Slávnostný obed pre celú rodinu

Silvia Bodláková 10

Niečo pre oteckov …

… alebo mamičky?

Blíži sa Deň Matiek. A všetky mamičky by si zaslúžili pekný darček. Kvet už k tomu sviatku akosi patrí. Ani romantická večera by nebola zlá, ale máme malé deti a nemôžete ich dať strážiť starej mame. Potom ako?

Nuž skúste spolu so svojimi deťmi spraviť slávnostnejší obed pre celú rodinu. Ponúkam Vám jedno podľa veľmi jednoduché menu.

Likér (na prípitok pre dospelých)

1 vanilkový puding, 3 pol. lyžice kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 0,5 litra mlieka, 0,5 litra rumu, 1 sladené kondenzované mlieko (konzerva)

Konzervu vložíme do vody tak, aby bola úplne zakrytá a necháme variť asi 2 hodiny. Medzitým si urobíme puding z cukru, mlieka a pudingového prášku. Hotový puding rozdelíme na dve časti. Jednu vychladnutú časť zmiešame s rumom a vychladnutým kondenzovaným mliekom. Vlejeme do sklenenej fľaše a necháme asi tri hodiny odstáť. Ak by ste si ho urobili deň dopredu, bol by ešte lepší.

Z druhej časti pudingu môžeme urobiť v miskách dezert s ovocím a piškótami pre deti.

Banánové mlieko (na prípitok pre deti)

0,5 litra prevareného (vychladnutého) plnotučného mlieka, 1 vanilkový cukor, asi 10 cm banánu

Všetko zmiešame v mixéri a podávame v rovnakých pohárikoch ako dospelým,

Kuracie prsia na zelenine

5 kuracích pŕs, 1 väčšia mrkva, 1 petržlen, 5 vetvičiek petržlenovej vňate, 3 vetvičky majoránky (bylinky sú lepšie čerstvé), soľ, trochu oleja

Na dno zapekacej misy (používam jánsku misu aj s vrchnákom) kvapneme trochu oleja. Poukladáme naň kuracie prsia a posolíme. Na ne nasypeme mrkvu a petržlen nakrájaný na asi 2 cm dlhé kúsky. Podlejeme vodou asi do výšky 2cm. Povrch pokryjeme bylinkami a zakryjeme vrchnákom alebo alobalom. Vložíme do studenej rúry, teplotu si nastavíme na 180 oC a necháme piecť asi 40 minút. Potom odokryjeme a zapekáme asi 15 – 20 minút.

Podávame na tanieri s ryžou aj zeleninou. Vhodne od 18 mesiacov.

Hrnčekový koláč (dobrý ku káve)

1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček hrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček studeného mlieka, 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, ½ hrnčeka oleja, štipka soli

Všetko dobre premiešame. Vlejeme na vymastený múkou vysypaný plech a vložíme do studenej rúry. Pečieme pri 180oC asi 35 minút. Vychladnuté podávame posypané práškovým cukrom. Vhodné od 18 mesiacov.

Káva (pre deti)

1 pol. lyžica melty, 1 dl vody, 2 čajové lyžičky kryštálového cukru, 2 dl mlieka (s nízkou trvanlivosťou)

Meltu zalejeme vriacou vodou a necháme prikryté vylúhovať asi pol hodiny. Medzitým si prevaríme mlieko, ktoré potom zmiešame s cukrom. Do mlieka potom necháme cez sitko prekvapkať meltu. Mojej dcére ju robím na raňajky asi od 15 mesiacov.

Káva (pre dospelých)

Nechám na Vás, čo máte radi.

Dobrú chuť.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 3,30 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Pre ZUZU: Urcite je lepsie si poriadne osladit zivot, a pri tom vrele doporucujem prechadzku po cakarnech lekarov a precitat si statistyky pricin umrtnosti v poslednych rokoch. Aby som sa netvarila ako dokonala, aj my v rodine papame nieco sladke, ale ja osobne urcite nikde nepouzijem biely cukor a v co najvasej miere sa snazim vyhnut aj bielej muke a bielj ryzi. Sladit sa da aj alternativami,ako priklad by som uviedla ze vcera som detom piekla tvarohove tasticky z listkoveho cesta s ceresnami a hrozienkami a nebol tam ziadny cukor, ani hnedy a dokonca som tam nepridal ani ziadne ine sladidlo. A deti ked telefonovali so svagrinou tak jej oznamili ze maju sladky kolac. Tym ze nejeme presladne kupovane kolace, cukrovinky a cukriky maju este schopnost citit aj prirodzenu sladkost potravin. A verte ze ani jeden z nich nie je podviziveny , chory alebo dusevne strada tym ze nema dobre osladeny zivot cukrom. A ja mozem mat ciste svedomie ze im davam sancu na dlhy a zdravy zivot, to co stym oni urobia ked budu dospely je uz na nich, ale uz teraz im v pre nich primeranej forme vzdy vysvetlim preco to ci ono robime tak ako to robime a verte deti nie su hlupe a nie su velmi radi chore takze si vyberu.

  2. Receptiky su fajn. Aj u nas sa ale menej sladi, resp. niektore veci ako caj, melta, ovocny koktail nesladim napr. vobec. Naco investovat aj do cukru a aj do zubara. Pekny den

  3. Naco vsade tolko cukru? Naozaj dajte si tu namahu a zistite si co robia v organizme rafinovane potraviny ku ktorym biely cukor patri, garantujem vam ze potom ich skrtnete z receptov. Myslim ze napr. pri tom bananovom koktaile je lepsie kupit zrely banan ( este je vacsinou aj lacnejsi 🙂 ) a dat ho na pol litra mlieka cely ako tam nasypat 1vanilkovy cukor ( to je vela aj pre dospelych nie to pre deti) s malym kuskom bananu. A dve cajove lyzicky cukru na 3 deci tekutiny , to je tiez na zamyslenie

  4. ahoj maminy, teraz som si všimla, že v recepte na liker je chyba. Opravte si, má tam byť len 1/4 litra rumu.

     

    A ešte jedno, ak máte deti staršie ako dva roky, skúste do kuracích pŕs pridať 3 strúčiky cesnaku a dokonca ich neošúpte. Mäso má ešte lepšiu chuť. Ja ich potom vyberám a nejeme ich.

Pridaj komentár