Kedysi sme prepašovali do svojho národného jedla zemiaky, posledné dekády zapracúvame halloween a tekvice. Číhajú na nás sťaby prívetivé dekorácie hoci v poslednej kolibe pod Tatrami. Položené v prútenom košíku, na rozcuchanej slame. Tekvica rôznych geometrických tvarov môže vďačne padnúť za obeť polievke. Od jednoduchšej po komplikovanejšiu verziu. Tekvicu môžeme len tak upiecť ako čipsy a chrumkať si na nej. Prípadne ju naplniť.
Tekvicová krémová polievka
Máte doma tekvicu a chcete si s ňou čokoľvek poradiť. Nepotrebujete presné gramáže, len čo najjednoduchší recept. Tak potom:
tekvicu ošúpte, zbavte jadierok, nakrájajte na menšie kocky
dajte do hrnca, zalejte vodou, ideálne tak, že voda bude tekvicu iba jemne objímať na povrchu
ak chcete, môžete pridať aj na kocky nakrájaný zemiak (je to na vás), prípadne strúčik – dva cesnaku
podľa veku stravníkov posoľte, okoreňte, po uvarení zmixujte
môžete dodať smotanu na varenie (a ešte raz polievku nechať prevrieť), lyžičku masla na zjemnenie, alternatívne tekvicový olej, ozdobiť tekvicovými semiačkami
Tekvicová polievka z maslovej tekvice
O polievke od mojej sesternice žartovať nemôžem, lebo toto je ozaj vážna vec. Zákon. Preto oficiálna gramáž, za ktorou bude nasledovať aj oficiálny postup:
Budete potrebovať:
500 g maslovej tekvice,
400 ml zeleninového vývaru (môže byť bujón),
1 cibuľa,
3 strúčiky cesnaku,
šalvia,
čili,
zázvor,
3 PL olivový olej, maslo,
170 mg smotana na šľahanie (alebo kokosový krém, crème fraîche),
soľ, korenie a na dekoráciu tekvicové semiačka
Postup:
Tekvicu nakrájame na cca 4 cm kocky a dáme piecť na 180° do trúby na pol hodinku.
Zatiaľ nakrájame na drobno cibuľu a cesnak na tenké plátky a spolu so šalviou na miernom ohni opražíme na olivovom oleji a troške masla do sklovita. Môžeme pridať trochu čili a mletého zázvoru.
Pridáme na opečenú tekvicu a zalejeme zeleninovým vývarom, ale iba tak, aby hladina vývaru pokryla dyňu. Privedieme do varu.
Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a korením.
Do kaše zamiešame smotanu na šľahanie a necháme prejsť varom.
Odstavíme a podávame s opraženými tekvicovými semiačkami, tekvicovým olejom a lístkami šalvie na masle.
Prečítajte si aj:
Čipsy z tekvice
Dni sa nám skracujú, reklamné brejky v telke rozťahujú. Čipsy z tekvice zachránia dej bez gradácie. Tento recept som našla u nás vo fóre :
Tekvicu nakrájať na mesiačiky, uložiť na plech, pokvapkať olivovým olejom, posoliť a posypať čerstvým rozmarínom
dať na pol hodinu zapiecť, kým tekvica nie je mäkká a okraje nezačínajú hnednúť.
Dot, autorka receptu, odporúča namáčať do jogurtu, ochuteného napríklad korením tzatziky.
Tekvicové “francúzske” zemiaky
Tekvica sa dá dobre implementovať aj do francúzskych zemiakov. Ak dáme viac tekvice na úkor zemiakovej vrstvy, určite nám nikto nemôže vyčítať, že to potom nebudú francúzske zemiaky.
Plnená tekvica
Viete, ako si pripravujú tekvicu Nemci v Bavorsku?
Budete potrebovať:
asi 600 g tekvica hókkaido,
200 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového),
1 pór,
1 paradajka,
viazanička nasekanej petržlenovej vňate,
2 strúčiky cesnaku, 1 PL rajčinového pretlaku,
2 PL créme fraiche,
100 g syru feta,
kajenské korenie,
soľ,
maslo
Postup:
Tekvicu umyjeme (nešúpeme), vršok odkrojíme a odstránime jadierka. Dužinu ešte vydlabeme na hrúbku 1 cm.
Vydlabanú tekvicu aj s vrchnákom dáme piecť vo vymastenom pekáčiku v predhriatej rúre 15 minút na 180°C.
Medzitým nakrájame nadrobno pór, rajčinu, dužinu z tekvice a cesnak.
Na masle opečieme najprv mäso s dužinou, potom pridáme zeleninu a pretlak, a za stáleho miešania opekáme ešte 5 minút.
Primiešame korenie, soľ, petržlenovú vňať a créme fraiche a odstavíme.
Tekvicu vyberieme z rúry, naplníme zmesou a navrch poukladáme fetu nakrájanú na kocky.
Tekvicu prikryjeme odrezaným vrškom a dáme ešte na 20 minút zapiecť.
Podávame s nasucho opraženými tekvicovými jadierkami a trošku poliate tekvicovým olejom, ako príloha sa výborne hodia zemiaky alebo čerstvá bageta.
Loading...