Po prvých receptoch od 5. mesiaca prinášame ďalšie tipy do “bábätkovskej” kuchyne. Dobrú chuť!
Jablkovo-suchárové pyré
- 2 sucháre
- 75 ml dojč. alebo materského mlieka
- 75 ml vody
- 1/2 jablka (cca 75g)
Sucháre rozmrvíme a prelejeme horucim mliekom, ktoré sme spolu s vodou prevarili. Všetko dobre premiešame. Očistené jablká nastrúhame a pridáme k suchárovej mase. Necháme vychladnúť.
Vločková kaša s ovocím
- 1 PL vločiek
- materské mlieko/formula (podľa potreby)
- 1 jablko
Vo vode uvaríme vločky, scedíme a pridáme trochu mlieka. Uvaríme kašu, v ktorej podusíme nastrúhané jablko. Túto kašu podľa chuti varíme s inými druhmi ovocia alebo zeleninou.
Ovocno-zeleninové kombinácie
- petržlen a jablko alebo hrášok
- zemiaky a brokolica, jablko alebo špenát
- karfiol a mrkva
- mrkva a zemiaky
- sladké zemiaky a petržlen
- sladké zemiaky a jablko
- karfiol a brokolica
- cukina a banán
- marhuľa a hruška
Krupicová kaša s hruškami
- 75 ml dojč. alebo materského mlieka
- 75 ml vody
- 25 g krupice
- 1/2 zrelej hrušky (cca 75g)
Mlieko spolu s vodou uvaríme a za stáleho miešania prídame krupicu. Chvíľku povaríme, platničku vypneme a kašu necháme za stáleho miešania napučať. Očistenú hrušku nastrúhame a vmiešame do kaše. Necháme vychladnúť.
Obmena: ryžová kaša s ovocím
Podobné kaše pripravíme aj s ryžou a kombinujeme s ľubovolným ovocím. Ryža musí byť dostatočne mäkká. V prípade, že je kaša málo sladká, pridáme viac ovocného pyré.
Prečítajte si tiež: 7-dňové obedové menu pre bábätká od 6 mesiacov
Slepačí vývar
- 1 sliepka (resp. kura)
- 2 petržleny
- 3 mrkvy
- 1 pór
- 3 stonky petržlenovej vňate
Sliepku rozkrájame na 8 kusov a zbavíme tuku. Zeleninu umyjeme a očistíme. Sliepku dáme do veľkého hrnca, zalejeme vodou, aby v nej bola sliepka ponorená a zakrytá a privedieme do varu. Počas varenia zbierame vytvorenú penu, ktorú odstraňujeme. Pridáme zeleninu a varíme na miernom ohni asi 3 1/2 hodiny. (V prípade, že chcete slepačie prsia jesť, vyberte ich cca po 90 minútach von, ináč budú príliš suché.) Polievku cez noc necháme v chladničke stáť a ráno odstránime stuhnutý tuk. Polievku scedíme a dochutíme.
Slepačie variácie
Slepačie mäso môžeme kombinovať s (so): uvarenými zemiakmi a brokolicou, uvareným karfiolom a brokolicou, uvarenou mrkvou a hráškom, uvarenou cukinou, prípadne kombináciou viacerých druhov zeleniny, uvarenou cestovinou a zeleninou, uvarenou celozrnnou ryžou a zeleninou a podobne.
Kuracie mäso s ryžou a zelenou fazuľkou
- podľa potreby zelenú fazuľku
- celozrnná ryža
- jablková štava
- slepačie mäso
Fazuľku pripravíme na pare. Ryžu uvaríme vo vode. Kuracie mäso uvarené vo vode nakrájame na malé kúsky. Podľa potreby všetko spolu rozmixujeme a prepasírujeme. Na zriedenie použijeme jablkovú šťavu.
Zelená omáčka (z mladej fazuľky)
- 175 g cukiny
- 50 g zelenej fazuľky
- 2 PL slepačieho vývaru (pozri vyššie)
Cukinu a fazuľku očistíme, umyjeme a nakrájame na kúsky. Paríme asi 8-10 minút. Rozmixujeme spolu so slepačím vývarom. Podávame s ľubovolnou cestovinou, zemiakmi alebo mäsom; podľa potreby rozmixujeme.
Prečítajte si tiež: Najobľúbenejšie večerné kaše pre bábätko od 6 mesiacov
Dezerty
– dusené jablká (v neskoršom veku ochutené pomarančovou štavou)
– zapekané banány s jablkami alebo hruškami (v neskoršom veku ochutené pomarancovou štavou)
– rozmixované banány s mliekom
– jablkový kompót s piškótami
– hruškový kompót so suchárom
Podobne možno upraviť aj iné druhy ovocia. V neskoršom veku dochutiť pomarančovou šťavou , zahustiť suchárom, piškótami alebo uvarenými vločkami.
Ryža vo zvýšenej miere môže spôsobiť u malých detí skor zapchu, tak veľa treba popri tom piť.(: