Ponúkam vám recepty na dobroty, ktoré budeme podávať na sviatočnom stole šibačom.
Ovocná nátierka
300 g mäkkého tvarohu
100 g masla
1 dl sladkej smotany
20 g práškového cukru
250 g zaváraného alebo čerstvého ovocia podľa chuti
Mäkký tvaroh s maslom, cukrom, smotanou vyšľaháme na hladkú hmotu, do ktorej zamiešame vykôstkované zavárané alebo čerstvé ovocie podľa chuti. Chuť môžeme zvýrazniť citrónovou šťavou alebo kôrou.
Syrové vykrajované pečivo
150 g neúdeného syra Eidam
400 g hladkej múky špeciál 00
1 lyžička soli
1 Palmarín
1 lyžička sladkej papriky
1 žĺtok, 1 čajová lyžička mlieka na potretie
rasca na posypanie
Suroviny zmiešame a necháme v zakrytej miske postáť v chlade asi hodinu. Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrojíme rôzne tvary, ktoré položíme na vymastený plech. Potrieme žĺtkom vymiešaným s mliekom, posypeme rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15 minút (radšej kontrolujte).
Vajíčkovo – zeleninová saláma
1,5 polievkovej lyžice želatíny
2,5 dl vody
1 polievková lyžica vegety
4 uvarené vajíčka
1 varená mrkva
100 g šunkovej salámy
2 sladkokyslé uhorky
120 sterilizovaného hrášku
150 g Tatárskej omáčky
150 g bieleho jogurtu
1 polievková lyžica petržlenovej vňate
Do formy na srnčí chrbát nalejeme asi 2 pol. lyžice oleja a vytrieme ju pierkom. Zalejeme studenou vodou a necháme v chlade asi hodinu. Želatínu zalejeme asi 150 ml vody a necháme asi pol hodinu napučať. Zatiaľ si nakrájame nadrobno vajíčka, salámu a uhorky. V miske zmiešame želatínu s hráškom (aj s vodou) a ostatnými surovinami, prihrejeme – nevaríme. Vyberieme srnčí chrbát z chladu, zlejeme vodu a nalejeme dnu zmes, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke asi 10 hodín tuhnúť.
Jogurtovo ovocná torta
1,5 polievkovej lyžice čírej želatíny
500 ml jahodového jogurtu
200 g jahodového kompótu (alebo čerstvé jahody)
100 g polámaných piškót
Do tortovej formy vlejeme jednu polievkovú lyžicu oleja a zalejeme studenou vodou. Necháme v chlade asi hodinu. Želatínu zalejeme šťavou z kompótu a necháme asi pol hodiny napučať. Potom želatínu vymiešame s jogurtom a nakrájanými jahodami a piškótami. Z tortovej formy vylejeme vodu a nalejeme do nej zmes. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme asi 10 hodín tuhnúť v chlade.
Bryndzové rožky
500 g hladkej múky T650
1 kávová lyžička soli
1 dl oleja
2 dl mlieka
20 g droždia
250 g bryndze
1 vajíčko
3 strúčiky cesnaku
Do mlieka vložíme droždie a vymiešame ho vidličkou. Prilejeme olej. Zmiešame s preosiatou múkou a soľou. Dobre vypracované cesto rozvaľkáme na štvorec (bez kysnutia). Vykrojíme trojuholníky, ktoré plníme plnkou z bryndze (bryndza vymiešaná s vajíčkom a rozlisovaným cesnakom). Stočíme do tvaru rožka, poukladáme na vymastený plech, potrieme studenou slanou vodou. Necháme kysnúť, kým sa nám nevyhreje rúra na 180°C (asi 15 minút). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme doružova – asi 20 minút.
Syrová nátierka
50 g masla
2 vajíčka uvarené natvrdo
100 g tvrdého syra
50 g nivy
1 lyžica nadrobno nakrájanej pažítky, petržlenovej vňate a žeruchy
soľ
Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny. Natvrdo uvarené vajcia očistíme a nakrájame nadrobno. Syr nastrúhame alebo nakrájame na drobné kocky. Premiešame s nakrájanými bylinkami a podľa chuti osolíme. Natierame na sendviče.
Syrové guľky
150 g syru Niva
50 g nastrúhaného Eidamu
100 g tvarohu
1 polievková lyžica bieleho jogurtu
1 lyžica nadrobno posekanej petržlenovej vňate
soľ
Nivu nastrúhame a spolu s tvarohom, jogurtom, soľou a vňaťou vymiešame. Tvarujeme guľky, ktoré obalíme v nastrúhanom Eidame. Guličku potom napichneme špáradlom na krúžok rožka. Vzniknú nám jednohubky.
Pomarančová limonáda
8 pomarančov
2 citróny
6 dl vody
6 kávových lyžičiek kryštálového cukru.
Zmiešame šťavu z pomarančov, citrónov, vodu a cukor. Necháme stáť asi štvrť hodiny a občas premiešame, aby sa cukor rozpustil. Podávame vychladené alebo s ľadom a slamkou.
Miesto 8 pomarančov môžeme použiť aj 4 červené grepy.
Ovocný nápoj
150 ml pomarančového džúsu
150 ml jablkového džúsu
150 ml jahodovej šťavy
30 ml citrónovej šťavy
Všetko rozmixujeme a nalejeme do pohára. Podávame so slamkou.
Foto: autorka
Ste fakt ozajstná gazdinká, radosť to len čítať- určite z toho fajneho vyskúšame.
Má u Vás to všetko kto degustovať? Obdivujem všestrannosť.