Aké by to boli Vianoce, keby v kuchyni nevoňala vanilka a škorica, deti si neoblizovali prsty, nosy a iné časti tela zababrané od krému či cesta. Ak by sa vám chcelo vyskúšať aj nové nápady, ponúkame recept.
Počet kusov: 35
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 15 minút
Prísady:
Na cesto:
- 1 balíček Pomocníka na kysnuté cesto Expres Dr. Oetker
- 300 g hladkej múky
- 25 g cukru
- ½ KL soli (3 g)
- 150 ml vody
- 4 PL oleja (40 ml)
- 1 vajce
- ½ KL Citrónovej arómy
- 1 vajce na potretie
Na náplň:
- 500 g jogurtu
- 50 g práškového cukru
- 1 bal. Želatínového stužovača Dr. Oetker
- 100 ml vlažnej vody
Na ozdobenie:
- ½ balíčka Polevy tmavej Dr. Oetker
- 2 zarovnané PL práškového cukru
Ešte potrebujeme:
- Plech na pečenie
- Papier na pečenie
- Váľok
- Formičku snehuliaka
- Štetec
- Cukrárske vrecko s hladkou trubičkou
Príprava:
1. Cesto pripravíme z pomocníka na kysnuté cesto s múkou, cukrom, soľou, vodou, olejom, vajcom a arómou podľa návodu na obale. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Pomocou formičky vykrojíme snehuliakov. Položíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: 3 stupeň
Doba pečenia: asi 15 minút
2. Snehuliakov necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť a pozdĺžne ich rozkrojíme.
3. Na prípravu náplne zmiešame jogurt s cukrom. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do jogurtu. Vložíme na 20 minút do chladničky. Pomocou cukrárenského vrecka nanesieme na spodnú časť snehuliakov ¾ náplne a snehuliakov priklopíme vrchnou časťou. Zvyšnou náplňou vytvoríme malé očká a gombíky.
4. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a vytvoríme zreničky. Klobúk vytvoríme tak, že snehuliakov máčame do polevy. Napokon zľahka poprášime práškovým cukrom.
TIP: Na vykrajovanie mmôžeme použiť aj iné formičky s vianočným motívom.
Foto: Dr. Oetker, autorka