Upečme si bábovky

Silvia Bodláková 7

Pri predošlej zmene času na letný sa moja dcéra rozhodla, že bude vstávať ráno o štvrtej – a zostalo jej to. Ráno mám teda čas na napečenie čerstvého pečiva na raňajky aj desiatu pre deti (2 r. a 7 r.) aj seba. Za dve hodiny je všetko hotové a o štvrť na sedem už sedím v autobuse do práce.

Ponúkam vám recepty na naše obľúbené bábovky. Vy si ráno pospite, keď vám to deti dovolia a upečte si bábovku na olovrant.

Ingimage

Piškótova bábovka

4 vajíčka

4 polievkové lyžice práškového cukru

8 polievkových lyžíc polohrubej múky

4 polievkové lyžice vriacej vody (stačí aj horúca)

2 čajové lyžičky prášku do pečiva

Žĺtky vymiešame s vodou a cukrom. Primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame sneh. Vlejeme do plechových misiek na puding (vymastené a vysypané múkou). Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 15 – 20 minút.

Synovi ich robím dvojfarebné: polovicu cesta vymiešam s kakaom.

Medová bábovka

300 g hladkej múky T650

2 čajové lyžičky kypriaceho prášku

150 ml bieleho jogurtu

150 ml mlieka

2 polievkové lyžice medu

2 polievkové lyžice hrozienok (alebo nakrájané kompótové ovocie)

Sypké suroviny nasypeme do misy a premiešame. V inej miske si vymiešame jogurt, mlieko a med, tekutú masu potom vlejeme do múky a zľahka premiešame. Vlejeme do plechových misiek na puding (vymastené a vysypané múkou). Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme asi 15 minút.

Celozrnná bábovka

200 g celozrnnej múky (stredná hrubosť)

100 g hl. múky T650

1 čajová lyžička soli

¼ čerstvého droždia

300 ml teplej vody

hrubozrnná soľ

sezam na posypanie

Do misky vlejeme vodu a rozmrvíme droždie. Necháme asi 20 minút postáť. Potom vmiešame múku premiešanú so soľou. Ak je cesto riedke, pridáme 1 – 2 polievkové lyžice hladkej múky. Necháme kysnúť asi 30 minút. Vlejeme do plechových misiek na puding (vymastené a vysypané múkou). Posypeme hrubozrnnou soľou a sezamom. Kým sa rúra zohreje na 200°C, necháme kysnúť v miskách. Pečieme asi 15 – 20 minút.

Tvarohová bábovka

8 polievkových lyžíc polohrubej múky

2 polievkové lyžice hladkej múky

0, 2 dl teplej vody

1 vajíčko

¼ čerstvého droždia

4 polievkové lyžice kryštálového cukru

200 g tvarohu

Vo vode rozmrvíme droždie, ktoré necháme asi 20 minút postáť. Vmiešame vajíčko, 2 polievkové lyžice cukru a múku. Vypracujeme hladké cesto trochu hustejšie ako na lievance. Vlejeme ho do plechových misiek na puding (vymastené a vysypané), asi do polovice. Vymiešame si tvaroh s 2 polievkovými lyžicami cukru. Na cesto do každej misky položíme za polievkovú lyžicu tvarohu. Necháme kysnúť, kým sa rúra nezohreje na 180°C. Pečieme asi 20 minút.

Jablková bábovka

350 g očistených jabĺk nastrúhaných na hrubom strúhadle

2 polievkové lyžice kryštálového cukru

4 polievkové lyžice vody

1 Zlatý klas

Do pudingových misiek kvapneme trochu oleja a zalejeme studenou vodou. Vložíme ich do chladničky asi na pol hodiny (potom sa puding neprichytí na steny misky). Zlatý klas premiešame s vodou, cukrom a jablkami. Uvaríme ako puding. Vlejeme do misiek na puding (už bez olejovej vody) a necháme vychladnúť.

Foto: autorka

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (6 hlasov, priemerne: 4,70 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Aj mne sa tie recepty pozdávajú, idem vyskúšať. Ale v niektorých nie je vajce, bude to ok? A myslíš, že by som to mohla skúsiť aj do formičiek na muffiny – plechové formičky na puding nemáme.

  2. Ešte aj dnes vstali deti tak skoro ráno. Držte mi palce, aby aspoň cez sviatky si trochu viac pospali. Všetkým príjemný sviatočný večer.

  3. Z daneho mnozstva spravim 4 babovky do misiek na puding. Myslim, ze by malo byt na normalnu babovku dvojnasobok. Jablkovu-poslednu- robim v lete z padanych jablk a radsej ju robim do tortovej formy ako tortu. Obcas ju polejem polevou z varovej cokolady.

  4. Silvinka, chcem sa opytat, ci mnozstvo uvedenych surovin staci aj keby som to chcela upiect v klasickej babovkovej forme -napr. ta piskotova…

  5. Mnam, az sa mi slinky zbiehaju ked to citam smile Ale do tej medovej babovky by som hrozienka a ani kusy ovocia nedaval, bez nich je to ovela lepsie.

Pridaj komentár