Raňajky
Vianočka s banánovou nátierkou
Potrebujeme
4 banány, 0.5 dl medu, kôra z jedného pomaranča alebo citróna, 1 mokka kávová lyžička mletej škorice, 8 plátkov vianočkyPostup
Banány vymixujeme s medom, škoricou a kôrou. Ponatierame plátky vianočky. Podávame s pomarančovým džúsom.
Obed
Paradajková polievka a ražniči
Potrebujeme
Na polievku: 200 g pretlaku, 2 polievkové lyžice oleja, 1 polievková lyžica detskej krupice, soľ, cukor, 200 g nastrúhaného syra
Na ražniči: 400 g vykosteného krátkeho karé, 6 menších cibúľ, 200 g prerastenej slaniny, soľPostup
Polievka: Na oleji urobíme z krupice svetlú zápražku a zalejeme ju vodou. Vmiešame pretlak. Ochutíme soľou a cukrom. Podávame v tanieri posypané syrom.
Ražniči: Mäso a slaninu nakrájame na štvorčeky hrubé asi 1 cm. Cibuľu nakrájame na kolieska. Na špajlu napichujeme striedavo mäso, slaninu, mäso, cibuľu, mäso,… Ukončíme mäsom. Ponapichované špízy posolíme. Opekáme na oleji zo všetkých strán 3 – 5 minút. Podávame s ryžou alebo zemiakovou kašou.
Večera
Bryndzové knedle
Potrebujeme
Na guľky: 300 g detskej krupice, 1 čajová lyžička soli, 250 g bryndze, 2 vajíčka, 50 g rozpusteného masla, 2 polievkové lyžice vody, mleté čierne korenie a mletá červená paprika
Na poliatie: 50 g masla, 150 g strúhanky, 2 dl kyslej smotany, 1 polievková lyžica vodyPostup
Všetko dobre premiešame do hustého cesta. Vytvarujeme guľky s priemerom 5 cm. Tie vyvaríme v osolenej vode s trochou oleja asi 10 minút. Strúhanku opečieme na masle. Odkvapkané guľky v nej vyváľame. Na tanier podávame poliate smotanou vymiešanou s vodou.