Raňajky
Sendvič s nivou
Potrebujeme
1 sendvič, 200 g nivy, kečup, petržlenová vňaťPostup
Sendvič nakrájame na krajce o hrúbke asi 1 cm. Potrieme ich zľahka kečupom. Kečup potom posypeme nadrobenou Nivou a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Položíme na pekáč a necháme zapiecť asi 3 minúty pri 180°C. Podávame s ovocným čajom alebo džúsom.
Obed
Šampiňónová polievka a dusená krkovička
Potrebujeme
Na polievku: 6 väčších šampiňónov, 1 liter vody, 1 dl mlieka, 150 g šunkovej salámy, čierne korenie, soľ, 1 polievková lyžica detskej krupice
Na mäso: 6 rezňov z krkovičky, 1 dl červeného vína, 1 čajová lyžička soli, 3 vetvičky rozmarínu, medzi prsty mleté čierne koreniePostup
Polievka: Šampiňóny nakrájame na drobné kúsky a necháme vo vode variť asi 10 minút spolu s čiernym korením a soľou. V mlieku si vymiešame detskú krupicu a za stáleho miešania vlejeme do vody. Necháme asi 5 minút prevrieť, vsypeme na drobné kúsky nakrájanú šunkovú salámu a odstavíme.
Mäso: Rezne krkovičky osolíme, okoreníme. Prudko opečieme na panvici z oboch strán. Podlejeme vínom a pridáme rozmarín. Dusíme pod pokrievkou asi 30 – 35 minút.
Podávame so zemiakovou kašou.
Večera
Jablkové pagáče
Potrebujeme
1 kg očistených jabĺk, 150 g práškového cukru, 4 vajíčka, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečivaPostup
Jablká nakrájame na malé kocky a vymiešame s ostatnými surovinami. Na vymastený a múkou vysypaný plech ukladáme pomocou polievkovej lyžice kôpky. Vo vyhriatej rúre pri 200°C ich upečieme do zlatova. Ešte teplé posypeme škoricovým cukrom. Hneď dávame dole z plechu, aby sa neprichytili.