Mäso a syry v detskej strave

Iveta Haulíková 5

Mäso je jednou z prvých potravín, ktoré by mali byť zavedené do detskej stravy po štvrtom mesiaci alebo v priebehu piateho mesiaca veku dieťaťa. Mäso je bohaté na železo a bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Obsahuje aminokyseliny potrebné pre stavbu tkaniva a mnoho ďalších látok, ktoré sú dôležité pre podporu rastu a vývoj motorických schopností dieťaťa. Obsahuje tiež esenciálne aminokyseliny, ktoré môže telo čerpať len prostredníctvom výživy, pretože si ich nie je schopné tvoriť samo. 

Na začiatku podávania príkrmov je vhodné použiť ľahšie stráviteľné druhy mäsa, ako je jahňacie, králičie alebo kuracie mäso, a potom pokračovať s červeným mäsom, aby sa postupne zaviedli do výživy všetky druhy mäsa. Pestrosť vo výbere mäsa je pre detský organizmus veľmi dôležitá. 

S každým novým druhom mäsa začíname tak, že vyskúšame najprv malé množstvo. Je to preto, aby si dieťa mohlo zvyknúť na novú chuť a aby sa overil výskyt prípadných alergií alebo intolerancie.

Treba však mať na pamäti, že sa dieťa musí najskôr naučiť mäso správne tráviť, čo pre neho nie je zo začiatku vôbec jednoduché, najmä kvôli pevným svalovým mäsovým vláknam. Práve preto sa na začiatku používa mäso vo forme pyré.

Správna príprava čerstvého mäsa pre malé deti

Na prípravu kvalitných pokrmov pre deti je potrebné zadovážiť si nemrazené čerstvé chudé mäso, najlepšie z ekologického chovu. Mäso by sa malo pripravovať varením v pare.  Varenie mäsa vo vode vhodné nie je, keďže takýmto varením sa rozptyľujú bielkoviny a minerálne látky do vody, v ktorej sa mäso varí. Následne je potrebné mäso nasekať najemno, prípadne rozmixovať, podľa veku dieťaťa. Pri príprave čerstvého mäsa pre malé deti si dajte pozor najmä na minimalizovanie vzduchových bublín vznikajúcich pri rozmixovávaní mäsa, ktoré môžu u dieťaťa predčasne vyvolávať pocit sýtosti, ako aj na správnu hygienu počas celej prípravy.

Syr v detskej strave 

Kvalitné syry sú veľmi dôležitou súčasťou výživy malých detí. Syr je možné považovať za potravinu bohatú na nasýtené tuky, ktorých príjem v strave musí byť kontrolovaný, najmä v prípade detí. Z tohto dôvodu je vhodné vyberať pre deti také druhy syrov, ktoré majú málo tuku a neobsahujú žiadne konzervačné látky ani polyfosforečnany. 

Syry je nevyhnutné zavádzať do výživy dieťaťa predovšetkým preto, že ponúkajú, rovnako ako mäso, bielkoviny vysokej biologickej hodnoty, ktoré dieťa nevyhnutne potrebuje pre svoj zdravý vývoj. Ďalším dôvodom je ideálny pomer vápnika v syroch, ktorý je veľmi dôležitý práve v tomto rastovom období dieťaťa. Jeho vplyv je dôležitý nielen pre vývoj kostí, ale aj pre zdravý rast zubov dieťaťa.

Pri postupnom prechode od mliečnej výživy na pestrejšiu stravu môže dôjsť k nedostatku vápnika v detskom organizme. Preto je dôležité so znižovaním množstva prijímaného mlieka nahradzovať tento zdroj vápnika iným, na čo sú vhodné aj syry. Pri zavádzaní syrov do stravy dieťaťa je potrebné dávať veľký pozor na konzervačné látky a polyfosforečnany, ktoré sa štandardne v syroch vyskytujú, pretože práve tie bránia absorbovaniu vápnika do organizmu. Z tohto dôvodu by ste mali vyberať len také syry, ktoré sú určené špeciálne na výživu malých detí. 

Spracované z materiálov poskytnutých na tlačovej konferencii k téme výživy spoločnosťou Plasmon, producentom špeciálnych potravín pre deti vo veku 0-3 rokov. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (7 hlasov, priemerne: 4,40 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Občas mne mrzí, když čtu, že stačí pouze kojit. Jo jo tak tohle mám vyzkoušené na vlastní kůži!!! Můj syn měl reflux a tak jsem se, když mu bylo 8 měsíců, dostala s ním na gastroenterologii. Jedna z prvních otázek paní doktorky byla: “a dáváte mu maso?” a já, že ne proč když ho kojím. Dlouhosáhle mi vysvětlovala, že kojení nestačí atd a že mi to měl říct můj pediatr Cry jaj a to bylo v roce 2008!!!

     

    Takže žádná novinka. Jen věci o kterých kompetentní ví, ale někdy se k nám matkám nedonesou. A protože mám druhé dítě, tak si na stravu dávám větší pozor a už vím co děti můžou a co né, prostě zkušená matka zwinker

     

    Například vím, že si musím dávat velký pozor co koupím v supermarketu ať se už jedná o sýry (které jsou plné Eček, které malé děti nesmí ať už barviv nebo konzervantů) – v podstatě žádný tavený sýr děti nesmí!! ať už se jmenuje jakkoliv. Existuje jediné vodítko – musí být uvedený věk dítěte na obalu v rozmezí od 4 do 36 měsíce – pak je to bezpečné. U všech ostatních potravin musí matka (nebo otec) číst etikety a řešit jestli je potravina vhodná nebo nevhodná pro malé dítě. Podívat se co obsahují Vámi kupované potraviny můžete na stránce http://www.chemievjidle.cz

     

    A prosím argumet, že my jsme taky jedli normální jídlo a jak jsme vyrostli pro sím neeeeeeee! Když my jsme vyrůstali, tak byly přísné normy na potraviny a omezený trh. Se vztupem do Evropské unie se uvolnily normy, na trh přišli výrobky z celého světa a právě proto se zavedli speciální velmi přísné normy pro výživu dětí do 3 let. Aby byly chráněny!!!

  2. Ziadna blbost, len vy ste neinformovane, totiz PRIKRMY tj aj maso, syry (nie vsetky ale vhodne pre tento vek) atd je treba zacat podavat max do konca 6 mesiaca aj dojcenym detom, kvoli imunologickemu oknu, ktore je medzi 4 a 6 mesiavcom, kedy babatka musia prist do styku aj s inou potravou ako len mliekom ci materskym mliekom, nech sa paci MUDr. Cierna, sefka detskej gastroenterologie:

     

    http://www.webnoviny.sk/zdravie/nespravne-stravovanie-dojciat-sa-moz/485436-clanok.html

     

    Najoptimálnejšou stravou pre dojča je prirodzene materinské mlieko. Iveta Čierna z 2. detskej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Detskej fakultnej nemocnice v Bratislava odporúča exkluzívne dojčenie do šiestich mesiacov života. Potom je však už materinské mlieko z hľadiska nutričného zloženia pre dieťa nedostatočné. Doplnkovú stravu je možné dieťaťu podávať podľa jeho psychomotorickej a fyziologickej zrelosti, čo nastáva najskôr v štvrtom mesiaci života.

     

    “Optimálne obdobie na začatie komplementárnej výživy u zdravého dojčaťa nie je skôr ako v 17. týždni a nie neskôr ako v 26. týždni,” uviedla MUDr. Iveta Cierna.

  3. NO PRESNE, to co za blbost s tym mäsom????? Najskor od 6mesiaca, niekto vylucne koji aj 7mesiacov a deti su ukrutne zdrave a spokojne. Poznam!

    A este som nenasla v clanku o aky vek dietata sa jedna – pridavanie syrov???????????

    Cit: Ďalším dôvodom je ideálny pomer vápnika v syroch, ktorý je veľmi dôležitý práve v tomto rastovom období dieťaťa.

    V akom rastovom obdobi presnejsie???????

    Tiez sa mi zda ze v poslednej dobe su tu akesi nepresne polemizujuce a filozoficke clanky pri ktorych cakam pointu a konci sa ze – ani neviem o com som citala 🙂

    Pardon Rodinka – to kto vam tie clanky pise???

  4. hmm.. velmi rada by som bola, keby bolo k tym syrom pisane konkretnejsie.. i ked samozrejme nie je mozne pisat konkretnu znacku – i ked by to bolo pre mna jednoduchsie, ale aj tak, ci tvrde syry, alebo tavene.. a napr. bambino a pod..

  5. Ja som uz po prvej vete prestala citat- maso od 4 ci 5 mesiacov??? EekA kde je vylucne kojenie pocas prvych 6 mesiacov odporucane WHO? Staci sa pozriet na zdroj: Tlacova konferencia vyrobcu potravin pre deti – niet sa co cudovat, ti by najradsej nase deti nakrmili kadecim uz od narodenia, hlavne ze to dobre spropaguju a rodicia kupia. Tak taketo info si na rodinke neprosim, uprednostnujem odporucania pediatrov.

Pridaj komentár