
Raňajky
Lekvárový chlebík a melta
Potrebujeme
6 krajcov chleba, maslo, lekvár, 3 polievkové lyžice melty, 3 dl vody, 5 dl mlieka, 4 čajové lyžičky cukruPostup
Meltu zalejeme vriacou vodou a necháme prikrytú vyluhovať asi 15 minút. Potom ju scedíme do prevareného mlieka s cukrom.
Podávame s lekvárovým chlebíkom.

Obed
Hovädzí vývar a mäso v paradajkovej omáčke
Potrebujeme
Na vývar: 400 g hovädzieho zadného, 4 mrkvy, 2 petržleny, soľ, mletá červená paprika, muškátový oriešok
Na mäso: Mäso z vývaru, 250 ml 100% paradajkovej šťavy, 1 dl mlieka, 1 polievková lyžica hladkej múky, 1 čajová lyžička cukru, 2 klinčeky, knedľa z obchoduPostup
Vývar: Mäso zalejeme asi 4 litrami vody a pod pokrievkou necháme variť asi hodinu. Potom vložíme zeleninu, okoreníme a osolíme. A zase necháme variť asi 30 – 40 minút. Potom vývar zlejeme. Asi 1,5 litra si dáme do polievkového hrnca. Nakrájame doňho zeleninu z polievky a necháme ešte raz prevrieť, prípadne dochutíme koreniami. Zvyšok vývaru si necháme zamraziť na inokedy. Mäso nakrájame na plátky a položíme si na tanier.
Mäso: Do hlbokej panvice vlejeme paradajkovú šťavu spolu s klinčekmi. V hrnčeku si vymiešame cukor, múku a mlieko. Túto zmes za stáleho miešania vlejeme do paradjkovej šťavy a necháme prevrieť asi 3 minúty. Potom vložíme mäso, ktoré sme si položili na tanier a už necháme len prehriať.
Podávame s knedľou.

Večera
Zemiaky s nálievkou
Potrebujeme
500 g uvarených zemiakov, 150 g jogurtu, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1 polievková lyžica slnečnicového oleja, 2 polievkové lyžice nasekaných byliniek (aké máme doma), soľ, mleté čierne koreniePostup
Zemiaky rozdelíme na taniere a nakrájame na kúsky. Zalejeme ich zálievkou, ktorú sme dostali zmiešaním všetkých zvyšných surovín a nechali asi 15 minút postáť.
