Vajíčka sú výborným zdrojom bielkovín, tukov, vitamínov (A, D, E, B12), minerálov (železa, jódu, fosforu) a aminokyselín, ktoré sú dôležité vo výžive detí. A zároveň obľúbené v ich jedálničku: deťom chutia, ľahko sa prežúvajú, nám sa dobre pripravujú…
Ale tiež sú jedným z častých alergénov, preventívne sa preto odporúča vylúčiť vaječný bielok do prvého roka života dieťaťa. Vaječný žĺtok zase obsahuje vysoké množstvo cholesterolu, na druhej strane však aj antioxidanty ako luteín (žltooranžové farbivo, karotenoid, dôležitý napríklad pre zdravie očí).
Denne jedno vajíčko?
Odborníci na výživu skôr neodporúčajú konzumovať celé vajíčka každý deň. Pre deti sú dosť jedno, dve vajíčka týždenne.
Bábätkám, ktorým zavádzame prvé príkrmy (približne od 6. mesiaca), dávame jedenkrát týždenne žĺtok do zeleninového príkrmu namiesto mäsa. Postupne pridávame do stravy vaječné cestoviny, okolo prvého roku celé vajíčko, vrátane bielka.
Na mäkko radšej nie
Vajíčko musí byť dôkladne tepelne spracované, bielok i žĺtok musí byť tuhej konzistencie, pretože vajíčka patria medzi rizikové potraviny, v ktorých sa môže nachádzať salmonelóza.
Pozor by sme si mali dávať na surové vajíčka napríklad v zmrzline. Majonézy (ani domáce, ani kupované) by vôbec nemali patriť do jedálnička detí, jedine ako pomocník na zahubenie vší vo vlasoch.
Presný vek, od kedy môžeme deťom podávať napríklad vajíčko namäkko, nie je určený, ale podľa MUDr. Kataríny Babinskej, PhD., odborníčky na výživu platí, že čím menšie dieťa, tým väčšie riziko nákazy salmonelózy hrozí.
Recepty, kde môžeme vajíčka použiť na zdravší spôsob
Vajíčka plnené avokádom, šunkou alebo lososom.
Vajíčka plnené avokádom, šunkou alebo lososom