2002 22:12

ono to naozaj nie je vobec komplikovane. uznavam, ze prve 1-2 pokusy mozu byt trochu problemticke, ale potom si trochu zrucnejsi clovek najde cestu.



Ja som napr. vzdy chcela upiect doma chleba a vzdy sa mi to zdalo nesmierne komplikovane, tym skor, ze dost receptov uvazda: "zadovazte si kvasok od pekara" - no a to si neviem pri previdelnom peceni predstavit (no, ja viem ... pri dalsom chlebe sa da uz pouzit vlastny kvasok, tym sa mysli kus cesta, ... ale aj tak). Som veeelmi zvedava, ako vam bude chutit, my ho mame naozaj velmi radi. A aj dcera (10.5m) - je to jedno z malo veci, co je ochotna jest.

Svetlana napísané 23.12.2002 22:06

No, nechem ti brat iluzie, ale ta fotka nie je nasa :-) Pravdupovediac mame jednu, z nasho prvovytvoru, ale tu by som musela riadne osekat, manzel na nej nie je velmi "vhodne obleceny " :-)

zuzana napísané 23.12.2002 21:33

Ahoj Svetlana.Som z Popradu momentalne zijeme v Californii.Nie som velka kucharka, no urcite ten tvoj recept vyskusam.Verim, ze mi to na x-ty krat dobre dopadne, lebo nas syn odmieta americky chlieb...

pozehnane sviatky prajem

Denisa napísané 23.12.2002 14:07

Ahoj Svetlana, tiez mam jeden recept, ktory je celkom pouzitelny, ale musim priznat, ze som uz jedla aj lepsi chlieb. Tak hned idem vyskusat ten tvoj a ked sa osveci, zajtra ma iste miesto na vianocnom stole. Dam vediet, ako to dopadlo. Prajem vstkym pohodu na Vianoce.

Silvia napísané 23.12.2002 09:09

Ahoj Svetlana, ten chlebik vyzera skutocne nadherne. Nase, zatial z receptov vylovenych z knih, chlebiky dopadli katastrofalne. Takze uvidime, kam to dotiahneme s tymto vasim. Drzte nam paste. :o)

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised