Urobme si doma detskú výživu

Silvia Bodláková 0

Tiež sa vám už stalo, že ste zrazu mali doma viac ovocia ako ste boli schopní spotrebovať?  Alebo proste zostalo trochu ovocia a už ste prejedení? U nás to bolo trochu inak. Niektoré ovocie mi proste deti nezjedia a tak som vymyslela desiatu (dcéra aj olovrant, veď pred štvrtou ju nevyberiem z družiny), ktorú si radi zoberú počas školského roka do školy. 

Nektarinková s mrkvou

400 g nektariniek bez kvostok rozmixujeme so 100 g mastrúhanej mrkvy a 1 polievkovou lyžicou trstinového cukru. Vlejeme do menších pohárikov a uzavrieme. Potom vložíme do väčšieho hrnca s vodou siahajúcou do asi polovice výšky pohárov. Zakryjeme pokrievkou veľký hrniec a na strednom plameni necháme prevrieť asi 3 minúty. Potom vypneme a necháme vychladnúť v hrnci. Vyberieme až po vychladnutí.

Nektarinková s medom

300 g odkvostkovaných nektariniek zmiešame s 2 polievkovými lyžicami medu a 2 väčšími listami medovky. Všetko rozmixujeme. Vlejeme do menších pohárikov a uzavrieme. Potom vložíme do väčšieho hrnca s vodou siahajúcou do asi polovice výšky pohárov. Zakryjeme pokrievkou veľký hrniec a na strednom plameni necháme prevrieť asi 3 minúty. Potom vypneme a necháme vychladnúť v hrnci. Vyberieme až po vychladnutí.

Broskyňová s banánom

300 g odkvostvovaných broskýň rozmixujeme so 100 g banánu a 1 kopcovitou čajovou lyžičkou hroznového cukru. Vlejeme do menších pohárikov a uzavrieme. Potom vložíme do väčšieho hrnca s vodou siahajúcou do asi polovice výšky pohárov. Zakryjeme pokrievkou veľký hrniec a na strednom plameni necháme prevrieť asi 3 minúty. Potom vypneme a necháme vychladnúť v hrnci. Vyberieme až po vychladnutí.

Broskyňová s pomarančom

400 g odkvostvovaných broskýň rozmixujeme so striedkou 1 pomaranča, 2 klinčekami a 1 kopcovitou čajovou lyžičkou hroznového cukru. Vlejeme do menších pohárikov a uzavrieme. Potom vložíme do väčšieho hrnca s vodou siahajúcou do asi polovice výšky pohárov. Zakryjeme pokrievkou veľký hrniec a na strednom plameni necháme prevrieť asi 3 minúty. Potom vypneme a necháme vychladnúť v hrnci. Vyberieme až po vychladnutí.

Z bielych sliviek (my sme ich tak doma volali)

300 g bielych odkvostkovaných sliviek rozmixujeme s 1 polievkovou lyžicou trstinového cukru a 1 klinčekom.  Vlejeme do menších pohárikov a uzavrieme. Potom vložíme do väčšieho hrnca s vodou siahajúcou do asi polovice výšky pohárov. Zakryjeme pokrievkou veľký hrniec a na strednom plameni necháme prevrieť asi 3 minúty. Potom vypneme a necháme vychladnúť v hrnci. Vyberieme až po vychladnutí.

Tento rok som vo všetkých receptoch nahradila sladidlo polovičnou dávkou cukru zo stévie cukrovej. Na jar som objavila rastlinku a učarovala mi. 

Silvia Bodláková,  www.dobrenapady.info  

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (13 hlasov, priemerne: 4,20 z 5)
Loading...

Pridaj komentár