Pri predošlej zmene času na letný sa moja dcéra rozhodla, že bude vstávať ráno o štvrtej – a zostalo jej to. Ráno mám teda čas na napečenie čerstvého pečiva na raňajky aj desiatu pre deti (2 r. a 7 r.) aj seba. Za dve hodiny je všetko hotové a o štvrť na sedem už sedím v autobuse do práce.
Ponúkam vám recepty na naše obľúbené bábovky. Vy si ráno pospite, keď vám to deti dovolia a upečte si bábovku na olovrant.

Piškótova bábovka
4 vajíčka
4 polievkové lyžice práškového cukru
8 polievkových lyžíc polohrubej múky
4 polievkové lyžice vriacej vody (stačí aj horúca)
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
Žĺtky vymiešame s vodou a cukrom. Primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame sneh. Vlejeme do plechových misiek na puding (vymastené a vysypané múkou). Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 15 – 20 minút.
Synovi ich robím dvojfarebné: polovicu cesta vymiešam s kakaom.
Medová bábovka
300 g hladkej múky T650
2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
150 ml bieleho jogurtu
150 ml mlieka
2 polievkové lyžice medu
2 polievkové lyžice hrozienok (alebo nakrájané kompótové ovocie)
Sypké suroviny nasypeme do misy a premiešame. V inej miske si vymiešame jogurt, mlieko a med, tekutú masu potom vlejeme do múky a zľahka premiešame. Vlejeme do plechových misiek na puding (vymastené a vysypané múkou). Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme asi 15 minút.
Celozrnná bábovka
200 g celozrnnej múky (stredná hrubosť)
100 g hl. múky T650
1 čajová lyžička soli
¼ čerstvého droždia
300 ml teplej vody
hrubozrnná soľ
sezam na posypanie
Do misky vlejeme vodu a rozmrvíme droždie. Necháme asi 20 minút postáť. Potom vmiešame múku premiešanú so soľou. Ak je cesto riedke, pridáme 1 – 2 polievkové lyžice hladkej múky. Necháme kysnúť asi 30 minút. Vlejeme do plechových misiek na puding (vymastené a vysypané múkou). Posypeme hrubozrnnou soľou a sezamom. Kým sa rúra zohreje na 200°C, necháme kysnúť v miskách. Pečieme asi 15 – 20 minút.
Tvarohová bábovka
8 polievkových lyžíc polohrubej múky
2 polievkové lyžice hladkej múky
0, 2 dl teplej vody
1 vajíčko
¼ čerstvého droždia
4 polievkové lyžice kryštálového cukru
200 g tvarohu
Vo vode rozmrvíme droždie, ktoré necháme asi 20 minút postáť. Vmiešame vajíčko, 2 polievkové lyžice cukru a múku. Vypracujeme hladké cesto trochu hustejšie ako na lievance. Vlejeme ho do plechových misiek na puding (vymastené a vysypané), asi do polovice. Vymiešame si tvaroh s 2 polievkovými lyžicami cukru. Na cesto do každej misky položíme za polievkovú lyžicu tvarohu. Necháme kysnúť, kým sa rúra nezohreje na 180°C. Pečieme asi 20 minút.
Jablková bábovka
350 g očistených jabĺk nastrúhaných na hrubom strúhadle
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
4 polievkové lyžice vody
1 Zlatý klas
Do pudingových misiek kvapneme trochu oleja a zalejeme studenou vodou. Vložíme ich do chladničky asi na pol hodiny (potom sa puding neprichytí na steny misky). Zlatý klas premiešame s vodou, cukrom a jablkami. Uvaríme ako puding. Vlejeme do misiek na puding (už bez olejovej vody) a necháme vychladnúť.
Foto: autorka

Aj mne sa tie recepty pozdávajú, idem vyskúšať. Ale v niektorých nie je vajce, bude to ok? A myslíš, že by som to mohla skúsiť aj do formičiek na muffiny – plechové formičky na puding nemáme.
Ešte aj dnes vstali deti tak skoro ráno. Držte mi palce, aby aspoň cez sviatky si trochu viac pospali. Všetkým príjemný sviatočný večer.
Z daneho mnozstva spravim 4 babovky do misiek na puding. Myslim, ze by malo byt na normalnu babovku dvojnasobok. Jablkovu-poslednu- robim v lete z padanych jablk a radsej ju robim do tortovej formy ako tortu. Obcas ju polejem polevou z varovej cokolady.
najviac ma oslovila babovka z medu. Zajtra vyskusam! Ria
Silvia, to naozaj vstávaš tak skoro? Klobúk dolu! Ďakujeme za recepty, vyskúšame.
Silvinka, chcem sa opytat, ci mnozstvo uvedenych surovin staci aj keby som to chcela upiect v klasickej babovkovej forme -napr. ta piskotova…
Mnam, az sa mi slinky zbiehaju ked to citam
Ale do tej medovej babovky by som hrozienka a ani kusy ovocia nedaval, bez nich je to ovela lepsie.