Raňajky
Chlieb s vajíčkom
Potrebujeme
6 krajcov chleba, 3 vajíčka na tvrdo, maslo, soľ.Postup
Chlieb ponatierame maslom. Vajíčka nakrájame na tenké krúžky a poukladáme na chlieb. Posolíme. Podávame s ovocným čajom.
Obed
Kyslá zemiakova polievka a zapečené bravčové
Potrebujeme
Na polievku: 2 hrnčeky nakrájaných zemiakov, 1 bobkový list, soľ, mleté biele korenie, 100 ml bieleho jogurtu.
Na mäso: 4 rezne z krkovičky, 150 ml kyslej smotany, 400 g údeného syra, olej, soľ, mleté čierne koreniePostup
Polievka: Zemiaky zalejeme asi 1,5 litrom vody. Pridáme bobkový list. Povaríme 10 minút, potom osolíme a okoreníme. Odoberieme si do misky asi 1 dl vody a zmiešame ho s bielym jogurtom. Opatrne vlejeme do zemiakova a stále miešame. Necháme prevrieť pár minút. Prikryjeme a odstavíme. Necháme prikryté až do podávania.
Mäso: Mäso naklepeme, ale iba mierne (občas zabudnem). Osolíme a okoreníme. Položíme na olejom vytretý pekáč. Zasypeme syrom a zalejeme smotanou. Niekedy smotanu vymiešam aj s trochou vody. Zapečieme pri 180°C asi 35 minút. Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Bryndzové pagáčiky
Potrebujeme
350 g hl.múky, soľ, 100 g masla, 150 g bryndze, 3 lyžice bieleho smotanového jogurtu, 10 g droždia, 1 vajíčkoPostup
K múke pridáme tuk, bryndzu, v jogurte rozmiešané droždie a vajíčko. Všetko spolu zmiešame, dobre vypracujeme a necháme asi 2 hodiny odpočívať. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5cm. Povykrajujeme pagáčiky, poukladáme na plech,necháme chvíľu postáť. Potrieme žítkom a v dobre vyhriatej rúre upečieme.