Recepty od 7. mesiaca

Silvia S. 1

Po prvých receptoch od 5. mesiaca prinášame ďalšie tipy do „bábätkovskej“ kuchyne. Dobrú chuť!

iStock

Jablkovo-suchárové pyré

  • 2 sucháre 
  • 75 ml dojč. alebo materského mlieka
  • 75 ml vody
  • 1/2 jablka (cca 75g)

Sucháre rozmrvíme a prelejeme horucim mliekom, ktoré sme spolu s vodou prevarili. Všetko dobre premiešame. Očistené jablká nastrúhame a pridáme k suchárovej mase. Necháme vychladnúť.

Vločková kaša s ovocím

  • 1 PL vločiek 
  • materské mlieko/formula (podľa potreby)
  • 1 jablko

Vo vode uvaríme vločky, scedíme a pridáme trochu mlieka. Uvaríme kašu, v ktorej podusíme nastrúhané jablko. Túto kašu podľa chuti varíme s inými druhmi ovocia alebo zeleninou.

Ovocno-zeleninové kombinácie

  • petržlen a jablko alebo hrášok
  • zemiaky a brokolica, jablko alebo špenát
  • karfiol a mrkva
  • mrkva a zemiaky
  • sladké zemiaky a petržlen
  • sladké zemiaky a jablko
  • karfiol a brokolica
  • cukina a banán
  • marhuľa a hruška

Krupicová kaša s hruškami

  • 75 ml dojč. alebo materského mlieka
  • 75 ml vody
  • 25 g krupice 
  • 1/2 zrelej hrušky (cca 75g)

Mlieko spolu s vodou uvaríme a za stáleho miešania prídame krupicu. Chvíľku povaríme, platničku vypneme a kašu necháme za stáleho miešania napučať. Očistenú hrušku nastrúhame a vmiešame do kaše. Necháme vychladnúť.

Obmena: ryžová kaša s ovocím

Podobné kaše pripravíme aj s ryžou a kombinujeme s ľubovolným ovocím. Ryža musí byť dostatočne mäkká. V prípade, že je kaša málo sladká, pridáme viac ovocného pyré.

Prečítajte si tiež: 7-dňové obedové menu pre bábätká od 6 mesiacov

Slepačí vývar

  • 1 sliepka (resp. kura)
  • 2 petržleny
  • 3 mrkvy
  • 1 pór
  • 3 stonky petržlenovej vňate

Sliepku rozkrájame na 8 kusov a zbavíme tuku. Zeleninu umyjeme a očistíme. Sliepku dáme do veľkého hrnca, zalejeme vodou, aby v nej bola sliepka ponorená a zakrytá a privedieme do varu. Počas varenia zbierame vytvorenú penu, ktorú odstraňujeme. Pridáme zeleninu a varíme na miernom ohni asi 3 1/2 hodiny. (V prípade, že chcete slepačie prsia jesť, vyberte ich cca po 90 minútach von, ináč budú príliš suché.) Polievku cez noc necháme v chladničke stáť a ráno odstránime stuhnutý tuk. Polievku scedíme a dochutíme.

Slepačie variácie

Slepačie mäso môžeme kombinovať s (so): uvarenými zemiakmi a brokolicou, uvareným karfiolom a brokolicou, uvarenou mrkvou a hráškom, uvarenou cukinou, prípadne kombináciou viacerých druhov zeleniny, uvarenou cestovinou a zeleninou, uvarenou celozrnnou ryžou a zeleninou a podobne.

Kuracie mäso s ryžou a zelenou fazuľkou 

  • podľa potreby zelenú fazuľku
  • celozrnná ryža
  • jablková štava
  • slepačie mäso

Fazuľku pripravíme na pare. Ryžu uvaríme vo vode. Kuracie mäso uvarené vo vode nakrájame na malé kúsky. Podľa potreby všetko spolu rozmixujeme a prepasírujeme. Na zriedenie použijeme jablkovú šťavu.

Zelená omáčka (z mladej fazuľky)

  • 175 g cukiny
  • 50 g zelenej fazuľky
  • 2 PL slepačieho vývaru (pozri vyššie)

Cukinu a fazuľku očistíme, umyjeme a nakrájame na kúsky. Paríme asi 8-10 minút. Rozmixujeme spolu so slepačím vývarom. Podávame s ľubovolnou cestovinou, zemiakmi alebo mäsom; podľa potreby rozmixujeme. 

Prečítajte si tiež: Najobľúbenejšie večerné kaše pre bábätko od 6 mesiacov

Dezerty

– dusené jablká (v neskoršom veku ochutené pomarančovou štavou)

– zapekané banány s jablkami alebo hruškami (v neskoršom veku ochutené pomarancovou štavou)

– rozmixované banány s mliekom

– jablkový kompót s piškótami 

– hruškový kompót so suchárom

Podobne možno upraviť aj iné druhy ovocia. V neskoršom veku dochutiť pomarančovou šťavou , zahustiť suchárom, piškótami alebo uvarenými vločkami.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (34 hlasov, priemerne: 3,70 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár