Raňajky
Sardinková nátierka
Potrebujeme
konzerva sardiniek v oleji alebo vlastnej šťave, 2 trojuholníky mäkkého taveného syra, 100g masla, 1 menšia cibuľa, 1 čajová lyžička horčice, 1 čajová lyžička kečupu, 1 uhorka nakladaná v sladkokyslom náleve, vegeta, soľ, mleté čierne koreniePostup
V miske vidličkou rozdrvíme obsah rybacej konzervy spolu s taveným syrom a vymiešame s maslom. Pridáme horčicu, kečup, podľa chuti korenie a vegetu. Cibuľu nasekáme nadrobno, uhorku na malé kocky a pridáme do nátierky. Odložíme na chvíľu do chladničky a potom podávame natreté na sendviči spolu s mliekom.
Obed
Kyslá polievka so zemiakmi a syrové fašírky
Potrebujeme
Na polievku: 500g zemiakov, 250 g čerstvých alebo 80 g sušených húb, rascu, soľ, 150 ml šľahačky, 500 ml kyslej smotany, 20 g hladkej múky, 1 kocku masoxu, kôpor, zázvor
Na mäso: 400g tvrdého syra (eidam), 4 vajcia, soľ, korenie, petržlenová vňať, strúhanku, olejPostup
Polievka: Zemiaky olúpeme, umyjeme a uvaríme spolu s rascou, soľou a na drobno pokrájanými hubami. V šľahačke a kyslej smotane rozšľaháme múku a pridáme do varených zemiakov. Ochutíme vývarom z masoxu, spolu ešte povaríme, chuť zvýrazníme posekaným kôprom a mletým zázvorom.
Mäso: Syr nastrúhaný na hrubo osolíme, okoreníme, pridáme vňať, vajcia a zamiešame. Z masy formujeme fašírky veľkosti vajca. Obalíme v strúhanke a vyprážame.
Podávame so zemiakovou kašou a sterilizovanou uhorkou.
Večera
Oškvarkové pagáčiky
Potrebujeme
300 g polohrubej múky, 2 žĺtky, soľ, troška cukru, 10 g droždia, mlieko, 500 g pomletých oškvarkovPostup
Do múky dáme soľ, žĺtky, kvások, teplé mlieko a vypracujeme cesto. Necháme ho vykysnúť, rozvaľkáme, potrieme 1-3 oškvarkov, preložíme ako lístkové cesto a necháme 10 minút stáť. Postup opakujeme 3 krát. Potom cesto rozvaľkáme asi na 3 cm, ozdobíme nožom a vykrajujeme kolieska, potrieme osoleným vajíčkom, necháme nakysnúť a upečieme. Namiesto oškvarkov môžeme použiť bryndzu.