Veľkonočné dobroty

Silvia Bodláková 1

Ponúkam vám recepty na dobroty, ktoré budeme podávať na sviatočnom stole šibačom.

Ovocná nátierka

300 g mäkkého tvarohu

100 g masla

1 dl sladkej smotany

20 g práškového cukru

250 g zaváraného alebo čerstvého ovocia podľa chuti

Mäkký tvaroh s maslom, cukrom, smotanou vyšľaháme na hladkú hmotu, do ktorej zamiešame vykôstkované zavárané alebo čerstvé ovocie podľa chuti. Chuť môžeme zvýrazniť citrónovou šťavou alebo kôrou.

Syrové vykrajované pečivo

150 g neúdeného syra Eidam

400 g hladkej múky špeciál 00

1 lyžička soli

1 Palmarín

1 lyžička sladkej papriky

1 žĺtok, 1 čajová lyžička mlieka na potretie

rasca na posypanie

Suroviny zmiešame a necháme v zakrytej miske postáť v chlade asi hodinu. Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrojíme rôzne tvary, ktoré položíme na vymastený plech. Potrieme žĺtkom vymiešaným s mliekom, posypeme rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15 minút (radšej kontrolujte).

Vajíčkovo – zeleninová saláma

1,5 polievkovej lyžice želatíny

2,5 dl vody

1 polievková lyžica vegety

4 uvarené vajíčka

1 varená mrkva

100 g šunkovej salámy

2 sladkokyslé uhorky

120 sterilizovaného hrášku

150 g Tatárskej omáčky

150 g bieleho jogurtu

1 polievková lyžica petržlenovej vňate

Do formy na srnčí chrbát nalejeme asi 2 pol. lyžice oleja a vytrieme ju pierkom. Zalejeme studenou vodou a necháme v chlade asi hodinu. Želatínu zalejeme asi 150 ml vody a necháme asi pol hodinu napučať. Zatiaľ si nakrájame nadrobno vajíčka, salámu a uhorky. V miske zmiešame želatínu s hráškom (aj s vodou) a ostatnými surovinami, prihrejeme – nevaríme. Vyberieme srnčí chrbát z chladu, zlejeme vodu a nalejeme dnu zmes, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke asi 10 hodín tuhnúť.

Jogurtovo ovocná torta

1,5 polievkovej lyžice čírej želatíny

500 ml jahodového jogurtu

200 g jahodového kompótu (alebo čerstvé jahody)

100 g polámaných piškót

Do tortovej formy vlejeme jednu polievkovú lyžicu oleja a zalejeme studenou vodou. Necháme v chlade asi hodinu. Želatínu zalejeme šťavou z kompótu a necháme asi pol hodiny napučať. Potom želatínu vymiešame s jogurtom a nakrájanými jahodami a piškótami. Z tortovej formy vylejeme vodu a nalejeme do nej zmes. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme asi 10 hodín tuhnúť v chlade.

Bryndzové rožky

500 g hladkej múky T650

1 kávová lyžička soli

1 dl oleja

2 dl mlieka

20 g droždia

250 g bryndze

1 vajíčko

3 strúčiky cesnaku

Do mlieka vložíme droždie a vymiešame ho vidličkou. Prilejeme olej. Zmiešame s preosiatou múkou a soľou. Dobre vypracované cesto rozvaľkáme na štvorec (bez kysnutia). Vykrojíme trojuholníky, ktoré plníme plnkou z bryndze (bryndza vymiešaná s vajíčkom a rozlisovaným cesnakom). Stočíme do tvaru rožka, poukladáme na vymastený plech, potrieme studenou slanou vodou. Necháme kysnúť, kým sa nám nevyhreje rúra na 180°C (asi 15 minút). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme doružova – asi 20 minút.

Syrová nátierka

50 g masla

2 vajíčka uvarené natvrdo

100 g tvrdého syra

50 g nivy

1 lyžica nadrobno nakrájanej pažítky, petržlenovej vňate a žeruchy

soľ

Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny. Natvrdo uvarené vajcia očistíme a nakrájame nadrobno. Syr nastrúhame alebo nakrájame na drobné kocky. Premiešame s nakrájanými bylinkami a podľa chuti osolíme. Natierame na sendviče.

Syrové guľky

150 g syru Niva

50 g nastrúhaného Eidamu

100 g tvarohu

1 polievková lyžica bieleho jogurtu

1 lyžica nadrobno posekanej petržlenovej vňate

soľ

Nivu nastrúhame a spolu s tvarohom, jogurtom, soľou a vňaťou vymiešame. Tvarujeme guľky, ktoré obalíme v nastrúhanom Eidame. Guličku potom napichneme špáradlom na krúžok rožka. Vzniknú nám jednohubky.

Pomarančová limonáda

8 pomarančov

2 citróny

6 dl vody

6 kávových lyžičiek kryštálového cukru.

Zmiešame šťavu z pomarančov, citrónov, vodu a cukor. Necháme stáť asi štvrť hodiny a občas premiešame, aby sa cukor rozpustil. Podávame vychladené alebo s ľadom a slamkou.

Miesto 8 pomarančov môžeme použiť aj 4 červené grepy.

Ovocný nápoj

150 ml pomarančového džúsu

150 ml jablkového džúsu

150 ml jahodovej šťavy

30 ml citrónovej šťavy

Všetko rozmixujeme a nalejeme do pohára. Podávame so slamkou.

Foto: autorka

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 3,40 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Ste fakt ozajstná gazdinká, radosť to len čítať- určite z toho fajneho vyskúšame.

    Má u Vás to všetko kto degustovať? Obdivujem všestrannosť.

Pridaj komentár