Na raňajky praženica, na obed kuracia polievka a fánky, na večeru zemiakový šalát.
Raňajky
Praženica
Potrebujeme
10 vajec, 1 veľká cibuľa, 3 párky, 2 polievkové lyžice masla, soľ, mletá červená paprika
Postup
Na masle orestujeme na jemno nakrájanú cibuľku. Pridáme na kolieska nakrájané párky a vmiešame vyšľahané vajíčka so soľou. Miešame do potrebnej hustoty.
Podávame s tmavým chlebom a čiernym čajom.
Obed
Kuracia polievka a fánky
Potrebujeme
Na polievku: 500 g kuracích pŕs, 3 mrkvy, 2 čajové lyžičky soli, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 3 zrnká bieleho korenia, 3 zrnká nového korenia, 4 litre vody
Na fánky: 380 g polohrubej mäky, 50 g rozpusteného masla, 2 žĺtky, 1 polievková lyžica cukru, 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva, 1 polievková lyžica rumu, 2 dl bielleho jogurtu, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukorPostup
Polievka: Mäso a mrkvu zalejeme vodou. Necháme pod pokrievkou variť asi pol hodinu. Potom pridáme korenie a povaríme ešte asi pol hodinu. Potom vývar zlejeme. Asi 1,5 litra vývaru si dáme do hrnca, kde nakrájame 200 g mäsa nadrobno a mrkvu. Necháme prejsť varom a podávame. Zvyšok vývaru si necháme na inokedy.
Fánky: Všetko spracujeme do vláčneho cesta. Položíme na porcelánový tanier a prikryjeme utierkou. Necháme asi pol hodiny odležať. Potom vyvaľkáme a vykrajujeme radielkom rôzne tvary, ktoré môžeme aj ponadrezávať vo vnútri, prípadne rôzne previazať. Pečieme z odoch strán vo väčšom množstve rozpáleného tuku. Po vyložení hneď posýpame práškovým cukrom.
Večera
Zemiakový šalát
Potrebujeme
500 g uvarených zemiakov, 2 sladkokyslé uhorky, 100 g zeleru, 125 ml bieleho vína, 3 vajíčka natvrdo, 1 čajová lyžička cukru, 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 2 stredne veľké cibule, 2 polievkové lyžice sekanej petržlenovej vňate, 1 a 1/2 lyžičky soli, 4 polievkové lyžice olejaPostup
Zemiaky nakrájame na stĺpiky, vajíčka na osminky. Cibuľu zalejem vínom a krátko povaríme. Zeler nastrúhame na hrubom strúhadle a uvaríme v troche vody (prípadne vývaru) asi 5 minút. Potom v mise zmiešame zemiaky, vajíčka a scedený zeler. Primiešame cibuľu s vínom, olej, cukor, soľ, petržlenovú vňať, korenie. Necháme postáť asi pol hodinu a podávame vychladené.
Prečítajte si tiež: paradajková polievka a hovädzie ragú