Bordel v žalúdku, bordel v hlave …

Agáta Zemanová 9

Odposluch v MHD

Osoby a obsadenie: Mama a syn (cca 6 – 7r.), idúcky zo školy, decko voľne pohodené s nohami na sedadle, tablet v ruke, slovník všelijaký – pako sem, debil tam, vykrikuje, miestami jačí – niečo na matku, niečo smerom k určite napínavej hre. Niekto by povedal, že má mierny problém s kázňou … mne napadla aj iná súvislosť.

Téma: pojednanie o zdravej strave

Ingimage

„Počuj, ty si včera večer čo jedol? Len tie chipsy?“

„Neviem, si nepamätám.“

„Mne to až ráno došlo, keď si hovoril, že ťa bolí bruško, že ty si asi iné nejedol. Musíš poriadne papať, aby si bol zdravý, z chipsov a chrumiek zdravý nebudeš.“

„Hmm …“ (hra na tablete je zaujímavejšia a nepátrajte, kde sa decko k chipsom na večeru dostalo, tak asi boli doma, ne?

„A dnes si v škole čo mal na obed?“

„Si nepamätám.“

„Polievku a čo? Mäsko? Niečo sladké? A koľko si zjedol?“

„Polovičku.“

„Vidíš, zase si málo jedol. Ráno som ti nanútila Brumíka, na desiatu som ti dala dva tie malé rožteky a BeBe. To si nezjedol. Ale musíš veľa jesť, aby si bol zdravý. Dom máš nakúpené, tak musíš jesť. Kúpila som ti mafiny, čo máš rád, aj ten jogurtík v tom kelímku, aj mäsko tam máš uvarené, tak musíš jesť. Ja neviem kedy si hladný, tak musíš si zobrať sám.“

„Hm …“

Ingimage

Energia na celé dopoludnie

Hovorím si, ou – kde udělali soudruzi chybu?

Jasné, nie sme všetky matky roka a neriešime hlbokomyseľne nutričné zloženie toho, čo hádžeme do nákupného voza, ani sa nemusíme biť do pŕs za dojčenie do maturitného ročníka. Ale trocha súvislostí nezaškodí …

Brumik, Bebe dobré ráno, mafiny a chipsy … akože áno, deti po nich prahnú a my rodičia by sme sa mali zamyslieť nad tým, či je to naozaj to, čo naše deti potrebujú a majú dostávať? Ako často a či vôbec?

Prečítajte si aj: Test detských keksíkov – 20 pohrôm

Samý cukor, samý cukor

Konkrétne u takého Bebe naozaj po zjedení balíčka dostane dieťa energie, ktorú by mohlo využiť aj na celý deň. Problém je však v tom, že to moc nepocíti. Keďže zložením je to samý cukor, čaká dieťa pomerne ostrý výstup inzulínu do závratných výšok a následne jeho prudký pokles.  

Výrobca síce tvrdí, že sacharidy sa uvoľňujú postupne. Pri tomto tvrdení na obale však máte tri hviezdičky, ktoré znamenajú, že toto sa udeje za predpokladu „ vyváženej stravy a zdravého životného štýlu“. 

V preklade, ak okrem tohto skvostu do seba dieťa dostane už len samé zdravé jedlá, veľa zeleniny, žiadne sladené nápoje a ešte si k tomu aj zacvičí. Teda asi ako často? Asi že nikdy?

Pokiaľ vôbec zvažujete, že tento skvost dieťaťu ponúknete na raňajky, či desiatu, tak by ste rozhodne nemali poskytnúť celý balíček, ale napr. len 2 kúsky, mali by ste pridať jogurt – ideálne nesladený a ovocie. A nemali by byť tieto sušienky pravidelným spestrením detského jedálnička.

iStock

 

Brumíkova pitva

Prepáčte, toto som normálne ukradla z českého vyváženého zdravia.

V jednom Brumíkovi 30 gramovom je skoro 10 g cukru. V zložení dominuje múka a to najlacnejšie sladidlo používané v podobných produktoch –  glukózovo – fruktózový sirup, cukor, sušené odstredené mlieko, a v nejakom podiele čokoláda – ale nedopátrate sa v akom, pretože výrobca neuvádza podiel kakaovej hmoty.

Autor tejto pitvy rozobral Brumíka na súčiastky a vyjadril sa ku každej jeho zložke. Zaujímavé je jeho pojednanie o lepku ako o prostriedku k budovaniu závislosti a „zlepšovania“ chuti:

„Lepok zvýrazňuje chuť a nielen z tohto dôvodu ho výrobcovia začali pridávať aj do potravín, kde by sme ho nečakali. Je lacnou a povolenou náhradou glutamátov. Bolo dokázané, že je silne návykový. Prečo teda z potravín odstraňovať niečo, čo nám priláka zákazníka?“

Zaujímavou je tiež spojitosť zvýšenej konzumácie produktov s glukózovo – fruktózovým  sirupom a nárastu obezity u detí, nárastom zubných kazov a ochorení srdcovo – cievneho systému.

Zdroj: istock.com

Nekupujte svojim deťom blafy

A nekŕmte ich podobnými hovadinami, ako je Brumík, rôzne iné keksy, nelejte do nich Jupíky a Kubíky, navarte a upečte im občas niečo doma.

Skúste namiesto keksov pripraviť dieťaťu na desiatu biely plnotučný jogurt, osladený kúskami uvareného jablka so škoricou či hrozienkami, môžete pridať aj lyžičku chia semienok.

Alebo do jogurtu pridajte deťom domáci džem, či kúsky jeho obľúbeného ovocia. Táto kombinácia prinesie dieťaťu naozaj dlhotrvajúcu energiu a veľa prepotrebných živín.

Inak sa nečudujte, že pri takejto dodávke cukrov v strave vaše deti nedokážu obsedieť v škole a sú ako z gumidžúsu, že sú nervózne, keď im niečo zakážete zjesť, niečo takto nechutne nadopované cukrom – je to normálna závislosť. A aj od cukru sa v dnešnej dobe robia odvykacie kúry.

 Spracované s použitím: Vimcojim.cz, bratilicious.com, vyvazenezdravi.cz

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (28 hlasov, priemerne: 4,30 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. “Denná odporúčaná dávka sacharidov je 150g”

    V Afrike ? smile

    A že prečo píšem o tej Afrike ? Nuž 150 g sacharidov je v prepočte 630 kcal alebo 2 600 kJ , teda ak by to mal byť doporučený príjem sacharidov, tak by hradil cca 25 % energetického príjmu,to nechce ani Zlatoš, hladovali by sme smile

    Lenže sacharidy majú hradiť cca 55-60 % energetického príjmu , zoberme si takých Japoncov, ktorí sa dožívajú z priemyselne vyspelých krajín tuším najvyššieho veku a tam z ich energetického príjmu cca 2450 kcal majú prave sacharidy 50- 60 %, tuk 26 -30 % , bielkoviny 14 -20% . Teda sacharidy tvoria u Japonca tak 350 g denne.

    Ako sorry, odporúčam sa najprv naučiť matematikusmile)

  2. niezeby moje dieta zilo na brumikoch a keksoch, avsak vyhlasit kriziacku vypravu proti sladkostiam je nerealne. Ze preco? Tlak reklamy, navstevy babiciek a znamych so sladkymi vecami, uz iba samotna existencia v skolke… Nem exist ubranit sa.

    Snazim sa vsemozne podsuvat dcere zdravsie alternativy alebo domace kolace, len chyba lavky, su jej malo sladke, ech…

    Nastastie ze mi dcera jedava normalne jedla, preto som radikalny boj so sladkostami vzdala, iba obmedzujem.

  3. Nič proti, ale…

    ” Konkrétne u takého Bebe… Keďže zložením je to samý cukor”

    Len ono to má do 30 % cukru.Veľkú časť tvoria sacharidy, ale to nie je cukor, inak by bola aj ryža cukor .

    No a pozor na tie stránky, vyvazené zdravi cz tvrdí aj toto

    “Cukrovka? Zbavte se jí BEZ léků těmito 5 kořeními!!!”

    1. Áno Milan, aj ryža “je” cukor, aj chlieb, aj zemiaky, aj cestoviny, aj knedle. To, že nemajú sladkú chuť, je preto, že obsahujú zložené cukry. Ale z hľadiska metabolizmu robia takmer to isté, čo obyčajný cukor. Denná odporúčaná dávka sacharidov je 150g, Ak si dáte ráno 3 chleby, na obed nášup zemiakov a večer 250g špagiet, koľko je to cukru? Pol kila? A to DENNE. Obezita, imunita v háji, rakovina (tá žije z cukru). Je o tom dosť zdrojov a to nielen zo stránok stypu “ako schudnúť”, ale pozrite si stránky o stravovaní pre fitness a športovcov. Tam to nájdete rozobraté seriózne. Napr. vladozlatos.com. Skúste dať túto linku do prehliadača a preklikajte si výsledky: http://www.google.sk/search

      1. “Denná odporúčaná dávka sacharidov je 150g”
        V Afrike ?
        A že prečo píšem o tej Afrike ? Nuž 150 g sacharidov je v prepočte 630 kcal alebo 2 600 kJ , teda ak by to mal byť doporučený príjem sacharidov, tak by hradil cca 25 % energetického príjmu,to nechce ani Zlatoš, hladovali by sme
        Lenže sacharidy majú hradiť cca 55-60 % energetického príjmu , zoberme si takých Japoncov, ktorí sa dožívajú z priemyselne vyspelých krajín tuším najvyššieho veku a tam z ich energetického príjmu cca 2450 kcal majú prave sacharidy 50- 60 %, tuk 26 -30 % , bielkoviny 14 -20% . Teda sacharidy tvoria u Japonca tak 350 g denne.
        Ako sorry, odporúčam sa najprv naučiť matematiku)

        1. Tou poslednou nafúkanou vetou ste to zabili. 🙁
          Naopak: 150g denne odporúča AJ Zlatoš – ale ako HORNÚ hranicu.
           
          Ak chcete toho Zlatoša, tu je celkový odporúčaný pomer
          https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/rozdelenie-sacharidov.html
          Sacharidov tam je od 15 do 25%
           
          A tu sú tie gramy:
          https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html
          150g je pre ľudí, ktorí ich potrebujú VEĽA. On hovorí o bežnom strope 100g denne. Pre tých, čo si vyladili výživu, 50g denne.
           

           
          Pre ostatných čitateľov
           
          ešte raz odkaz na článok o rozdelení stravy: Na sacharidy tam veľa miesta nezostáva: https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html
           
          Slovákom často citujem práve Vlada Zlatoša, lebo ostatné zdroje (napr. Mark Sisson) sú po anglicky a to je pre mnoých bariéra.
           
          Samozrejme, strop sacharidov (či už 150g, 100g denne alebo menej) je individuálny, podľa hmotnosti, zdravotného stavu atď. Ale kozumácia 300g alebo 600g sacharidov denne je niečo, čo dlhodobo nemôže fungovať a telo to ani neunesie. Dlhotrvajúce zápaly (prispieva k nim práve cukor), imunita (áno, vypína ju práve cukor), rakovina (živí ju cukor), nadváha (zlý pomer prijímaných tukov a cukru), cukrovka, ADHD a hyperaktivita, agresivita u detí aj dospelých. Blog má pravdu a Brumík a BeBe u školáka sú príklad za všetko. Tiež si “nezabudnite” dať večer 600g pizzu alebo veľký domáci koláč z rúry.
          Zo sacharidov je rýchla energia (napr. na pokrytie krátkodobého stresu alebo záťaže). Dlhodobá energia a výkonnosť je z príjmu tukov, nie z cukru. Veľmi odporúčam naštudovať si viac či už z toho blogu, alebo z iných zdojov. Na papieri vyšla kniha https://www.google.sk/search?q=mark+sisson+pravek%C3%BD+pl%C3%A1n, ktorú napísal bývalý vrcholový športovec.

          1. Však ten zlatoš ma v tom grafe, čo si mi dal ako prvý link 40 % sacharidov v strave / 15 % rýchle, 25 % pomalé, stale sú to sacharidy / takže čo už ani nevidíš ?
            https://www.vladozlatos.com/project/files/pages/1027/graf-sacharidy-tucnota.jpg
            A ano, v druhom linku ma max 100g sacharidov denne, no ale ak to má byť 40 % , tak to znamená, že sacharidy by hradili 420 Kcal tuky cca 1100 kcal,vivat Afrika, ešte aj tí Japonci majú podstatne kalorickejšiu stravu .)
            Pre Tvoje info – Zlatoša už vyvratili aj na Sme, podobný prípad ako Bukovský, toho tu prestala redakcia Babetka davať po mojich upozorneniach, ako zavádza. Takže nemusíš citovať, hlavne sa douč matematiku, fyziku a chémiu…

          2. Áno prepáčte chybu, pre malé písmo som si druhú kategóriu nevšimol. Ďakujem za pozornú pripomienku.
             
            Príjem daného objemu sacharidov stačí, pretože naše telo si ostatok potrebnej glukózy vytvára z tukov podľa potreby, procesom zvaným glukoneogenéza. Telo nezavalené bremenom prijatých cukrov má čas “upratovať” – hojiť zápaly, vylučovať škodliviny. Naopak, pri veľkom dennom objeme cukrov časť nespracovaných škodlivín odkladá to tuku. No a pri vysokom príjme sacharidov je minimálna šanca, že sa k ich odbúraniu bude môcť vrátiť.
             
            Dalo by sa mnoho napísať. Nejde o Zlatoša, ale o nízkosacharidovú stravu ako takú. Čo píše Vlado Zlatoš, je pre mňa logické, podkladá to výskumami z celého sveta a zďaleka nie je sám. Všimnite si pod každým blogom súbor odkazov na zdroje. Citujem práve jeho kvôli slovenským čitateľom, ale nie som nastavený špeciálne na neho. Bukovského nesledujem, po naštudovaní vecí som presvedčený, že čisté vegetariánstvo/vegánstvo dlhodobo nefunguje. Vyvrátenie Zlatoša na SME som nenašiel, ale našiel som ako SME vyvracali megaaskorbickú liečbu. Odmietli sa rozprávať s autorom a zodpovedať na jeho námietky. Vlastne nič nevyvrátili, iba chceli urobiť taký článok naoko. Úroveň kvality obsahu SME má dlhodobo problémy.
             
            Ostatným čitateľom som v predchádzajúcom príspevku napísal, že paleo spôsob stravovania je primárne založený na tukoch. Tie obsahujú 2-násobok energie ako sacharidy. Aj na to sú články, ale linky už nedávam.
            Mne a ľuďom okolo paleo strava (nízkosacharidová) pomohla, preto sa s touto vedomosťou rád delím. Blog je celkom trefný a my dvaja môžeme zostať pri prvej odpovedi, že áno, aj ryža je sacharid a že z nej sa nechudne, ako sa to mnohým ľuďom zdá
            Prajem Vám pekný deň.

          3. No konečne sme sa niekam posunuli.
            Iste, ak niekomu pomože nejaká dieta, je to fajn, ja len, že nízkosacharidová dieta sa pred cca 100 rokmi skúšala prave u diabetikov a vysledky neboli v poriadku, aj keď sa miesto zvyšenia bielkovín zvyšili tuky.Preto sa dnes aj u diabetikov I typu ponecháva vysoký obsah sacharidov v strave / cca tých 50 % / a radšej sa to vyvažuje inzulínom. Ketogénna dieta u nich neposobí, posobí ale na II typ cukrovky, kde pri drastickom znížení energetického obsahu bola aj spozorovaná remisia. K urovni SME – vynikajúci je tam pjotr, Tomáš Paulech, Marian Janoš/ ten vyvratil aj Rostasa ohľadom jeho člankov o rakovine v Zem a vek/na to sa autorka v babetku samozrejme nechyta a ani jej to nevyčítam Len by som bol nerad, aby sa tu viedli zase nejaké vyživové vojny. Ohľadom toho vitamínu C – zaujímavé je toto.
            paulech.blog.sme.sk/c/350687/genetika-sipkoveho-caju-alebo-ako-sme-prisli-o-vitamin-c.html

Pridaj komentár