Denné menu č.229

0

Raňajky

 

Maslový chlieb a karamelové mlieko

Potrebujeme
6 krajcov chleba, 6 lyžičiek nakrájanej žeruchy, maslo, 5 pol. lyžíc kr. cukru, 3/4 litra mlieka

Postup
Najprv si necháme vo väčšom hrnci skaramelizovať cukor. Pomaly za stáleho miešania do neho vlievame mlieko. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Mlieko potom necháme prevrieť asi 2 minúty. Zatiaľ si spravíme chlieb potretý maslom a posypaný nakrájanou žeruchou.

 

Obed

 

Letná polievka a ražniči

Potrebujeme
Na polievku: 3 paradajky, 100 g zeleru, 1 veľká mrkva, 1 menšia cibuľa, 1 zelená paprika, 1 pol. lyžica oleja, 1 lyžička mletej rasce, soľ, 3 väčšie zemiaky, 2 pol. lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Na ražniči: 400 g bravčového stehna, 2 strúčiky cesnaku, soľ, olej, 200 g klobásy, 80 g údenej slaniny, 80 g cibule

Postup
Polievka: Na oleji opečieme na jemno nakrájanú cibuľku, Za stáleho miešania pridávame na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu a zeler, na drobno nakrájanu papriku a paradajku. Podlejeme 1 litrom vody, pridáme nakrájane zemiaky, posolíme a posypeme rascou. Necháme pod pokrievkou dusiť asi 20 minút.
Ražniči: Mäso nakrájame na malé plátky, potrieme zmesou z oleja, popučeného cesnaku a soli. Necháme v chlade odležať asi hodinu. Cibuľu a klobásku nakrájame na tenké kolieska a slaninu na tenké plátky. Potom jednotlivé kúsky striedavo napichujeme na špajlu. Hotové ražniči poukladáme do panvice a opekáme z každej strany asi 5 minút. Podávame s chlebom.

 

Večera

 

Tvarohové šatôčky

Potrebujeme
lístkové cesto, 250 g mäkkého tvarohu, 1 žĺtok, 2 pol. lyžice práškového cukru

Postup
Lístkové cesto rozvaľkáme asi na 3 mm hrúbku. Rozdelíme ho na štvorce.Tvaroh vymiešame s cukrom a žĺtkom. Štvorce naplníme plnkou. Protiľahlé rohy prekryjeme. Potrieme pomocou pierka vodou. Položíme na plech mierne vytretý maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 10 minút. Podľa veľkosti šatôčok.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár