Jedy v potravinách: Pozor na tieto škodlivé látky

redakcia 0

Pri spracovaní rôznych druhov potravín sa používajú technológie, ktoré vytvoria chutné, ale niekedy aj nezdravé, dokonca zdraviu škodlivé potraviny. Je to tým, že pri ich výrobe sa používajú rôzne farbivá, prísady, zahusťovadlá, konzervačné látky.

Všetci radi jeme. Chlieb, mäso, mliečne výrobky, ovocie, zeleninu, cestoviny, sladkosti. Ale ako rozoznať to, čo je pre nás a naše deti nebezpečné?

V článku sa dozviete:

  • Ktoré látky v potravinách sú nebezpečné? – zoznam
  • Popis a vysvetlenie škodlivých látok v skratke
  • Tipy ako sa im vyhnúť

canva

Medzi najnebezpečnejšie látky v potravinách patria:

  • alfatoxíny
  • ťažké kovy
  • éčka – prísady do potravín
  • karcinogény
  • mykotoxíny
  • nitráty (dusičnany)
  • pesticídy
  • psychofarmaká
  • rastové hormóny

Alfatoxíny: plesne v orechoch, arašidoch a sušenom ovocí

Alfatoxíny sú veľmi účinný jed, ktorý vytvára pleseň Aspergillus flavus. Objavuje sa v arašidoch, orieškoch, pistáciách, sóji, sušenom ovocí a výrobkoch z týchto surovín.

Naštastie, dnes sú už v EÚ určené limity a kontroly. Avšak, pri nedodržaní ochrannej doby od postreku sa môžu tieto látky objaviť na plodoch. V potravinách sa objavujú vo veľmi nepatrnom množstve. Spôsobuje rôzne bolesti, výrazne oslabuje imunitný systém organizmu a spôsobuje taktiež rakovinu. Tieto látky môžu spôsobiť aj astmu, alergie, ale aj neplodnosť.

Tip ako sa alfatoxínom vyhnúť: kupovať celé jadrové orechy, skladovať v chlade a suchu, pri náznaku plesne nejesť.

Ťažké kovy: ortuť v rybách, olovo, kadmium

Ťažké kovy – ortuť, kadmium a olovo patria medzi najjedovatejšie chemické látky, ktoré sa môžu dostať do nášho jedálnička. Telo ich vylučuje veľmi pomaly, takže sa môžu ukladať v tkanive až do nebezpečne vysokých hodnôt.

Mäso veľkých dravých rýb (žralok, veľký tuniak) môže obsahovať najvyššie koncentrácie ortuti aj ak sú regulované konkrétnymi limitmi v EÚ. Ľudia by ich mali zaraďovať do jedálneho lístka len zriedka. Podľa odborníkov by sa im mali vyhýbať tehotné ženy, pretože zvyšky chemických látok v mäse môžu poškodiť plod.

Obmedzuj konzumáciu – pre možnosť zvýšenej ortute v:

mečúň, žralok, marlín, veľká (king) makrela, štuka, tuniak

Éčka – prísady do potravín

Prísady do potravín sú látky, ktoré majú predlžovať trvanlivosť potravín, ich vzhľad, chuť, ale i zvyšovať ich výživovú hodnotu. Aby sa mohli používať, musia byť dokázateľne bezpečné, účinné a nevyhnutné. Prísady schválené všetkými krajinami Európskej únie sú označené písmenom E a číslom. „E-číslo“ je teda iba označenie schválenej látky a bezpečnosť sa posudzuje jednotlivo. Patria sem: 

  • Konzervačné látky – dusitany a dusičnany – E249-52, kyselina benzoová a benzoáty – E220-28, antioxidanty – kyselina askorbová/askorbáty – E300-4, BHA/BHT – E320-21
  • Farbivá – tartrazín E102, chinolinová žltá E104, kadmiová žltá E110, červeň repná E162, karamel E150.
  • Príchute – glutamát sodný 621, glutamát draselný 622, inozinát sodný 631.
  • Emulgátory, stabilizátory a zahusťovadlá – guar E412, arabská guma E414, pektín E440, celulóza E460, lecitín E322, glycerol E422.

Zápory používania týchto látok sú: farbenie a ochucovanie môže zakryť nižšiu kvalitu potraviny; citlivé osoby môžu mať nežiaducu reakciu na prísady, ako je tartrazín a kyselina benzoová.

Odporúčanie a zásady pre nákup potravín:

Preferuj jednoduchosť a kratší zoznam surovín, známe názvy, menej ultra-spracovaných potravín.

Prečítaj si viac: Éčka v potravinách. Ktoré sú potrebné a ktoré nám škodia?

Karcinogény: pozor na spálené mäso

Karcinogény sú látky, ktoré môžu vyvolať zhubné nádorové bujnenie v živých tkanivách. Mnohé dôkazmi podložené alebo podozrivé karcinogény sú chemické látky používané v priemysle, obsiahnuté vo výfukových plynoch alebo tabakovom dyme.

Karcinogénom sú aj nitrizamíny, ktoré sa v žalúdku vytvárajú z dusitanov, spracovaného mäsa (údeniny) alebo sú v spálenom mäse.

Praktické odporúčania ako sa karcinogénom vyhnúť:

  • Nepeč jedlo dočierna, ale dozlata. Marinovanie ( napr. olej + bylinky + kyslé prostredie) znižuje tvorbu HCAs; pri spálení odstraň zuhoľnatené časti.
  • Údeniny s mierou: kombinuj so zeleninou/ovocím s vitamínom C.
  • Pestrá strava: striedaním zdrojov znižuješ dlhodobú expozíciu jednej látke; umývaj a šúp ovocie, zeleninu.

Ďaľšie škodlivé látky

Mykotoxíny– sú substancie, ktorých príčinou vzniku sú rôzne plesne. Typickým príkladom sú orechy, na ktorých sa pleseň objavuje veľmi často. Orechy by sa mali skladovať v chlade a v suchu. Ak zistíme len náznak plesne, takéto orechy nekonzumujeme. Tieto látky môžu spôsobiť zažívacie ťažkosti, niekedy otravu.

Nitráty (dusičnany) – sú chemické zlúčeniny obsahujúce dusík, ktoré sa vyskytujú v niektorých potravinách a často sa pridávajú ako konzervačné činidlo k mäsu a mäsovým výrobkom. Vo veľkej miere sa využívajú v poľnohospodárstve ako hnojivo. Potom sa vyplavujú a presakujú do vodných tokov a zdrojov pitnej vody. Nitráty môžu spôsobiť zažívacie ťažkosti, niekedy aj rakovinové bujnenie.

Pesticídy – sú chemikálie používané v poľnohospodárstve na ochranu plodín pred zničením a pred škodcami. Všetky pesticídy majú svoj interval zberu – čas medzi poslednou aplikáciou chemických látok a zberom úrody. Ten zaručuje, že v čase, keď sa úroda dostáva ku spotrebiteľovi, hladiny pesticídov klesnú na príslušné maximálne povolené hodnoty. Interval zberu sa líši podľa rôznych plodín a typu pesticídu, ktorým boli ošetrené.

Pri nedodržaní ochrannej doby od postreku sa môžu tieto látky objaviť na plodoch. V potravinách sa objavujú vo veľmi nepatrnom množstve. Tieto látky môžu spôsobiť astmu, alergie, ale aj neplodnosť. Dobrou správou je, že v poslednom výročnom reporte EÚ (vzorky 2023) vychádza veľmi nízky podiel nevyhovujúcich vzoriek (-1 % ).

Zakázané jedy v potravinách v rámci EÚ

Psychofarmaká sú ukľudňujúce preparáty, ktoré dostávajú zvieratá. Väčšinou sa môžu vyskytnúť v kuracom alebo bravčovom mäse. Európska únia v roku 2006 zakázala používanie týchto látok.

Rastové hormóny – sú preparáty používané v živočíšnej výrobe k rýchlemu rastu zvierat. Podľa niektorých expertov zostávajú ich zvyšky v mäse. Používanie týchto hormónov na podporu rastu a priberanie je v Európskej únii zakázané od roku 1988. Existujú však dôkazy, ktoré potvrdzujú, že ani zákon úplne nezastavil podávanie týchto hormónov zvieratám. Môžu byť rakovinotvorné, u mužov narúšajú tvorbu spermií a u žien menštruačný cyklus.


 

 

Zdroje:

Commission Regulation (EU) 2023/915 of 25 April 2023 on maximum levels for certain contaminants in food and repealing Regulation.

European Food Safety Authority (EFSA). The 2023 European Union report on pesticide residues in food

Jedlo ako jed, jedlo ako liek, Reader’s Digest Výber, 1998

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár