VýživaRecepty

Upečme si bábovky

 Silvia Bodláková   01.01.1970   7

Pri predošlej zmene času na letný sa moja dcéra rozhodla, že bude vstávať ráno o štvrtej - a zostalo jej to. Ráno mám teda čas na napečenie čerstvého pečiva na raňajky aj desiatu pre deti (2 r. a 7 r.) aj seba. Za dve hodiny je všetko hotové a o štvrť na sedem už sedím v autobuse do práce.

Ponúkam vám recepty na naše obľúbené bábovky. Vy si ráno pospite, keď vám to deti dovolia a upečte si bábovku na olovrant.

Ingimage

  

Piškótova bábovka

4 vajíčka

4 polievkové lyžice práškového cukru

8 polievkových lyžíc polohrubej múky

4 polievkové lyžice vriacej vody (stačí aj horúca)

2 čajové lyžičky prášku do pečiva

 

Žĺtky vymiešame s vodou a cukrom. Primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame sneh. Vlejeme do plechových misiek na puding (vymastené a vysypané múkou). Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 15 – 20 minút.

Synovi ich robím dvojfarebné: polovicu cesta vymiešam s kakaom.

 

Medová bábovka

300 g hladkej múky T650

2 čajové lyžičky kypriaceho prášku

150 ml bieleho jogurtu

150 ml mlieka

2 polievkové lyžice medu

2 polievkové lyžice hrozienok (alebo nakrájané kompótové ovocie)

 

Sypké suroviny nasypeme do misy a premiešame. V inej miske si vymiešame jogurt, mlieko a med, tekutú masu potom vlejeme do múky a zľahka premiešame. Vlejeme do plechových misiek na puding (vymastené a vysypané múkou). Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme asi 15 minút.

 

Celozrnná bábovka

200 g celozrnnej múky (stredná hrubosť)

100 g hl. múky T650

1 čajová lyžička soli

¼ čerstvého droždia

300 ml teplej vody

hrubozrnná soľ

sezam na posypanie

 

Do misky vlejeme vodu a rozmrvíme droždie. Necháme asi 20 minút postáť. Potom vmiešame múku premiešanú so soľou. Ak je cesto riedke, pridáme 1 – 2 polievkové lyžice hladkej múky. Necháme kysnúť asi 30 minút. Vlejeme do plechových misiek na puding (vymastené a vysypané múkou). Posypeme hrubozrnnou soľou a sezamom. Kým sa rúra zohreje na 200°C, necháme kysnúť v miskách. Pečieme asi 15 – 20 minút.

 

Tvarohová bábovka

8 polievkových lyžíc polohrubej múky

2 polievkové lyžice hladkej múky

0, 2 dl teplej vody

1 vajíčko

¼ čerstvého droždia

4 polievkové lyžice kryštálového cukru

200 g tvarohu

 

Vo vode rozmrvíme droždie, ktoré necháme asi 20 minút postáť. Vmiešame vajíčko, 2 polievkové lyžice cukru a múku. Vypracujeme hladké cesto trochu hustejšie ako na lievance. Vlejeme ho do plechových misiek na puding (vymastené a vysypané), asi do polovice. Vymiešame si tvaroh s 2 polievkovými lyžicami cukru. Na cesto do každej misky položíme za polievkovú lyžicu tvarohu. Necháme kysnúť, kým sa rúra nezohreje na 180°C. Pečieme asi 20 minút.

 

Jablková bábovka

350 g očistených jabĺk nastrúhaných na hrubom strúhadle

2 polievkové lyžice kryštálového cukru

4 polievkové lyžice vody

1 Zlatý klas

 

Do pudingových misiek kvapneme trochu oleja a zalejeme studenou vodou. Vložíme ich do chladničky asi na pol hodiny (potom sa puding neprichytí na steny misky). Zlatý klas premiešame s vodou, cukrom a jablkami. Uvaríme ako puding. Vlejeme do misiek na puding (už bez olejovej vody) a necháme vychladnúť.

 

Foto: autorka

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.7 z 5. Celkom 6 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Najčítanejšie
Komentáre k článku
Jaruška napísané 29.10.2009 17:02

Aj mne sa tie recepty pozdávajú, idem vyskúšať. Ale v niektorých nie je vajce, bude to ok? A myslíš, že by som to mohla skúsiť aj do formičiek na muffiny - plechové formičky na puding nemáme.

silvia napísané 24.12.2006 15:52

Ešte aj dnes vstali deti tak skoro ráno. Držte mi palce, aby aspoň cez sviatky si trochu viac pospali. Všetkým príjemný sviatočný večer.

silvia napísané 02.12.2006 09:14

Z daneho mnozstva spravim 4 babovky do misiek na puding. Myslim, ze by malo byt na normalnu babovku dvojnasobok. Jablkovu-poslednu- robim v lete z padanych jablk a radsej ju robim do tortovej formy ako tortu. Obcas ju polejem polevou z varovej cokolady.

riarau napísané 01.12.2006 19:35

najviac ma oslovila babovka z medu. Zajtra vyskusam! Ria

Daniela napísané 01.12.2006 16:43

Silvia, to naozaj vstávaš tak skoro? Klobúk dolu! Ďakujeme za recepty, vyskúšame.

katarina napísané 01.12.2006 08:22

Silvinka, chcem sa opytat, ci mnozstvo uvedenych surovin staci aj keby som to chcela upiect v klasickej babovkovej forme -napr. ta piskotova...

Busy napísané 30.11.2006 20:39

Mnam, az sa mi slinky zbiehaju ked to citam smile Ale do tej medovej babovky by som hrozienka a ani kusy ovocia nedaval, bez nich je to ovela lepsie.

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Náš TIP
Komentáre k článku
Jaruška napísané 29.10.2009 17:02

Aj mne sa tie recepty pozdávajú, idem vyskúšať. Ale v niektorých nie je vajce, bude to ok? A myslíš, že by som to mohla skúsiť aj do formičiek na muffiny - plechové formičky na puding nemáme.

silvia napísané 24.12.2006 15:52

Ešte aj dnes vstali deti tak skoro ráno. Držte mi palce, aby aspoň cez sviatky si trochu viac pospali. Všetkým príjemný sviatočný večer.

silvia napísané 02.12.2006 09:14

Z daneho mnozstva spravim 4 babovky do misiek na puding. Myslim, ze by malo byt na normalnu babovku dvojnasobok. Jablkovu-poslednu- robim v lete z padanych jablk a radsej ju robim do tortovej formy ako tortu. Obcas ju polejem polevou z varovej cokolady.

riarau napísané 01.12.2006 19:35

najviac ma oslovila babovka z medu. Zajtra vyskusam! Ria

Daniela napísané 01.12.2006 16:43

Silvia, to naozaj vstávaš tak skoro? Klobúk dolu! Ďakujeme za recepty, vyskúšame.

katarina napísané 01.12.2006 08:22

Silvinka, chcem sa opytat, ci mnozstvo uvedenych surovin staci aj keby som to chcela upiect v klasickej babovkovej forme -napr. ta piskotova...

Busy napísané 30.11.2006 20:39

Mnam, az sa mi slinky zbiehaju ked to citam smile Ale do tej medovej babovky by som hrozienka a ani kusy ovocia nedaval, bez nich je to ovela lepsie.

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised