Raňajky
Jednoduché dolky
Potrebujeme
5 dl mlieka, 50 g práškového cukru, 15 g droždia, 2 vajcia, medzi prsty soli, 400 g hladkej múky (nie 00), olej na pečeniePostup
V mlieku rozmiešame cukor a droždie. Pridáme soľ, vajcia, múku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť asi 2 hodiny. Do dolkovej (môže byť aj na volské oká) formy vlejeme olej. Do každej jamky potom dáme asi 1 pol. lyžicu cesta a opečieme z oboch strán. Upečené posypeme práškovým cukrom.
Obed
Lacná polievka a bravčové marinované v mlieku
Potrebujeme
Na polievku: 750 ml vody, 750 ml mlieka, soľ, 1 vajíčko, rasca, 6 krajcov chleba, 2 pol. lyžice hl. múky.
Na mäso: 500 g bravčového stehna, 150 ml mlieka, 2 pol. lyžice octu, soľ, mleté čierne korenie, tymián, majoránka, bobkový list.Postup
Polievka: Chlieb nakrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou, osolíme, pridáme korenie a varíme pod pokrievkou asi 15 minút. V inom hrnci si vymiešame mlieko, hladkú múku a vajíčko. Do mlieka potom precedíme cez husté sito precedíme vodu z chleba. Necháme asi 2 – 3 minúty za stáleho miešania.
Mäso: Mlieko prevaríme a necháme vychladnúť. Zmiešame s ostatnými surovinami a polejeme touto marinádou nakrájané mäso na kocky. Necháme postáť asi 2 hodiny. Potom mäso vyberieme z marinády a opečieme zo zo všetkých strán na rozpálenom oleji. Podusíme podliate asi 1 dl vody asi 15 minút. Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Sendvič s nivou
Potrebujeme
1 sendvič, 200 g nivy, kečup, petržlénová vňaťPostup
Sendvič nakrájame na krajce o hrúbke asi 1 cm. Potrieme ich zľahka kečupom. Kečup potom posypeme nadrobenou Nivou a nakrájanou petržlénovou vňaťou. Položíme na pekáč a necháme zapiecť asi 3 minúty pri 180°C. Podávame s ovocným čajom alebo džúsom.